Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Снимка: Радио Видин

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и продукти за лечение. Регулаторните процедури се ускоряват, за да може по най- бърз начин да бъдат пуснати на пазара безопасни, ефективни и качествени медицински продукти. Европейският съюз е инвестирал значителни суми в изследвания от началото на епидемията- стотици милиони евро са предоставени за научни проекти чрез европейската програма "Хоризонт 2020". Проектите са свързани с развитие на методи за диагностика, лечение, ваксини, подготвеност, производство, медицински и цифрови технологии. Като част от стратегията за разработване на ваксини срещу коронавируса Европейската комисия е сключила договори с шест фармацевтични компании. Договорите позволяват на държавите членки да закупят ваксини в момента, когато те получат разрешение за предлагане на пазара.

"Ние, европейските лекари, се доверяваме на ЕС, който уверява, че всяка COVID-19 ваксина на европейския пазар е безопасна и ефективна. Ваксинацията в момента е единствения начин на предпазим хората от заразяване с COVID-19 и дългосрочната ни изолация. ЕС може да помогне със създаването на ваксинационни програми и предоставянето на инфраструктурата за масова имунизация. Всички ние трябва да се ваксинираме. Колкото се може по- скоро. Това е най- добрият ни шанс да се върнем към нормалния живот", казва д-р Франк Улрих Монтгомъри- председател на Постоянния комитет на европейските лекари.

Европейските институции относно ваксините реагираха изключително бързо и адекватно, каза областният управител на Монтана Росен Белчев:

"За мен европейската солидарност е изключително важна и както видяхме европейските държави са дени от първите, до които достигнаха ваксини. За всяка една европейска държава процентно ще има едни и същи количества ваксини, спрямо населението. Още веднага след одобрението първите количества от ваксини пристигнаха и в нашата държава."

Преди да бъдат одобрени, всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високи стандарти като всяко друго лекарство. Различното при ваксините срещу COVID-19 е, че скоростта на разработване и евентуалното одобряване са много по-бързи поради настоящата извънредна ситуация в областта на общественото здраве. Европейската агенция по лекарствата извършва оценка на висококачествени заявления от дружества, разработващи ваксини срещу COVID-19, във възможно най-кратък срок, като същевременно гарантира, че решенията ѝ остават добре обосновани. Ваксинацията срещу COVID-19 започна на 27 декември 2020 година в целия Европейски съюз. Ваксините се изпращат едновременно и при едни и същи условия до всички държави от ЕС. 

"Досегашните ваксини, не говорим за ковид ваксината, на тях име е трябвало доста време докато се установи дадената ваксина- с изпитания, с узаконяване, минаване през лекарствени комисии. Докато този път ваксината беше създадена много по- бързо, за много по- кратки срокове. Работата на европейската лекарска комисия да даде одобрението на дадена ваксина мина за много кратко време", заяви д-р Венцислав Владински- директор на Регионалната здравна инспекция във Видин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50