Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Снимка: Радио Видин

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и продукти за лечение. Регулаторните процедури се ускоряват, за да може по най- бърз начин да бъдат пуснати на пазара безопасни, ефективни и качествени медицински продукти. Европейският съюз е инвестирал значителни суми в изследвания от началото на епидемията- стотици милиони евро са предоставени за научни проекти чрез европейската програма "Хоризонт 2020". Проектите са свързани с развитие на методи за диагностика, лечение, ваксини, подготвеност, производство, медицински и цифрови технологии. Като част от стратегията за разработване на ваксини срещу коронавируса Европейската комисия е сключила договори с шест фармацевтични компании. Договорите позволяват на държавите членки да закупят ваксини в момента, когато те получат разрешение за предлагане на пазара.

"Ние, европейските лекари, се доверяваме на ЕС, който уверява, че всяка COVID-19 ваксина на европейския пазар е безопасна и ефективна. Ваксинацията в момента е единствения начин на предпазим хората от заразяване с COVID-19 и дългосрочната ни изолация. ЕС може да помогне със създаването на ваксинационни програми и предоставянето на инфраструктурата за масова имунизация. Всички ние трябва да се ваксинираме. Колкото се може по- скоро. Това е най- добрият ни шанс да се върнем към нормалния живот", казва д-р Франк Улрих Монтгомъри- председател на Постоянния комитет на европейските лекари.

Европейските институции относно ваксините реагираха изключително бързо и адекватно, каза областният управител на Монтана Росен Белчев:

"За мен европейската солидарност е изключително важна и както видяхме европейските държави са дени от първите, до които достигнаха ваксини. За всяка една европейска държава процентно ще има едни и същи количества ваксини, спрямо населението. Още веднага след одобрението първите количества от ваксини пристигнаха и в нашата държава."

Преди да бъдат одобрени, всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Различното при ваксините срещу COVID-19 е, че скоростта на разработване и евентуалното одобряване са много по-бързи поради настоящата извънредна ситуация в областта на общественото здраве. Европейската агенция по лекарствата извършва оценка на висококачествени заявления от дружества, разработващи ваксини срещу COVID-19, във възможно най-кратък срок, като същевременно гарантира, че решенията ѝ остават добре обосновани. Ваксинацията срещу COVID-19 започна на 27 декември 2020 година в целия Европейски съюз. Ваксините се изпращат едновременно и при едни и същи условия до всички държави от ЕС. 

"Досегашните ваксини, не говорим за ковид ваксината, на тях име е трябвало доста време докато се установи дадената ваксина- с изпитания, с узаконяване, минаване през лекарствени комисии. Докато този път ваксината беше създадена много по- бързо, за много по- кратки срокове. Работата на европейската лекарска комисия да даде одобрението на дадена ваксина мина за много кратко време", заяви д-р Венцислав Владински- директор на Регионалната здравна инспекция във Видин.

Вижте още

В Монтана започна пролетното почистване

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на..

публикувано на 04.03.21 в 16:59
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

40 млн. лв. допълнително към "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"

Допълнителен финансов ресурс от 40 млн. лв. е насочен към процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. По процедурата работодатели, самоосигуряващи се и общински предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат..

публикувано на 24.02.21 в 16:35

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32