Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Снимка: Радио Видин

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов, проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев, и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена за обсъждане и гласуване в пленарна зала. Какви са някои от основните акценти в програмата, която бе представена преди дни във Враца от проф. д-р Александър Томов, ръководител на групата учени създали идеята:

"Това е коренно различна доктрина за развитие на страната и основните и положения са промяна на ролята на държавата от пасивен наблюдател на изоставането, което всички ние виждаме, към много активна икономическа политика. Подчертавам, че не става дума за национализация, а става дума за много активна държавна икономическа политика с няколко цели. Първата цел е увеличаването на темповете на икономически растеж, като най- високи темпове предвиждаме за следващата година. Втората цел е догонването на другите източноевропейски страни. Категорично продължаваме работата си с еврофондовете, което означава Европа на квадрат ... Програмата се появява в дни на протести срещу правителството и главния прокурор и няма как да не бъде политически обвързана новата програма. Смятам, че протестните действия са законни, защото няма никаква възможност да се разговаря, да се работи, да се вслушва, а то не го прави ... В разработването на програмата участват видни български учени- макроикономисти и за нас е чест, че успяхме да се обединим в движението "Заедно за промяна", което ще търси реализацията на програмата с всички допустими от Закона начини."- каза Александър Томов и подчерта, че подкрепя протестните действия в страната. Програмата е публикувана в интернет, където може да бъде намерена в един по- кратък вариант, а в момента авторите обикалят градовете на страната, за да я презентират лично пред гражданите в различните населени места.

По темата потърсихме за коментар Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика:

"Имахме няколко такива опита, кои по- сполучливи, кои по- несполучливи, както от страна на политически сили така и от експертни екипи. БАН включително на няколко пъти правеше такива анонси за предложения за ускорено развитие на България. Въпросът в крайна сметка опира до това има ли го да чуе експертите, защото нито ЕС, нито България ще бъдат такива през следващите 10 години, каквито бяха прогнозите ни преди 2020 година ... Грешка е, че всеки опит за създаване на подобна стратегия се политизира и то грешка от неизбежните. Ако се върнем назад в годините ще видим, че едно от най- мразените неща от управляващите, независимо кои са те, е някой да им се бърка във визията за развитие на страната."- подчерта Иван Нейков.

Какво казва бизнесът по темата? Разговаряхме с Евтим Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център - Видин. Нужни ли са промени и променя ли като цяло ситуацията пандемията, причинена от коронавируса?

"Тази пандемия е нещо ново, което променя всичко. Със сигурност е нужно да се адаптираме към новите реалности и условия, дори и да я нямаше пандемията. Като цяло, обаче нещата са направени така, че на човек да му се отще да работи въобще. Реалността в България е такава, че колкото повече човек работи, толкова повече го наказват за това, че работи и че е активен."- коментира  Евтим Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център - Видин и подчерта, че туризмът е основния отрасъл върху който трябва да се акцентира в този регион на страната.

Видинчани също коментираха в анкета нужна ли е нова стратегия за следващите години и кои са отраслите, върху които трябва да се акцентира:

"Много неща ни куцат ... Сигурно е нужна нова стратегия, като гледам в световен мащаб колко много е объркано, едва ли могат все още да се видят някакви опори за една нова стратегия ... Добре е такава стратегия да не е политически обвързана, защото политиците се сменят, а тя е хубаво да е дългосрочна."- казаха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

(По)знанието е отговорът срещу конспиративните теории

Конспиративните теории у нас продължават да са актуални , сочат данните от последното изследване на Тренд , което показва, че все още има висок процент от хора, които смятат, че COVID-19 не съществува . Конспирациите за коронавируса, в които българите вярват, обобщи социологът Евелина Славкова . "Тренд изграждаме традиция в..

публикувано на 26.11.20 в 11:00

Как реагира обществото на новите мерки на здравните власти?

Заради бързото разрастване на пандемията от коронавирус здравният министър Костадин Ангелов заяви, че от 27 ноември трябва да бъдат преустановени всички присъствени учебни занятия, да се затворят молове, дискотеки, барове, ресторанти и кафенета. А извънредната обстановка да се удължи с 4 месеца- до края на март. Предлага се още да се спрат всички..

публикувано на 25.11.20 в 11:29

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември. Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още..

публикувано на 17.11.20 в 14:27