Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как приема обществото новите мерки и забрани, заради коронакризата

Снимка: Радио Видин

Сякаш неусетно, почти ежедневно ставаме свидетели на нови забрани и изисквания, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Реакциите в социалните мрежи не се забавиха и голяма част от обществото открито продължава да показва, че няма доверие на стъпките, които управляващите и Националният оперативен щаб предприемат, за да ни предпазят от болестта. Собствениците на нощни заведени, бяха първите, които усетиха обръча на новите мерки и забрани, заради коронакризата. Със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова бе забранена тяхната дейност за срок от две седмици, но впоследствие и други населени места в страната прибягнаха към тази мярка. Как това ще се отрази на дейността им- разговаряхме с Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията:

"На този етап няма огнища на заразата в заведенията, има огнища във всякакви други браншове, както се изброи и от сайта на РЗИ ... Няма как да затворим един цял бранш без абсолютно никакъв план за обезщетение на хората, които са заети в него. По този начин те затварят и бизнеса на охранителни фирми, на артисти, на певци, на танцьори, на доставчици, на вносители, производители и таксиметрови компании. Това е един огромен бизнес, който гравитира около нощните заведения."- подчерта Ричард Алибегов и допълни:

"В големите градове при първото затваряне някак се удържаха нещата, но сега просто ще стане страшно, тъй като първо знаем, че няма да е за 14 дена. Собствениците няма да издържат на този натиск. Служителите ни няма какво да правят, те не могат да отидат на борсата, не могат да ползват и помощи в момента, платените отпуски са си взели още първия път. Неплатен отпуск е хубаво, но няма пари- остават всички хора на улицата и не говорим само за персонала, а за всички онези, които изброих."

Станахме свидетели как през последните дни управляващи и представители на институции ни уверяваха, че няма да се стига до затварянето на търговски обекти, училища и културни прояви, и как в същото време се случва точно обратното, макар и поетапно в различните населени места. Общинският оперативен щаб в Мездра също въведе ограничителни мерки, с които до 30 ноември се преустановят посещенията след 22:00 часа в заведенията за хранене и развлечения. Как тази мярка ще се отрази на собствениците на заведения в железничарския град- разговаряхме с Ивайло Костов, собственик на заведение за хранене в Мездра:

"Трудно става за справяне, то почти не се справяме. Според мен това е много прибързано и не е уместно. По някакъв начин да се убедим, че този вирус е активен след 22.00 часа, е смешничко, като че ли. Засега удържаме положението, но четох някъде, че вероятността да се заразите от вируса в кръчмата е равна на това да се заразите, ако си проверявате пощенската кутия."- коментира ситуацията Ивайло Костов

Представителите на малкия и среден бизнес у нас също бяха едни от най- потърпевшите от наложените в началото на пандемията мерки за борба с коронавируса. Днес те отново са в позиция на изчакване на поредните заповеди и ограничения, свързани с тяхната дейност и заплахата от заразата. Разговаряхме с Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България:

"Колкото по- отговорни сме и спазваме мерките за собствена защита, както  и на близките си, на нашите клиенти, има по- голям шанс мерките да сработват и да не се стига до крайни варианти, каквито преживяхме през пролетта ... Това е едно състояние на амоук, в което хората престават да реагират и това веднага се чувства в нивото на потребление."- каза Елеонора Негулова

Хората на изкуството отново като, че ли са най- уязвими от промените в дневния ред на обществото, налагани заради пандемията от коронавируса. потърсихме директорът на видинския драматичен театър Дейвид Славчев. Какви са настроенията в институцията след поредното затягане на мерките?

"Естествено, че всички сме притеснени да не затворят и театрите. За нас би било ужасно, особено за видинския театър, защото ние не сме държавен театър, а сме друг вид театър и при нас са много важни нашите собствени приходи. Това означава да правим представления, а ако хората се страхуват да отидат на театър или ако ни затворят, ние няма да имаме никакви приходи ... Понеже следя и световните медии, колкото и тежко да стане по- късно от април надали ще продължи. Говори се, че въобще ще си отиде тази пандемия и тази зараза."- категоричен бе Дейвид Славчев.

Видинчани също коментираха затягането на мерките:

"Ще се справим ... Не виждам смисъл от затварянето на заведенията- хиляди протестиращи по площадите и няма коронавирус. вирус има и не трябва да го пренебрегваме, но не и с такива мерки. Унищожава се икономиката, наранява се психиката на учениците и особено на възрастните хора."- казаха видинчани.

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов от утре се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. До 12 ноември, гимназисти и студенти ще учат онлайн, няма да се провеждат екскурзии, кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна. Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Това означава, че от следващия кръг мачовете от Първа и Втора лига в България ще се провеждат пред празни трибуни. Собствениците на заведения пък решиха, че няма да излизат на протести. Те обявиха, че ще искат финансови компенсации от държавата за работниците и служителите им за времето, в което обектите са затворени. Обезщетенията, които ресторантьорите искат, са в размер на 80% от възнагражденията по трудов договор. На следваща среща, насрочена за 5-и ноември, представителите на бранша ще обсъдят поведението на властта и начина, по който държавата реагира на поставените искания, преди да се предприемат нови мерки.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00