Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

1 октомври - Международен ден на възрастните хора

Снимка: Радио Видин


Международният ден на възрастните хора 
се отбелязва на 1 октомвриВъзрастните хора са преобладаващо население в област Видин. По - голяма част от тях членуват в пенсионерски клубове, където са създадени условия за културна и обществена дейност.  Само във Видин пенсионерските клубове са четири, а председател на един от тях е диджея Боби Владимиров, който още не е пенсионер. Избират го за председател на пенсионерски клуб "Златна есен - Веселие" град Видин преди по-малко от година. Той обяснява този избор с факта, че го познават като активен и позитивен млад човек и му гласуват доверие. В пенсионерския клуб в момента членуват 60 души, всички функции и дейности са разпределени между членовете, а днешният празник ще се отбележи като истински празник - казва Боби Владимиров


"С купон ще го отбележим... Проблемите са доста, основният проблем е самата пенсия, самотата също... Повече наблягаме на веселието и на купоните... Мога да ви кажа, че имат много енергия и са уникални, по 4-5 часа са на дансинга и това е сериозна фитнес-тренировка... Новите дейности като идея са развитие на спорта, но поради COVID-19 отпадна това... Аз съм им казал, че мога да им съдействам и да им помогна... Желая им да вярват и да не униват..."
 

COVID-19 ограничи дейността на пенсионерските клубове - смята Малинка Башлийска, председател на "Съюз на пенсионерите 2004 - обединени" област Видин:


Малинка Башлийска"Тази година празникът е необикновен, в условия на пандемия... Доста се ограничи работата на клубовете... Но това не пречи на ръководствата на клубовете да оказват помощ на хората. Нашата работа продължава, но не както беше. Ние сме междинно звено между социалните звена и възрастните хора..."


Днес хората от третата възраст имат нужда не само от по- високи пенсии, но и от внимание, подкрепа, от добра дума  и грижовно отношение - смята Малинка Башлийска 


"Имат нужда и от физическа помощ, от посещение при лекар, но ние имаме търпение и мъдрост и ще преминем през COVID-19. Проектозаконът за пенсиите в момента е спрян... Дано има разумни сили в парламента, които  да преизчислят пенсиите... Основният проблем на възрастните хора в България е това, че децата не са с тях и те са самотни... Любовта и уважението го няма."


Вижте още

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24

Във Видин обсъждаха проекта за стратегия срещу дискриминацията

Във Видин обсъждаха проекта за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. На събитието присъстваха представители на Комисията за защита от дискриминация, институции и неправителствени организации. Председателят на комисията доцент Ана Джумалиева коментира, че желанието е първо да бъдат чути проблемите на хората от..

публикувано на 19.10.20 в 15:35

Събират доброволци за почистване на Изворския манастир

Национален ден на благотворителността отбелязваме на 19 октомври. Затова ви разказваме за един апел за помощ на едно свято място- Изворския манастир "Успение Богородично".  Наскоро в манастира е извършен основен ремонт, изграден е и още един етаж на сградата. Оборудването в стаите е ново и чисто, и светата обител е готова да посрещне миряни...

публикувано на 19.10.20 в 11:47

"Неделник" от 18 октомври 2020 година

Есен с песен по Радио ВИДИН. Тук е "Неделник"-а. Старите вестници ни разказват интересни неща за начало. Гостуваме и на Цеко Миков в село Слана Бара. Неговото хоби е да прави мебели от дървен материал. Масички, столчета и закачалки. Изработва още и градински пейки, панички и всичко което му хрумне. Обича да подарява изработените от него..

публикувано на 18.10.20 в 14:07

Проповедници на благата вест

Днес е Неделя на свети апостол и евангелист Лука. Животът и дейността на свети апостол и евангелист Лука може да послужат на всички ни за жив пример, който да бъде винаги пред очите ни. Нека се потрудим да бъдем подражатели на ревността му по Бога, та да бъдем и съучастници заедно с него във вечното царство на нетленната слава...

публикувано на 18.10.20 в 08:00

Фестивалът "Здравей, Здраве!" за трети път във Видин

За трета поредна година Видин ще бъде домакин на фестивала "Здравей, Здраве!". Събитието, чиято цел е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти, ще предложи богата програма и интересни участници. "Определено имаме особено голямо разнообразие - представяне на индийската култура, представяне на Фалун Дафа - китайска..

обновено на 16.10.20 в 22:10

"Надмини себе си! Бягай с усмивка" - първо групово бягане с усмивки във Видин

Групово бягане с усмивки ще се проведе за първи път във Видин. В него могат да участват всички желаещи, независимо от своята физическа подготовка и възраст. Идеята на организаторите от спортен клуб "Бдин адвенчър" е да предизвикат хората от града да се усмихват повече, докато спортуват. Бягането няма състезателен характер, награда е..

публикувано на 16.10.20 в 17:53