Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module
За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов. В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След дълго търсене и звънене по различни инстанции и най-вече на телефоните в РЗИ- Враца,  в селото идват проверяващи от РЗИ, съвместно с полицията, каза Ивайло Диманов:

" Хората спазват мерките, но няма информация никаква, няма никакво наблюдение от страна на контролиращи органи, нямам никаква информация за карантинирани лица. Имах съмнения за някакви карантинирани лица, имаше едно добросъвестно момче, което ми каза, че е под карантина... И започнах да търся връзка с контролиращите органи, през община Криводол, там нямаше информация... После на РЗИ звънях на няколко телефона... Засега нямам нови карантинирани лица... Постоянно обикалям по домовете на хората и трябва да имам информация.."
 
И понеже проблемът, за който алармира кметът на Ботуня, не е единичен случай, обърнахме се с въпроси към РЗИ-Враца, на които те ни отговориха така:


"Благодаря за подадения сигнал, за съжаление той разкрива сериозни пропуски в организацията на работата по отношение на контрола на противоепидемичните мерки в село Ботуня.

На първо място е необходимо да поясня следното:

Основната роля на РЗИ е извършването на епидемиологично проучване на потвърдения за COVID-19 случай и  установяване на контактните лица в семейна среда и на работното място, в училище, в детското заведение, други. Потвърденото лице се поставя под карантина за 14 дена с предписание на директора на РЗИ, а близките контактни  - за 10 дена от датата на последния контакт, с предписание на здравен инспектор. Всяко издадено предписание се връчва по определения в Закона за здравето ред и се регистрира в Националната информационна система за борба с COVID-19.
Проверки по спазване на карантината се извършват от инспектори от РЗИ - Враца, планово и по сигнали,  самостоятелно или съвместно с представители на МВР и общинските администрации.

Освен от РЗИ, проверки по спазването на карантините, следва да се извършват и от общинските администрации и от МВР.


До Националната информационна система за борба с COVID-19, чрез КЕП има достъп определено и обучено лице във всяка община и в полицията. Целта на този достъп е да виждат карантинираните лица и да организират контрола по спазване на карантината, тъй като МВР и общините разполагат със служители на практика във всяко населено място, докато РЗИ - Враца разполага с 22 здравни инспектори за цялата област.

До колкото имам информация, достъпа до Националната информационна система за борба с COVID-19 на ниво общини,  е организиран чрез Национално сдружение на общините в Република България.
Дейностите по котрола на спазване на карантината от другите институции се извършват независимо от РЗИ, като ние нямаме задължения или правомощия да ги контролираме.

Последната проверка от страна на РЗИ - Враца на карантинирани лица в с. Ботуня е била на 15.01.2021г. Направена е от инспектор от РЗИ - Враца и служител на МВР. Имало е едно карантинирано лице.

При установяване на неспазване на карантина от длъжностно лице от общината/кметството на населеното място следва да се уведоми РЗИ, от наша страна уведомяваме МВР, на лицето се налага санкция, определена в  Закона за здравето и се налага принудително спазване на карантината, със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи.

 
Д-Р  КЕТИ  ЦЕНОВА
Директор на РЗИ-Враца"

Вижте още

Американска мечта или шофьор на такси във Видин?

В "Минутите на редактора" ви срещаме с млад мъж от Видин, който е успял да реализира своята американска мечта, макар и само за няколко години. Днес той отново се завръща в родния си град и работи като таксиметров шофьор .  Денислав Здравковски е роден във Видин, но съдбата му предоставя рядката възможност да замине за САЩ, където да се опита да..

публикувано на 17.05.21 в 17:00

145 години от акостирането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг

Ботевата чета е една от най-известните български революционни чети. Подготовката за формирането ѝ започва още през април 1876 г. За войвода на четата определили Христо Ботев - известен революционен деец, поет и журналист. Съставянето на четата станало от отделни групи доброволци, които се качили от различни румънски пристанища по река Дунав на..

публикувано на 17.05.21 в 16:00

Ново фототипно издание за Христо Ботев

Излезе от печат уникално фототпино издание на две книги за Христо Ботев. Изданието включва в себе си две автентични книги, които са препечатани почти едно към едно с оригиналите. Става дума за "Спомен. 35- годишен юбилей от преминаването на Христо Ботев и другарите му на козлодуйския бряг" от 1911 година и "Стихотворения" - Пълно събрание..

публикувано на 17.05.21 в 14:00

Над 1000 души са сменили документите си за седмица във Видин

За опашки и струпване на хора пред отдел "Паспортна служба" на Областна дирекция на МВР Видин сигнализираха през миналата седмица слушатели на Радио ВИДИН. Наш репортер провери на място каква е ситуацията. На 14 май, около 14 часа следобед, пред Дирекцията имаше около 15 човека, които чакаха за различни услуги, предоставяни от паспортна служба. Повечето..

публикувано на 17.05.21 в 10:33

"Неделник" от 16 май 2021 година

Приключението "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници за начало по традиция, а след това... Можете да чуете разговора ми с Иван Иванов- Жико. Говорили сме с него за ралита и за подготовката им. Да, той е президента на АСК"Жико - Мотор Спорт" и с него разговаряме за адреналина и високите скорости. В деня на светите братя..

публикувано на 16.05.21 в 13:45

Мироносици в нашето съвремие

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "През Първата световна война, когато мъжете бяха на война, жените се бяха..

публикувано на 16.05.21 в 08:00

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00