Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 октомври - Международен ден на възрастните хора

Снимка: Радио Видин


Международният ден на възрастните хора 
се отбелязва на 1 октомвриВъзрастните хора са преобладаващо население в област Видин. По - голяма част от тях членуват в пенсионерски клубове, където са създадени условия за културна и обществена дейност.  Само във Видин пенсионерските клубове са четири, а председател на един от тях е диджея Боби Владимиров, който още не е пенсионер. Избират го за председател на пенсионерски клуб "Златна есен - Веселие" град Видин преди по-малко от година. Той обяснява този избор с факта, че го познават като активен и позитивен млад човек и му гласуват доверие. В пенсионерския клуб в момента членуват 60 души, всички функции и дейности са разпределени между членовете, а днешният празник ще се отбележи като истински празник - казва Боби Владимиров


"С купон ще го отбележим... Проблемите са доста, основният проблем е самата пенсия, самотата също... Повече наблягаме на веселието и на купоните... Мога да ви кажа, че имат много енергия и са уникални, по 4-5 часа са на дансинга и това е сериозна фитнес-тренировка... Новите дейности като идея са развитие на спорта, но поради COVID-19 отпадна това... Аз съм им казал, че мога да им съдействам и да им помогна... Желая им да вярват и да не униват..."
 

COVID-19 ограничи дейността на пенсионерските клубове - смята Малинка Башлийска, председател на "Съюз на пенсионерите 2004 - обединени" област Видин:


Малинка Башлийска"Тази година празникът е необикновен, в условия на пандемия... Доста се ограничи работата на клубовете... Но това не пречи на ръководствата на клубовете да оказват помощ на хората. Нашата работа продължава, но не както беше. Ние сме междинно звено между социалните звена и възрастните хора..."


Днес хората от третата възраст имат нужда не само от по- високи пенсии, но и от внимание, подкрепа, от добра дума  и грижовно отношение - смята Малинка Башлийска 


"Имат нужда и от физическа помощ, от посещение при лекар, но ние имаме търпение и мъдрост и ще преминем през COVID-19. Проектозаконът за пенсиите в момента е спрян... Дано има разумни сили в парламента, които  да преизчислят пенсиите... Основният проблем на възрастните хора в България е това, че децата не са с тях и те са самотни... Любовта и уважението го няма."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00