Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 19 октомври 2020 година

На 19 октомври отбелязваме Деня на българския лекар. Празникът се отбелязва от 1995 г. по инициатива на Българския лекарски съюз в деня, когато почитаме паметта на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Неврологът д-р Ваньо Андрейнски е номиниран за националната награда "Лекар на годината" от Районната лекарска колегия във Враца. Той е дългогодишен специалист по нервни болести и ординатор в неврологичното отделение на Първа частна болница в града. Районната колегия на БЛС в Монтана номинира за националната награда "Лекар на годината" началникът на хирургичното отделение на областната болница д-р Карсимир Каменов. Неврологът д-р Борислав Иванов е номиниран посмъртно за наградата "Лекар на годината" от Регионалната колегия на Български лекарски съюз във Видин. Д-р Деница Тихомирова, лекар специализант по спешна медицина в Центъра за спешна медицинска помощ във Видин ще получи приз в категорията "Ти си нашето бъдеще" за млади медицински надежди на България.


Денят на българския лекар е повод да се замислим за значението на хората, които търсим в трудни за нас моменти. Професията е от най-трудните, а коронавирусът тази година допълнително усложнява работата на българските лекари, смята кардиологът д-р Жоро Николов.2 нови случая на коронавирус са регистрирани в област Видин, по данни от Регионалната здравна инспекция. Едно лице, положително за COVID-19, което е лекувано в МБАЛ "Света Петка", е оздравяло и е изписано от лечебното заведение. Към 12,00 ч. на 19.10.2020г., потвърдените случаи на коронавирус в област Видин са 277, като 238 от тях вече са излекувани. 22 лица, положителни за COVID-19, са починали.

5 са новозаразените с COVID-19 във Врачанско. Инфектираните с коронавирус във Врачанско от началото на пандемията досега са 288, според данните на единния информационен портал към 18 октомври. Сред новозаразените са ученик от езиковата гимназия във Враца и учител от Мездра, който преподава в няколко учебни заведения, съобщават от Регионалната здравна инспекция. 


Заразените с коронавирус, които имат нужда от болнично лечение, ще бъдат приемани в различни лечебни заведения във Врачанско, в зависимост от адресната им регистрация. Решението бе взето днес на заседание на Областния щаб за борба с грипа и вирусите


Инфекциозното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ "Св. Николай Чудотворец в град Лом функционира нормално, в условията на коронавирусна инфенкция. Това каза Симона Спасова от отдел "Връзки с обществеността" на ломската болница.


Важно е културата да бъде наравно с образованието, където й е място, каза пред журналисти във Видин музикантът и народен представител от ГЕРБ Калин Вельов. Дунавският град е спирка от обиколката, която той е предприел като депутат, с цел запознаване с проблемите на работещите в сферата на културата. 


Във Видин се проведе кръгла маса на тема "Ролята на читалищата за развитие на културния туризъм в Община Видин". На форума, част от Програмата за духовния празник на Видин- Димитровден, участваха представители на местните читалища.

Променено е работното време и са въведени нови правила за безопасност в библиотеката в Монтана, във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка.


Започна раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти на нуждаещи се във Видин. Помощта е по програмата за подпомагане на уязвимите групи и се разпределя от Българският червен кръст.


Общинският съвет в Лом приема документи на кандидати за съдебни заседатели към Районния съд в града. По решение на съда за общината са определени 35 заседатели.


Складове, в които има струпани излезли от употреба пестициди, ще бъдат обезопасявани от днес. Дейностите ще са край 2 врачански села - Горно Пещене, което се намира в община Враца, и Попица, община Бяла Слатина.


Дрехи и обувки получиха като дарение децата от Центъра за обществена подкрепа /ЦОП/ - Берковица. Компания за професионално почистване на обувки от София организира акция за събиране на дрехи и обувки, които след това раздаде на нуждаещи се деца.


Представлението "Ревливата принцеса" на Държавен куклен театър - Видин ще бъде представено безплатно, като подарък от община Видин за духовния празник на града - Димитровден.


Тийнейджъри ще създават собствен комикс във Враца. Oнлайн уъркшоп за създаване на собствен комикс организира Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Инициативата е в рамките на Eвропейската седмица на програмирането 2020 г. 

Започна националното онлайн гласуване в осмото издание на конкурса "Кмет на годината", организиран от Портала на българските общини. Допитването ще протече до 29 октомври 2020 г., включително, на специално създадената платформа: https://kmetnagodinata.bg/

Вижте още

Снимката на 2 декември 2020 година

Ледената  пързалка  възобновява дейността си. Това става от днес – 2 декември, като решението е на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска, съобщават от Община Видин. Материалната база на основно училище "Иван Вазов" ще бъде разширена по проект на Община Видин.  От днес сдружение "Северозапазване" от Кула стартира кампанията..

публикувано на 02.12.20 в 18:20

Кампания събира средства за ремонт на театралния салон в Търнак

Народно читалище "Васил Левски 1899" от белослатинското село Търнак се включи в инициативата "Щедрият Вторник 2020" с дарителска кампания за ремонт на покрива и тавана на театралния салон . Кампанията ще продължи до края на месеца, обясни председателят на читалището Виолета Кръстева: "Нашето читалище кандидатства към акселератора "Щедрият..

публикувано на 02.12.20 в 16:33

Метеоролог: Без сняг ще изпратим 2020 година

Без сняг ще изпратим настоящата година. По Коледа също не се очаква да има снежинки. За Никулден ще бъде слънчево и топло.  Средната месечна температура за равнинната част на област Монтана през декември ще е между 0 и 1 градуса, а за планинската от минус 8 до минус 3, прогнозира Леночка Ангелова, началник на Хидрометеорологична обсерватория в..

публикувано на 02.12.20 в 16:06

82 са новите случаи на коронавирус във Врачанско

Три жени, заразени с коронавирус, са починали във Врачанско през изминалото денонощие, съобщиха от Регионалната здравна инспекция . Става въпрос за 78-годишна врачанка, която е загубила битката за живота си в МБАЛ "Христо Ботев", в МБАЛ "Свети Иван Рилски" - Козлодуй" е издъхнала 85-годишна жена от Мизия, а 73-годишна жена от Малорад е починала в..

публикувано на 02.12.20 в 15:41

Разширяват базата на училище "Иван Вазов" във Видин

Материалната база на основно училище "Иван Вазов" ще бъде разширена по проект на Община Видин. Това ще позволи на най-голямото основно училище в града да премине към едносменен режим на обучение.   Проектното предложение на Общината е одобрено по програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане, пристрояване,..

публикувано на 02.12.20 в 15:35

Видинска детска градина спечели конкурс за здравословно хранене

Видинската детска градина "Зорница" спечели първа награда в конкурс, организиран по национална детска програма за балансирано хранене. Програмата "Нестле за по-здрави деца" премина в 6 модула, свързани със здравословното хранене, обясни директорът на детското заведение Светлана Петкова: "Първият модул беше "Хапвай питателна и разнообразна..

публикувано на 02.12.20 в 13:37

Призови места за солистки на "Шоколадче" от Лом

Микаела Коцева и Лияна Любенова от вокална група "Шоколадче" в град Лом спечелиха съответно първо и  второ място от музикален конкурс в Италия- International Contest "All colours of art". "В този конкурс в Италия участваха две от солистките на вокална група "Шоколадче". Микаела е на 12 години, Лияна е на 10 години. Те участваха в..

публикувано на 02.12.20 в 13:01