Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Избираме църковни настоятели

Снимка: Радио ВИДИН

Избори за църковно настоятелство ще се проведат в катедралния храм "Св. вмчк. Димитър Солунски" във Видин. Номинациите продължават до утре, 21 ноември. В неделя, 22 ноември, ще е гласуването. По същото време настоятели ще се избират във всички православни храмове у нас. Изборите са свикани от Светия синод, обясни председателят на видинския катедрален храм архимандрит Самуил:

"Срокът е определен от Светия синод, той е един същ за всички храмове в България. Изборът ще бъде на 22 ноември, ако свещеникът има 2-3 енории, изборът може да бъде направен следващата седмица. Така че, до 21 ноември всеки, който има желание да бъде църковен настоятел, и, който е над 30 години, православен християнин, кръстен, който знае символа на вярата и "Отче наш", тоест има отношение към духовния живот, той може да подаде молба да бъде църковен настоятел. В неделя, когато се съберем заедно, отслужим утринната служба и светата Литургия, молбите ще се разгледат и всеки, който присъства в храма, гласува за тези, които са подали заявления..."

Църковните настоятели имат важна роля в управлението и грижите за храма: 

"Те са хората, които се грижат за материалното благосъстояние на храма. Това са така да се каже ръководните фигури в храма. А свещеникът е председател на църковното настоятелство..."

4-ма настоятели ще бъдат избрани за мандат от 4 години в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски". Едни от първите задачи пред тях са за ремонта на куполите и осветлението, обясни архимандрит Самуил:

"Може би на първо време трябва да решим въпроса с осветлението на храма. Разбира се, има много по-важен въпрос - ремонтът на куполите, но по този въпрос се прави проект със съдействието и благословението на Негово високопреосвещенство нашия митрополит дядо Даниил. Важен въпрос е електричеството в храма, защото инсталацията е стара, трябва да се обнови, защото крушките постоянно горят."

Един от настоящите църковни настоятели и кандидат за нов мандат е Любомир Илиев, познат на видинската общественост в качеството си на секретар на Народно читалище "Цвят". 

"Това, което ме е накарало да се включа, може би е идеята да помогна с каквото мога за катедралния храм - за неговото благоукрасяване, за поддръжката, за обичайните дейности, от които всеки храм има нужда. Дадох съгласието си за нов мандат. Смятам, че с повече млади хора, които имат възможност по различни начини и пътища да подпомагат дейността на храма, самият храм би бил по-добре уреден."

Всеки, който желае да участва в изборите за ново църковно настоятелство, е необходимо да посети катедралния храм тази неделя. Гласуването ще започне след светата Литургия и ще продължи до 14 часа.

Вижте още

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  продължава да работи с потребителите на услугите, но от разстояние.  "Всеки от специалистите е подготвил програма за работа с потребителите. Работим по определен график, който е изпратен на всички, за да бъдат запознати. В посочения час..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00

Проф. Веселин Борисов: Чирков стана истински лекар и голям хирург в Белоградчик

Проф. д-р Александър Чирков- един от големите таланти в медицината, ни напусна внезапно на 24 ноември. Роден е на 27 януари 1938 г. в гр. Лом. Личното му име по рождение е Фарук. В рода му медицината е на особена почит - чичо му по бащина линия е завършил медицина в Хайделберг, а пра-прабабата му Василиса Чиркова, която е от гръцки произход, е била..

публикувано на 25.11.20 в 15:45
Виктория с рисунката, която спечели първа награда

Първа награда от национален конкурс за Вики от Видин

Виктория Пекова от школата по изобразително изкуство "Палитра" към видинското читалище "Цвят 1870" спечели първо място в национален конкурс за рисунка . Конкурсът "България в сърцата и мечтите ни" е организиран от Община Шумен и читалище "Боян Пенев-1949". Конкурсът е имал за цел да провокира детското творчество. "Ученичка съм в ОУ..

публикувано на 25.11.20 в 13:38