Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Снимка: Радио Видин

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов, проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев, и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена за обсъждане и гласуване в пленарна зала. Какви са някои от основните акценти в програмата, която бе представена преди дни във Враца от проф. д-р Александър Томов, ръководител на групата учени създали идеята:

"Това е коренно различна доктрина за развитие на страната и основните и положения са промяна на ролята на държавата от пасивен наблюдател на изоставането, което всички ние виждаме, към много активна икономическа политика. Подчертавам, че не става дума за национализация, а става дума за много активна държавна икономическа политика с няколко цели. Първата цел е увеличаването на темповете на икономически растеж, като най- високи темпове предвиждаме за следващата година. Втората цел е догонването на другите източноевропейски страни. Категорично продължаваме работата си с еврофондовете, което означава Европа на квадрат ... Програмата се появява в дни на протести срещу правителството и главния прокурор и няма как да не бъде политически обвързана новата програма. Смятам, че протестните действия са законни, защото няма никаква възможност да се разговаря, да се работи, да се вслушва, а то не го прави ... В разработването на програмата участват видни български учени- макроикономисти и за нас е чест, че успяхме да се обединим в движението "Заедно за промяна", което ще търси реализацията на програмата с всички допустими от Закона начини."- каза Александър Томов и подчерта, че подкрепя протестните действия в страната. Програмата е публикувана в интернет, където може да бъде намерена в един по- кратък вариант, а в момента авторите обикалят градовете на страната, за да я презентират лично пред гражданите в различните населени места.

По темата потърсихме за коментар Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика:

"Имахме няколко такива опита, кои по- сполучливи, кои по- несполучливи, както от страна на политически сили така и от експертни екипи. БАН включително на няколко пъти правеше такива анонси за предложения за ускорено развитие на България. Въпросът в крайна сметка опира до това има ли го да чуе експертите, защото нито ЕС, нито България ще бъдат такива през следващите 10 години, каквито бяха прогнозите ни преди 2020 година ... Грешка е, че всеки опит за създаване на подобна стратегия се политизира и то грешка от неизбежните. Ако се върнем назад в годините ще видим, че едно от най- мразените неща от управляващите, независимо кои са те, е някой да им се бърка във визията за развитие на страната."- подчерта Иван Нейков.

Какво казва бизнесът по темата? Разговаряхме с Евтим Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център - Видин. Нужни ли са промени и променя ли като цяло ситуацията пандемията, причинена от коронавируса?

"Тази пандемия е нещо ново, което променя всичко. Със сигурност е нужно да се адаптираме към новите реалности и условия, дори и да я нямаше пандемията. Като цяло, обаче нещата са направени така, че на човек да му се отще да работи въобще. Реалността в България е такава, че колкото повече човек работи, толкова повече го наказват за това, че работи и че е активен."- коментира  Евтим Стефанов, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център - Видин и подчерта, че туризмът е основния отрасъл върху който трябва да се акцентира в този регион на страната.

Видинчани също коментираха в анкета нужна ли е нова стратегия за следващите години и кои са отраслите, върху които трябва да се акцентира:

"Много неща ни куцат ... Сигурно е нужна нова стратегия, като гледам в световен мащаб колко много е объркано, едва ли могат все още да се видят някакви опори за една нова стратегия ... Добре е такава стратегия да не е политически обвързана, защото политиците се сменят, а тя е хубаво да е дългосрочна."- казаха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26