Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 15 септември 2020 година

Снимка: Светослав Цветанов

Новата учебна година започна по необичаен начин.  В условия на световна пандемия училищата в Северозападна България  са се подготвили и стриктно прилагат препоръките, предоставени им от  Министерството на образованието и науката, съвместно с Министерство на здравеопазването. 


Видинските училища посрещнаха своите ученици. 

След ремонт и дистанционни занимания от вкъщи СУ "Цар Симеон Велики" във Видин за първи път от две години посреща ученици. 

При спазването на стриктни противоепидемични мерки започна учебната година в Монтана. Тържествата за откриването бяха за  1, 5 и 8 клас, останалите ученици влязоха в класните стаи през отделни входове. 12 140 ученици влязоха в класните стаи, което е с 50 по-малко от миналата учебна година.


Хиляда и петстотин първокласници ще има в област Враца през новата учебна година.


577 са подадените заявления-декларации за отпускане на еднократна целева помощ за децата, записани в първи клас. Това са повече от половината първолаци в област Монтана.


Учебната година започва с 3000 информационни табла в училищата за обучение по безопасност на движението по пътищата.


Безопасността на децата на пътя е основният акцент на седмицата, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Полицаи ще разясняват на най- малките ученици как безопасно да отиват до училище и да се прибират у дома.


В храм "Св. Николай" във Враца митрополит Григорий и свещеници отслужиха молебен за успех и благополучие на новата учебна година.


Над 150 са студентите, които ще се обучават в 1-ви курс на филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин. Разкрита е нова специалност,  съобщи ректорът професор Христо Белоев. От тази година във Видин ще се изучава предучилищна и начална педагогика. Откриването на академичната учебна година ще е на 25 септември.


Регионалната инспекцията за опазване на околната среда и водите във Враца разкри над четири тона канцерогенно вещество на територията на бившия торов завод "Химко". ДАНС вече разследват случая, а собственикът е предупреден, че трябва да предприеме незабавни действия по извеждане на опасното вещество. Назначена е денонощна охрана.


143 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към 00.00 ч. на 15-и септември. В областите от Северозапада има общо 6 новозаразени, във Враца новите са 5, в Монтана 1, в област Видин няма положителна проба. 


От днес започва набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд. До 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Преброителите и контрольорите ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.


В Козлодуй започна ремонтът на ул. "Ломска". Ще бъдат асфалтирани километър и триста метра от улицата. Средствата са от Държавен фонд „Земеделие” в размер на 1 075 090 лева.


 "Последните дни на Видинското царство" е темата на беседа, която ще се проведе в крепостта "Баба Вида" във Видин. Ще бъдат представени сведения, според които политическият живот на Видинското царство продължава до 1422 година.


В шестото поредно издание на Фестивала "Средновековните традиции бит и култура – Калето 2020" в Мездра ще участват групи за исторически възстановки от цялата страна и от чужбина, които ще представят живота в крепостта през късната античност, ранното и късно Средновековие.


Вижте още

Снимката на 18 септември 2020 година

Мащабно комплексно пожаро-тактическо учение с два пътни инцидента, единият от които с изтичане на опасно вещество, изпълниха екипи на видинската пожарна и техни колеги от Единната спасителна система. Монтана приключи пилотната част по реализацията на програма “Лайф”. На 50 домакинства са подменени печките на твърдо гориво с екологични уреди...

обновено на 18.09.20 в 18:13

Национален исторически музей "Параход Радецки" отново посреща посетители

Петдесет и четири години след пускането на вода, музеят "Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г. Реновираната експозиция разказва и историята на превърналия се в реликва параход и неговата съвременна реплика,..

публикувано на 18.09.20 в 17:24
Детска градина №6

Коронавирус в детска градина регистрираха в Монтана

Дете,  посещавало детска градина №6 "Слънце" в Монтана, е дало положителна проба за коронавирус.  Десетина са  са били децата от неговата група, а това е първият случай. На всичките деца, както и на останалите контактни лица са направени PCR тестове. Резултатите се очакват утре.  Контактните са поставени под задължителна 14-дневна домашна..

публикувано на 18.09.20 в 17:01

Мездренска детска градина отбеляза Деня на пътната безопасност

С изложба на детски рисунки и снимки под наслов "Пази децата!" в д етска градина "Мир" - Мездра отбелязаха Деня на безопасността на движението. Изложбата бе подредена на моста на река Боденска. Експозицията на открито включва 30 тематични рисунки и 10 цветни фотоси на възпитаници на подготвителните групи "Мечо Пух", "Патиланци" и "Васил..

публикувано на 18.09.20 в 16:40

Ново село се включи в Европейските дни на наследството

Читалище "Земеделец" в Ново село се включи в Европейските дни на наследството, изпълнявайки своята мисия за съхранение на културно-историческото наследство. Днес бяха отворени не само вратите на читалището-паметник, но и на "Къщата на срещите". Родният дом на депутата Никола Петров днес съхранява паметта за историята и бита на Ново село, както..

публикувано на 18.09.20 в 15:45

Изнудвач ще лежи 2 години във Врачанския затвор

Ефективна присъда от две години "лишаване от свобода" при първоначален "строг" режим постанови днес Врачанският окръжен съд спрямо обвиняемия Б. С. Присъдата е за опит за изнудване, придружен с причиняване на лека телесна повреда, като деянието представлява опасен рецидив. Наказанието бе определено, след като Съдът одобри споразумение,..

публикувано на 18.09.20 в 15:04

Обезопасиха два сериозни пътни инцидента в учение (видео и снимки)

Мащабно комплексно пожаро-тактическо учение с два пътни инцидента, единият от които с изтичане на опасно вещество, изпълниха екипи на видинската пожарна и техни колеги от Единната спасителна система. Учението започна със съобщение за тежък пътен инцидент с изтичане на неизвестно химическо вещество -  на главен път Е-79 товарен микробус се удря в..

публикувано на 18.09.20 в 14:42