Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Газифициран Видин - мисията възможна

Снимка: proterm-88.com

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%.
Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата енергия. Това обясняват от един от големите доставчици на природен газ в България. Безспорно газификацията на домакинствата и на предприятията е икономически изгодно, а и по-екологично. Европейският съюз поощрява въвеждането на щадящи природата енергоизточници, освен това наличието на газопроводна мрежа значително подобрява бизнес климата.

Какво обаче могат да направят регионите, които нямат достъп до газопроводна мрежа, сред които е и Видинска област?


Построяването на газопровода "Балкански поток" хвърли лъч светлина върху надеждите за газификация на региона, защото преминава през област Видин преди да влезе в съседна Сърбия. Политици, общественици и представители на местната власт възлагат надежди, че няма да е трудно да се изградят отклонения от големия газопровод, с които да се захранят местните домакинства и производства. Дали обаче това е осъществимо?

През миналата година на въпрос на Радио Видин дали градът ще бъде газифициран, премиерът Бойко Борисов отговори:

"Надявам се, надявам се да има, като има газ до там, защо да няма газифициране. Така че, като има газ, ще бъде газифициран и се надявам тази година това да стане. Да докараме газта близко до Видин."

В резултат на този отговор няколко месеца по-късно народните представители от Видин Филип Попов и Цветан Топчиев зададоха въпрос към министъра на енергетиката Теменужка Петкова- какво се прави от държавата за газификацията на Видин.

Теменужка Петкова"Както и премиерът Борисов е споделил, разбира се, това е една възможност, която Балкански поток създава през всичките 11 области, през които преминава, но по отношение на газификацията и газифицирането на отделните региони, това е изцяло въпрос на инвеститорски интерес. Държавата не участва в този процес. Така че община Видин може да бъде газифицирана, ако е налице инвеститорски интерес, ако е налице интерес от страна на гражданите, които живеят там, тъй като Общината също има правото и инициативата да създаде такова дружество, да кандидатства пред КЕВР и да получи лицензия. От страна на държавата, от страна на "Булгартрансгаз" поемам ангажимента, че при наличието на такъв интерес ние заявяваме готовност да бъде направено отклонение за Видин", отговори Теменужка Петкова.

България остава на последно място в Европа по битова газификация. Едва 3% от българските домакинства са захранени с природен газ. В десетгодишния план за развитие на "Булгартрансгаз", който е до 2029 година, е записано, че приоритет в инвестиционната дейност на дружеството е изграждането на нови газопроводни  отклонения,  чрез  които  се  създават  условия  за  ускоряване  на газификацията в страната със съответните икономически, социални, екологични и др. ползи за месното население. Като конкретни проекти в тази посока обаче са посочени единствено преносни  газопроводи до Свищов, до Панагюрище и Пирдоп, и до Банско и Разлог.


"По отношение газификацията на Северозападна България, проблемите, плановете и намеренията датират от над 10 години. Причината да не се предвидят отклонения (от "Балкански поток" бел. ред.) към тези градове, въпреки че газопроводът минава на 10-15 километра и това не би представлявало натоварване за "Булгартрансгаз", е фактът, че вероятно при подписването на споразуменията с Русия за развитие на българската газопреносна система, са залегнали клаузи газопроводът "Балкански поток"  да работи като напълно автономна система, предназначена само и изключително за руски природен газ. За съжаление не се предвижда в 10-годишния план на "Булгартрансгаз" развитие на газопреносната мрежа в Северозападна България. Въпрос на обществен натиск е това да се случи във възможно най-кратки срокове", коментира енергийният експерт от "Българския енергиен форум" с над 20-годишен опит в областта на газификацията Христо Казанджиев и добави:

Христо Казанджиев"Необходимо е да се внесе заявление от съответната община, от общинско газоразпределително дружество или от някакво независимо търговско дружество, което има инвестиционни намерения за газификация на съответния град или община. Конкретно за Видин тези стъпки се предприеха възможно най-рано. Кметът на Общината и Общинският съвет са започнали процедура за създаване на такова газоразпределително дружество, водени са разговори с Министерството на енергетиката и от местни депутати, но за съжаление Министерството се отнася напълно индиферентно и не обръща внимание на тези заявления и на тези искания. Ако общините официализират нещата и публично поставят въпроса за тази газификация, за което сезират и ЕС, от който могат да получат и финансиране, газификацията би могла да се случи."

"За бъде нахранено бебето, трябва да зареве с пълно гърло", категоричен е Казанджиев.

Иначе казано, газификация на Видин и региона е възможна, ако има достатъчно лобиране пред институциите и инициативност от страна на общинските власти. За да се достави газ, е необходимо да има лицензирано частно или общинско дружество, което да сключи договор с държавата чрез "Булгартрансгаз" и да се търсят възможности за финансиране на локалната газопреносна мрежа.

Кметът на Видин Цветан Ценков заяви, че в рамките на два месеца- до март тази година, ще бъде създадено такова общинско дружество, което би било реална стъпка към осъществяването на този проект:

"Ние ще създадем газово дружество, което, като общинско предприятие, ще се погрижи с "Булгартрансгаз" по европейски и други проекти да докараме газта до Видин. Това газово дружество ще бъде и посредник при продажбата на газ, защото практиката в България показва, че това са най-евтините възможности... Видин има нужда от газ, Видин има нужда от развитие, ще се опитаме Видин да влезе в класациите на най-чистите градове."
Повече по темата - в прикачения звуков файл.

Вижте още

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук. "Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин...

публикувано на 03.03.21 в 13:30

На 3 март с поглед към събитията във Видин от преди 143 години

На трети март обръщаме поглед 143 години назад към събитията, заради които сега честваме Националния си празник на тази дата. За тях разказва Маргарита Радулова , уредник в Регионалния исторически музей във Видин. Датата започва да се чества скоро след Освобождението. От 5 март 1990 г. с решение на Народно събрание е обявена за..

публикувано на 03.03.21 в 13:20

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12
среща на кмета на община Видин цветан Ценков и проф Андрей Захариев

Община Видин ще си партнира със Стопанската академия в Свищов

Община Видин и Финансовият факултет на Стопанската академия  ще си партнират. Това стана ясно  от проведената работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет "Финанси" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – гр. Свищов.   По време на разговора от страна на проф. Захариев, който е роден във Видин, бе..

публикувано на 19.02.21 в 17:00