Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За делниците на лекаря в деня на празника

Снимка: Радио ВИДИН

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз.

Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от медицинските грижи.
"Ходих на лекар, с гипсирана ръка съм. Този, който ме прегледа, много съм доволна от него. Ние очакваме добро от тях... Зависи от лекаря. От педиатрите съм доволна. За нашата болница, специално, лекарите не- груби са, всичко трябва да е насила, да им се молиш... От личния лекар съм доволна... Понеже никой не му води грижата на лекаря, и да е направил нещо, никой не му налага санкции. Очакваме като сме болни да ни поддържат... Очакваме много от тях, много, особено ние, които сме пенсионери... ", споделиха граждани. 

Всеки български лекар трябва да се гордее- не само на празника, смята д-р Любомир Виденов- завеждащ филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин:

"На празника се обявява и кой е лекар на годината, кой е млад лекар и други. Все пак е някакво уважение към самото съсловие."

За смисъла на професията коментира:

"Много често си задаваме и ние този въпрос. Има моменти, в които е много тежко и човек се чуди заслужава ли си. Но като минат нещата, наистина сме уверени, че сме правилно постъпили, защото чувстваш едно удовлетворение, когато си спасил човешки живот. Има и неуважение към нашата професия. Много хора не я приемат на сериозно. Както и сега за самия COVID  се говори с пренебрежение. Иначе рано или късно всички опират до нас. Няма човек, който да не е опрял до лекар. Но ние си вършим работата и затова казват всички, че сме на предния фронт. Особено както ние, спешната помощ, това е първата линия."

Има леко подобрение в отношението към лекарите след началото на пандемията, смята медикът.

"Например, за последната година, почти няма оплаквания от насилие върху лекари. Хората по малко по- друг начин гледат на нас и на професията ни. Но все още не е така, както по белите държави. Въпреки че нашето съсловие след 5-10 години кой знае в какво състояние ще бъде. Много малко лекари остават в страната. Всичко отива на Запад. Не само поради доброто заплащане. Поради по- добрата база, по- добрата възможност за специализация, по- добрите условия на работа. За уважението да не говорим, съвсем различно е."


Според д-р Виденов моментът да се привлекат млади кадри е изпуснат още преди десетина година. Изключения са болниците в София, Варна и Пловдив, където има по- голяма възможност за развитие и по- добро заплащане. 
За коронавируса и предпазването на екипите: 
"Когато спазваш правилата, вероятността да се заразиш е почти нулева. Защитно облекло, дезинфекция, слагане на маска на пациента, стоене на разстояние, след това пълна дезинфекция на автомобила", казва д-р Любомир Виденов. 

Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Видин отличи д-р Деница Тихомирова- лекар специализант по спешна медицина в Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. Тя ще получи приз в категорията "Ти си нашето бъдеще" за млади медицински надежди на България. Д-р Деница Тихомирова е завършила обща медицина през 2014 година в Букурещ, Румъния. Избрала е да остане във Видин, защото:

"Смятам, че и тук има база за развитие, добра среда. В момента карам модул "Кардиология". Тук ще си остана. Имаше и млади лекари, но заминаха- за Германия, за София." 
Още за трудностите при работа с пациентите и за психическото натоварване в работата на медиците - в звуковия файл.

Екипът на Радио Видин честити празника на българските лекари и им пожелава да са все така отговорни професионалисти и сърдечни хора - защото понякога и добрата дума лекува! Да са здрави и нека Свети Йоан Рилски Чудотворец да бди над техните делници и празници!

Вижте още

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември. Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още..

публикувано на 17.11.20 в 14:27