Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Актьор репетира спектакъла си на запустяла гара край Видин

Бисер Маринов готви авторски моноспектакъл

4
Снимка: Радио Видин

Актьор от Видин избра запустяла гара за репетициите на новия си спектакъл. Мотивите- далеч от сцената е по-близо до героя си. 


Бисер Маринов е и автор на пиесата, която е озаглавил "Разруха". Както казва актьорът пиесата поставя на фокус сериозни проблеми по значими теми, но не може да го определи с един жанр. Натъжава ни, но ни и разсмива, разказва актьорът:


"Героят в спектакъла се казва Киро Бедежето. Това е един бивш кондуктор, съкратен от работа и оттук нататък му се обърква целият живот. Прототипът не е реален човек, но е един събирателен образ на средностатистически българин."


Бисер Маринов поема предизвикателството да постави авторски моноспектакъл. Обмисля какъв да е героят му, а пътуванията с влак до различни места в страната му помагат да го открие:


"Знаете, когато човек се качи във влака, той спира на различни гари, качват се хора от различни места. Всеки говори с непознати, споделят се разни истории. Мисля, че това е най-добрият начин в цялата страна да се види каква е ситуацията, защото не се фиксираме на едно място. Така се роди Киро Бедежето. Някои от историите съм чувал, докато съм пътувал, други са тотално мои измислици."


Текстът идва на приливи и отливи. Напълно готов е в началото на  годината и точно когато авторът вече мисли за постановка, коронавирусът ни поставя в изолация, а салоните на театрите са затворени. 


Започва репетициите у дома. После се сеща, че вече е  виждал декорите, които му трябват за сцената, само че в реалността. Спомените от детството го отвеждат на гарата в Макреш. Там пътническият влак все още спира, въпреки че самата гара е вече в разруха.


Мястото се оказва подходящо за героя му, но актьорът очаква да се качи на сцената и да сподели с публика  своите размисли за живота. Засега репетициите продължават.


Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05

Заветът на Венцислав Станев към децата: Помнете НАШЕТО училище, нашия град и нашата Родина

Внезапно вчера ни напусна Венцислав Станев- дългогодишен директор на най-старото и най-голямо училище във Видин- Средно училище "Цар Симеон Велики". В деня на кончината му, колегите написаха на фейсбук страницата на училището: "Днес си отиде един човек с голямо сърце, страхотен професионалист, отдаден на работата и на семейството си!"  И обявиха дни..

публикувано на 02.12.20 в 15:52
д-р Диана Машова и д-р Георги Костов

Стоматологичната помощ по време на пандемия

Макар и не толкова драстично, както в други области на медицината, пандемията от COVID-19 засегна и стоматологичната помощ . Временно затворени стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатории, нарушение в традиционната връзка лекар - пациент. Това е част от анамнезата на денталната помощ в условията на COVID пандемия. За страха, за риска, за..

публикувано на 02.12.20 в 15:50

На 4 декември решават за инсинератора за опасни отпадъци в Монтана

На 4 декември предстои да бъде взето решението, дали да бъде изграден инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в промишлената зона на град Монтана . Срещата е в сградата на Младежкия дом в града. В същото време граждани се организират, за да изразят твърдо негативната си позиция. Обществено обсъждане беше проведено на 22 новември. И..

публикувано на 02.12.20 в 15:30

Започна гласуването за участниците в Северозападния фестивал на духовата музика

10 състава от България и Сърбия участват със свои видеоклипове в Северозападния фестивал на духовата музика, който тази година се провежда онлайн. Гласуването в четвъртото издание на музикалното събитие също е по електронен път, обясни ръководителят на Берковската духова музика и продуцент на фестивала Георги Красимиров- Герасим:  "Тази..

публикувано на 02.12.20 в 14:25

Защитени ли са правата ни като европейски потребители?

Пазаруването онлайн преди празниците в условията на пандемия се засилва. Затова добре е да знаем, че когато купуваме стоки или услуги от друга страна от ЕС, ние имаме същите права като потребители, както ако пазаруваме в България. Такъв е примерът с  двугодишна гаранция, обясни Соня Спасова директор на Европейски потребителски център:..

публикувано на 01.12.20 в 16:34