Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module
За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов. В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След дълго търсене и звънене по различни инстанции и най-вече на телефоните в РЗИ- Враца,  в селото идват проверяващи от РЗИ, съвместно с полицията, каза Ивайло Диманов:

" Хората спазват мерките, но няма информация никаква, няма никакво наблюдение от страна на контролиращи органи, нямам никаква информация за карантинирани лица. Имах съмнения за някакви карантинирани лица, имаше едно добросъвестно момче, което ми каза, че е под карантина... И започнах да търся връзка с контролиращите органи, през община Криводол, там нямаше информация... После на РЗИ звънях на няколко телефона... Засега нямам нови карантинирани лица... Постоянно обикалям по домовете на хората и трябва да имам информация.."
 
И понеже проблемът, за който алармира кметът на Ботуня, не е единичен случай, обърнахме се с въпроси към РЗИ-Враца, на които те ни отговориха така:


"Благодаря за подадения сигнал, за съжаление той разкрива сериозни пропуски в организацията на работата по отношение на контрола на противоепидемичните мерки в село Ботуня.

На първо място е необходимо да поясня следното:

Основната роля на РЗИ е извършването на епидемиологично проучване на потвърдения за COVID-19 случай и  установяване на контактните лица в семейна среда и на работното място, в училище, в детското заведение, други. Потвърденото лице се поставя под карантина за 14 дена с предписание на директора на РЗИ, а близките контактни  - за 10 дена от датата на последния контакт, с предписание на здравен инспектор. Всяко издадено предписание се връчва по определения в Закона за здравето ред и се регистрира в Националната информационна система за борба с COVID-19.
Проверки по спазване на карантината се извършват от инспектори от РЗИ - Враца, планово и по сигнали,  самостоятелно или съвместно с представители на МВР и общинските администрации.

Освен от РЗИ, проверки по спазването на карантините, следва да се извършват и от общинските администрации и от МВР.


До Националната информационна система за борба с COVID-19, чрез КЕП има достъп определено и обучено лице във всяка община и в полицията. Целта на този достъп е да виждат карантинираните лица и да организират контрола по спазване на карантината, тъй като МВР и общините разполагат със служители на практика във всяко населено място, докато РЗИ - Враца разполага с 22 здравни инспектори за цялата област.

До колкото имам информация, достъпа до Националната информационна система за борба с COVID-19 на ниво общини,  е организиран чрез Национално сдружение на общините в Република България.
Дейностите по котрола на спазване на карантината от другите институции се извършват независимо от РЗИ, като ние нямаме задължения или правомощия да ги контролираме.

Последната проверка от страна на РЗИ - Враца на карантинирани лица в с. Ботуня е била на 15.01.2021г. Направена е от инспектор от РЗИ - Враца и служител на МВР. Имало е едно карантинирано лице.

При установяване на неспазване на карантина от длъжностно лице от общината/кметството на населеното място следва да се уведоми РЗИ, от наша страна уведомяваме МВР, на лицето се налага санкция, определена в  Закона за здравето и се налага принудително спазване на карантината, със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи.

 
Д-Р  КЕТИ  ЦЕНОВА
Директор на РЗИ-Враца"

Вижте още

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50

Доверяваме ли се в днешно време?

Човешките взаимоотношения в днешно време са се променили коренно в сравнение с близкото и далечното минало. Но това, което винаги е било едно от най-важните неща, за да се развиваме като общество, е да изграждаме доверие един в друг. Едва ли има някой, който да не се съгласи, че доверието се руши много по-бързо в сравнение с времето, което е..

публикувано на 25.02.21 в 15:23

В "Музикална зона" на 25 февруари 2021 слушаме музика от Тирол

Тирол е историческа област и същевременно австрийска провинция, намираща се в Алпийския планински регион. Нарицателно е за специфична култура – тиролска музика, тиролски костюми, тиролски легенди, тиролска кухня, тиролски празници, тиролска минерална солена вода. За песните в региона е характерен специфичен стил на пеене, наречен йоделей . Що..

публикувано на 25.02.21 в 09:00

Фотоволтаична централа в църковния двор на Бойница?

Инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична инсталация в църковния двор на Бойница разбуни духовете в селото. Хората са озадачени от идеята на Видинската света митрополия да постави съоръженията върху земята, дарена в миналото от легендарния Пуйо войвода за построяването на църквата "Св. Троица". Цеца Григорова от църковното..

публикувано на 24.02.21 в 17:00
Възстановка на Клуба на площада във Видин

Видео за патриотичния дух подготвя студентка от Видин

Снимките на видеоматериал, посветен на 143 години от Освобождението на България, започват днес във Видин. Проектът е на студентката по журналистика Антонина Лозанова, която този път работи със своята майка - Светла Лозанова. Идеята е породена от новите условия, в които ще отбележим Националния празник на България - 3 март, обясни бъдещата..

публикувано на 24.02.21 в 12:47
крайдунавски парк Видин

Намаляват пейките в Крайдунавския парк във Видин

Намалява броят на пейките в Крайдунавския парк по централната алея, което е обезпокоително - алармира виннчанката Теодора Минкова:  "Като излизаме по главната алея в парка прави впечатление, че доста пейки липсват, не се знае къде са, някои са пренесени по страничните алеи, това ни притеснява, все пак пейките се ползват...Би трябвало..

публикувано на 23.02.21 в 16:30