Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 октомври 2020 година

На 19 октомври отбелязваме Деня на българския лекар. Празникът се отбелязва от 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз в деня, когато почитаме паметта на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Неврологът д-р Ваньо Андрейнски е номиниран за националната награда "Лекар на годината" от Районната лекарска колегия във Враца. Той е дългогодишен специалист по нервни болести и ординатор в неврологичното отделение на Първа частна болница в града. Районната колегия на БЛС в Монтана номинира за националната награда "Лекар на годината" началникът на хирургичното отделение на областната болница д-р Карсимир Каменов. Неврологът д-р Борислав Иванов е номиниран посмъртно за наградата "Лекар на годината" от Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Видин. Д-р Деница Тихомирова, лекар специализант по спешна медицина в Центъра за спешна медицинска помощ във Видин ще получи приз в категорията "Ти си нашето бъдеще" за млади медицински надежди на България.


Денят на българския лекар е повод да се замислим за значението на хората, които търсим в трудни за нас моменти. Професията е от най-трудните, а коронавирусът тази година допълнително усложнява работата на българските лекари, смята кардиологът д-р Жоро Николов.



2 нови случая на коронавирус са регистрирани в област Видин, по данни от Регионалната здравна инспекция. Едно лице, положително за COVID-19, което е лекувано в МБАЛ "Света Петка", е оздравяло и е изписано от лечебното заведение. Към 12,00 ч. на 19.10.2020г., потвърдените случаи на коронавирус в област Видин са 277, като 238 от тях вече са излекувани. 22 лица, положителни за COVID-19, са починали.

5 са новозаразените с COVID-19 във Врачанско. Инфектираните с коронавирус във Врачанско от началото на пандемията досега са 288, според данните на единния информационен портал към 18 октомври. Сред новозаразените са ученик от езиковата гимназия във Враца и учител от Мездра, който преподава в няколко учебни заведения, съобщават от Регионалната здравна инспекция. 


Заразените с коронавирус, които имат нужда от болнично лечение, ще бъдат приемани в различни лечебни заведения във Врачанско, в зависимост от адресната им регистрация. Решението бе взето днес на заседание на Областния щаб за борба с грипа и вирусите


Инфекциозното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ "Св. Николай Чудотворец в град Лом функционира нормално, в условията на коронавирусна инфенкция. Това каза Симона Спасова от отдел "Връзки с обществеността" на ломската болница.


Важно е културата да бъде наравно с образованието, където й е място, каза пред журналисти във Видин музикантът и народен представител от ГЕРБ Калин Вельов. Дунавският град е спирка от обиколката, която той е предприел като депутат, с цел запознаване с проблемите на работещите в сферата на културата. 


Във Видин се проведе кръгла маса на тема "Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм в Община Видин". На форума, част от Програмата за духовния празник на Видин- Димитровден, участваха представители на местните читалища.

Променено е работното време и са въведени нови правила за безопасност в библиотеката в Монтана, във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка.


Започна раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти на нуждаещи се във Видин. Помощта е по програмата за подпомагане на уязвимите групи и се разпределя от Българският червен кръст.


Общинският съвет в Лом приема документи на кандидати за съдебни заседатели към Районния съд в града. По решение на съда за общината са определени 35 заседатели.


Складове, в които има струпани излезли от употреба пестициди, ще бъдат обезопасявани от днес. Дейностите ще са край 2 врачански села - Горно Пещене, което се намира в община Враца, и Попица, община Бяла Слатина.


Дрехи и обувки получиха като дарение децата от Центъра за обществена подкрепа /ЦОП/ - Берковица. Компания за професионално почистване на обувки от София организира акция за събиране на дрехи и обувки, които след това раздаде на нуждаещи се деца.


Представлението "Ревливата принцеса" на Държавен куклен театър - Видин ще бъде представено безплатно, като подарък от община Видин за духовния празник на града - Димитровден.


Тийнейджъри ще създават собствен комикс във Враца. Oнлайн уъркшоп за създаване на собствен комикс организира Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Инициативата е в рамките на Eвропейската седмица на програмирането 2020 г. 

Започна националното онлайн гласуване в осмото издание на конкурса "Кмет на годината", организиран от Портала на българските общини. Допитването ще протече до 29 октомври 2020 г., включително, на специално създадената платформа: https://kmetnagodinata.bg/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30