Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как приема обществото новите мерки и забрани, заради коронакризата

Снимка: Радио Видин

Сякаш неусетно, почти ежедневно ставаме свидетели на нови забрани и изисквания, свързани с разпространението на пандемията от COVID-19. Реакциите в социалните мрежи не се забавиха и голяма част от обществото открито продължава да показва, че няма доверие на стъпките, които управляващите и Националният оперативен щаб предприемат, за да ни предпазят от болестта. Собствениците на нощни заведени, бяха първите, които усетиха обръча на новите мерки и забрани, заради коронакризата. Със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова бе забранена тяхната дейност за срок от две седмици, но впоследствие и други населени места в страната прибягнаха към тази мярка. Как това ще се отрази на дейността им- разговаряхме с Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията:

"На този етап няма огнища на заразата в заведенията, има огнища във всякакви други браншове, както се изброи и от сайта на РЗИ ... Няма как да затворим един цял бранш без абсолютно никакъв план за обезщетение на хората, които са заети в него. По този начин те затварят и бизнеса на охранителни фирми, на артисти, на певци, на танцьори, на доставчици, на вносители, производители и таксиметрови компании. Това е един огромен бизнес, който гравитира около нощните заведения."- подчерта Ричард Алибегов и допълни:

"В големите градове при първото затваряне някак се удържаха нещата, но сега просто ще стане страшно, тъй като първо знаем, че няма да е за 14 дена. Собствениците няма да издържат на този натиск. Служителите ни няма какво да правят, те не могат да отидат на борсата, не могат да ползват и помощи в момента, платените отпуски са си взели още първия път. Неплатен отпуск е хубаво, но няма пари- остават всички хора на улицата и не говорим само за персонала, а за всички онези, които изброих."

Станахме свидетели как през последните дни управляващи и представители на институции ни уверяваха, че няма да се стига до затварянето на търговски обекти, училища и културни прояви, и как в същото време се случва точно обратното, макар и поетапно в различните населени места. Общинският оперативен щаб в Мездра също въведе ограничителни мерки, с които до 30 ноември се преустановят посещенията след 22:00 часа в заведенията за хранене и развлечения. Как тази мярка ще се отрази на собствениците на заведения в железничарския град- разговаряхме с Ивайло Костов, собственик на заведение за хранене в Мездра:

"Трудно става за справяне, то почти не се справяме. Според мен това е много прибързано и не е уместно. По някакъв начин да се убедим, че този вирус е активен след 22.00 часа, е смешничко, като че ли. Засега удържаме положението, но четох някъде, че вероятността да се заразите от вируса в кръчмата е равна на това да се заразите, ако си проверявате пощенската кутия."- коментира ситуацията Ивайло Костов

Представителите на малкия и среден бизнес у нас също бяха едни от най- потърпевшите от наложените в началото на пандемията мерки за борба с коронавируса. Днес те отново са в позиция на изчакване на поредните заповеди и ограничения, свързани с тяхната дейност и заплахата от заразата. Разговаряхме с Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България:

"Колкото по- отговорни сме и спазваме мерките за собствена защита, както  и на близките си, на нашите клиенти, има по- голям шанс мерките да сработват и да не се стига до крайни варианти, каквито преживяхме през пролетта ... Това е едно състояние на амоук, в което хората престават да реагират и това веднага се чувства в нивото на потребление."- каза Елеонора Негулова

Хората на изкуството отново като, че ли са най- уязвими от промените в дневния ред на обществото, налагани заради пандемията от коронавируса. потърсихме директорът на видинския драматичен театър Дейвид Славчев. Какви са настроенията в институцията след поредното затягане на мерките?

"Естествено, че всички сме притеснени да не затворят и театрите. За нас би било ужасно, особено за видинския театър, защото ние не сме държавен театър, а сме друг вид театър и при нас са много важни нашите собствени приходи. Това означава да правим представления, а ако хората се страхуват да отидат на театър или ако ни затворят, ние няма да имаме никакви приходи ... Понеже следя и световните медии, колкото и тежко да стане по- късно от април надали ще продължи. Говори се, че въобще ще си отиде тази пандемия и тази зараза."- категоричен бе Дейвид Славчев.

Видинчани също коментираха затягането на мерките:

"Ще се справим ... Не виждам смисъл от затварянето на заведенията- хиляди протестиращи по площадите и няма коронавирус. вирус има и не трябва да го пренебрегваме, но не и с такива мерки. Унищожава се икономиката, наранява се психиката на учениците и особено на възрастните хора."- казаха видинчани.

С нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов от утре се затягат противоепидемичните мерки на национално ниво. До 12 ноември, гимназисти и студенти ще учат онлайн, няма да се провеждат екскурзии, кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна. Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Това означава, че от следващия кръг мачовете от Първа и Втора лига в България ще се провеждат пред празни трибуни. Собствениците на заведения пък решиха, че няма да излизат на протести. Те обявиха, че ще искат финансови компенсации от държавата за работниците и служителите им за времето, в което обектите са затворени. Обезщетенията, които ресторантьорите искат, са в размер на 80% от възнагражденията по трудов договор. На следваща среща, насрочена за 5-и ноември, представителите на бранша ще обсъдят поведението на властта и начина, по който държавата реагира на поставените искания, преди да се предприемат нови мерки.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.  Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.  На..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Село Стубел, в което младите се връщат

В рубриката "Добро утро, кмете" гостуваме в село Стубел- село, което постоянно се обновява, село с много млади хора и деца. Намира се в центъра на Северозападна България, община Монтана.  Простира се в широка долина, в южните поли на варовиковата височина Пъстрина (566 м. н.в.) и граничи със землищата на 13 села. Областният град е на 13 км от..

публикувано на 20.11.20 в 12:20

ИПИ: Ускорени облекчения и намаляване на осигурителната тежест

Пакет от бързи структурни реформи , насърчаващи инвестициите , заетостта и прозводителността в контекста на пандемията от коронавирус предлагат икономистите от Института за пазарна икономика , които представиха алтернативен на държавния бюджет .  Освен ефективните антикризисни мерки, фискалната пoлитика през следващата година трябва да..

публикувано на 19.11.20 в 11:00

Какво се случва с детските надбавки?

Миналата седмица изненадващо от ГЕРБ се отказаха от намерението си месечните детски добавки през следващата година да бъдат без доходен критерий и да се получават от всички семейства. Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки..

публикувано на 18.11.20 в 11:16

Проф. Терзиев: Не очаквам подобрение на трудовия пазар през 2021 година

Новорегистрираните безработни в страната надхвърлиха 300 000 души- това сочат последните данни от специализираното  наблюдение на пазара на труда заради COVID-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Данните са за периода от 3 февруари до началото на ноември. Пазарът на труда в България заради пандемичната кризата стана още..

публикувано на 17.11.20 в 14:27

25% повече нови безработни в Северозапада в сравнение с миналата година

През деветте месеца на 2020 г. в областите Видин, Враца и Монтана с редномесечният брой на регистрираните безработни лица нараства в сравнение с деветмесечието на 2019 г. и достига 5 753 души във Видин, 9 620 души във Враца и 8085 в Монтана. Увеличението е съответно в област Видин – с 12.0 на сто, в област Враца с 10.0 на сто и в област Монтана – с..

публикувано на 17.11.20 в 13:31

Нови социални жилища ще строят във Видин

Нови социални жилища ще има във Видин. Преди пет години общината беше сред първите в страната, в които с европейски средства бяха изградени такива. "Мястото за осъществяването на строителството на 37-те нови жилища е жилищен комплекс "Христо Ботев", ул. "Димитър Цухлев" №44. Избрано е с оглед осигуряване на пространство за интеграция на..

публикувано на 16.11.20 в 14:39