Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 септември 2020 година

Снимка: Светослав Цветанов

Новата учебна година започна по необичаен начин.  В условия на световна пандемия училищата в Северозападна България  са се подготвили и стриктно прилагат препоръките, предоставени им от  Министерството на образованието и науката, съвместно с Министерство на здравеопазването. 


Видинските училища посрещнаха своите ученици. 

След ремонт и дистанционни занимания от вкъщи СУ "Цар Симеон Велики" във Видин за първи път от две години посреща ученици. 

При спазването на стриктни противоепидемични мерки започна учебната година в Монтана. Тържествата за откриването бяха за  1, 5 и 8 клас, останалите ученици влязоха в класните стаи през отделни входове. 12 140 ученици влязоха в класните стаи, което е с 50 по-малко от миналата учебна година.


Хиляда и петстотин първокласници ще има в област Враца през новата учебна година.


577 са подадените заявления-декларации за отпускане на еднократна целева помощ за децата, записани в първи клас. Това са повече от половината първолаци в област Монтана.


Учебната година започва с 3000 информационни табла в училищата за обучение по безопасност на движението по пътищата.


Безопасността на децата на пътя е основният акцент на седмицата, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Полицаи ще разясняват на най- малките ученици как безопасно да отиват до училище и да се прибират у дома.


В храм "Св. Николай" във Враца митрополит Григорий и свещеници отслужиха молебен за успех и благополучие на новата учебна година.


Над 150 са студентите, които ще се обучават в 1-ви курс на филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин. Разкрита е нова специалност,  съобщи ректорът професор Христо Белоев. От тази година във Видин ще се изучава предучилищна и начална педагогика. Откриването на академичната учебна година ще е на 25 септември.


Регионалната инспекцията за опазване на околната среда и водите във Враца разкри над четири тона канцерогенно вещество на територията на бившия торов завод "Химко". ДАНС вече разследват случая, а собственикът е предупреден, че трябва да предприеме незабавни действия по извеждане на опасното вещество. Назначена е денонощна охрана.


143 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към 00.00 ч. на 15-и септември. В областите от Северозапада има общо 6 новозаразени, във Враца новите са 5, в Монтана 1, в област Видин няма положителна проба. 


От днес започва набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд. До 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Преброителите и контрольорите ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.


В Козлодуй започна ремонтът на ул. "Ломска". Ще бъдат асфалтирани километър и триста метра от улицата. Средствата са от Държавен фонд „Земеделие” в размер на 1 075 090 лева.


 "Последните дни на Видинското царство" е темата на беседа, която ще се проведе в крепостта "Баба Вида" във Видин. Ще бъдат представени сведения, според които политическият живот на Видинското царство продължава до 1422 година.


В шестото поредно издание на Фестивала "Средновековните традиции бит и култура – Калето 2020" в Мездра ще участват групи за исторически възстановки от цялата страна и от чужбина, които ще представят живота в крепостта през късната античност, ранното и късно Средновековие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08