Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коледата онлайн- възможна ли е?

Снимка: Ани Петрова


По време на пандемия интернет пространството става във все по-актуално място за всички нас. Учим, работим, получаваме информация, а скоро май и Коледата ни ще е онлайн - така препоръчват от Световната здравна организация. 

Идеята е по време на предстоящите празници да бъдем в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания, като по този начин предпазим нас и околните от заразяване с COVID-19. Според СЗО контактът с наши близки и роднини, които не са около нас по време на празника, може да става чрез видеоконферентна връзка. Повечето видинчани не приемат добре тази препоръка, все пак някои са съгласни, че по този начин ще помогнат за пречупване на високата крива на заразата:

"Не е лошо да се освободи малко за празниците, да се направи нормално, за да се веселят хората. Друго е да се видим така в очите, друго е по техниката. Синът ми е в Чехия и за Нова година искаше да си дойде, но по всяка вероятност няма. Ще празнуваме онлайн... Бих казал, че не е толкова лошо, все пак асоциират хората. Заради коронавируса не може да се събираме. Може би моите родители ще пътуват да са при мен. Реално пак ще сме заедно... Не е приятно, това си е празник с близки. А колко хубаво беше по заведенията. Моите близки няма да идват за празниците... СЗО, не знам какво да кажа за тях. Всеки ще се събере вкъщи с деца и роднини. Не бих послушала съвета, работя в Ковид отделение, да не коментирам...  Изобщо не виждам как онлайн ще празнуваме. Ако трябва, няма да празнуваме... Не съм съгласна, губи се традицията. Вижда ми се нереално, оставаш си сам. Аз ще съм на работа в болницата и ще си купонясвам с пациентите."


Живеем в трудни времена, свързани с пандемията от COVID-19, затова нека бъдем отговорни. Въпреки, че Коледа е може би най-веселият празник, ако това е цената да излезем живи и здрави от ситуацията, нека я платим. Нека празнуваме в тесен семеен кръг, а останалите, които не са около нас, винаги можем да ги прибавим с един видеоразговор.

Вижте още

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43