Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 септември 2020 година

Музей "Конака", Видин
Снимка: Светослав Цветанов

Започна кампания за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд в страната. В област Видин в преброяването ще участват 360 преброители и около 110 контрольори. Желаещите е необходимо да имат поне средно образование, да са комуникативни и да имат достатъчно свободно време, което да посветят на преброяването. До края на януари ще можем да се преброим и електронно.


Удължава се срокът на обявената извънредна епидемична обстановка- това прие Министерският съвет на Република България. Решението е в сила от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г. 


109 са новите случаи на COVID-19 у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към 00.00 ч. на 23-ти септември. Във Враца има трима заразени, а в Монтана един. Във Видин няма.


Още един положителен тест за COVID-19 е получен от изследваните лица от детска градина №6 "Слънце" в Монтана. Това е лице от помощния персонал. 


Областната епизоотична комисия във Видин заседава извънредно заради регистрирани случаи на Африканска чума по свинете на територията на с. Александровац, Република Сърбия. Проверени са четири видински села, разположени по границата със Сърбия. 


Възможни са затруднения при продажбата на е-винетки и маршрутни карти между 19 ч. и 21 ч. от терминалите за самотаксуване на Националното тол управление и сайта www.bgtoll.bg, информират от Агенция "Пътна Инфраструктура". Причината е профилактика на системата. 


На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите, напомнят от НАП.


Приключи ремонтът на сградата на бившата здравна служба в село Дражинци, община Ружинци. Той е на стойност близо 23 000 лева. Общинското ръководство планира там да бъде преместено кметството, да се обособят помещения за кабинет на личния лекар и за раздаване на топлия обяд. Предстои и вътрешен ремонт, съобщи кметът на Ружинци Александър Александров.


С празнична програма днес официално беше открита новата учебна година в детската градина в Моравица, а енорийският свещеник отец Дилян Иванов отслужи водосвет за здраве. 



Сценография, театрален шарж, пространствено оформление, скулптура- вече 60 години това са част от творческите страсти на Тодор ДековТой е автор на сценографията на 160 театрални спектакъла, има десетки изложби и участия в международни фестивали на шаржове и карикатури в страната и чужбина. Днес авторът отбеляза 80-ата си годишнина с юбилейна изложба във фоайето на Драматичния театър в Монтана. 


Занаятчийски базар ще се провежда всяка последна събота от месеца във Видин, съобщиха от общинската администрация. Занаятчии от региона и страната ще имат възможност да покажат ръчно изработени изделия, сувенири от естествени материали, картини, дърворезби, бродерии. Мястото на базара  ще е пред музей "Конака".


Симфониета Видин представя тази вечер оперно-оперетна програма от 19.00 часа на терасата пред зала "Филхармония" в крайдунавския град. Специални гости на концерта са диригентът Георги Патриков, Доротея Доротеева (сопран), Михайл Михайлов (тенор) и Сие На (сопран, Китай). Екипът включва в програмата едни от най-популярните и обичани произведения в оперетния жанр.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02