Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Снимка: Светослав Цветанов

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да кандидатстват за благоустрояване на общинската инфраструктура. Запознати ли са видинчани с програмата и биха ли се възползвали от възможностите, които тя предлага?

Програмата, която стартира Община Видин има състезателен характер и заявленията ще се разглеждат по реда на тяхното подаване. В тях задължително трябва да се посочи обхватът на територията и желанието за вида на облагородяване на конкретния терен или обект, общинска собственост. Заявленията ще бъдат оценявани чрез точкова система по определени критерии- живущите, които ще се възползват от подобренията, да нямат задължения към Община Видин, като данък сгради, такса битови отпадъци, данък МПС, патентен данък, влошено състояние на инфраструктурата, за чийто ремонт се кандидатства, максимален брой живущи, които ще се възползват от подобрената инфраструктура, предложението да бъде в съответствие с предвижданията на действащ подробен устройствен план и в предвиденото за облагородяване пространство да няма незаконно строителство. Това обясни Десислава Тодорова, заместник- кмет по европейските политики и инвестиции на Община Видин:

"В програмата могат да се включат всички граждани, живеещи на територията на община Видин. Заявления се подават от органите на управление в етажната собственост, надлежно регистрирани в Общинска администрация град Видин и кметове и кметски наместници за населените места в община Видин. Желанието на живущите се удостоверява с подаване на заявление от страна на представляващия етажната собственост или сдружение на собствениците, кметове и кметски наместници." 

Община Видин ще отговаря за цялостното техническо изпълнение и финансово администриране на програмата, като извършва и координационни функции. Конкретните дейности по благоустрояване ще се реализират от външни изпълнители, избрани по реда и условията на Закона за обществените поръчки. Какви са средствата, отпуснати за реализация на програмата и какви са дейностите, за които може да се кандидатства? 

"Средствата, които са предвидени по програмата са в размер на 3 млн. и 300 хиляди лева. Дейностите, по които може да се кандидатства са за град Видин асфалтиране на паркинги пред блокове, асфалтиране, благоустрояване и ремонта на улици, благоустрояване и озеленяване на междублокови пространства и зелени площи, поставяне на улично осветление и видеокамери при техническа възможност, за град Дунавци и останалите 32 населени места на територията на община Видин дейностите са асфалтиране, асфалтиране, баластриране и ремонт на улици, благоустрояване и озеленяване на пространства и зелени площи, поставяне на улично осветление и видеокамери (при технологична възможност), благоустрояване на гробищни паркове, ремонт на сграден фонд." - обясни още Десислава Тодорова, заместник- кмет по европейските политики и инвестиции в Община Видин и допълни:

"Обществената поръчка ще бъде възлагана от Общината на външни изпълнители, съгласно Закона за обществените поръчки. Вече има подадени заявления за интерес и финансова подкрепа, както от град Видин, така и от населените места в общината. Заявленията се подават текущо до изчерпване на финансовия ресурс по програмата за тази година, в срок до 26 февруари Общината ще се произнесе по допустимостта на подадените до 31 януари заявления."

Програмата стартира на 8 януари, когато започна и приемът на първите документи. Те се подават в Центъра за услуги и информация на гражданите в Община Видин, всеки работен ден от 8.30 часа до 17.00 часа, а пълните условия, както и документите за кандидатстване са публикувани на интернет страницата на Община Видин.

Дългогодишният кореспондент на БНТ във Видин Лидия Каменова е домоуправител на жилищна кооперация в крайдунавския град, намираща се на улица "Черна гора", която преди години е била санирана по европейски проект и днес отново живеещите в нея кандидатстват по новата програма. Потърсихме Лидия Каменова, за да ни разкаже откъде е разбрала за идеята:

"Разбрах от Фейсбук. Отговорникът за културата в нашата Община Силвана Сюлейман беше споделила тази информация и аз на това попаднах. Правила съм и други опити, които бяха неуспешни, защото имаше и някаква друга програма преди време. Нашата кооперация е санирана преди пет години и това, което сега допълнително ме окуражи е и отношението на моите съкооператори ... Документацията не кой знае каква и свършихме всичко за отрицателно време. Има едно пространство около 200 квадрата, което остана и преди време моят баща правеше една градинка и я поддържаше, не че изкарваше кой знае какво. Сега вече четири години тук е нещо ужасно. Опитвам се от време на време нещо да направя, но смятам, че е изключително грозно."- обясни Лидия Каменова, дългогодишен кореспондент на БНТ във Видин:

Във видинското село Иново също ще се възползват от услугите на програмата, разработена от Община Видин. В населеното място има нужда от ремонтни дейности на улици, благоустрояване и озеленяване на пространства и зелени площи и поставяне на улично осветление и видеокамери, обясни кметът Павел Петров:

"Кандидатствах с всичко възможно- проектът, който се предлага за баластриране, асфалтиране, улично осветление и видеонаблюдение и ремонт на сградата на кметството. Шест проекта са и аз винаги съм бил оптимист, но и да не се случат нещата има и други начини, чрез които да действаме." 

Попитахме видинчани запознати ли са с идеята и реализацията на проекта "Нашият Видин- по-красив от всякога" и мислят ли, че чрез него градът би могъл да стане едно по- привлекателно място за живеене:

"Имаш ли интерес към дадено място- няма осветление или има дупки, щом има възможност трябва да се възползваш от тази възможност. Мисля, че е ок, но това вече си зависи от хората. Не можеш, някои хора нямат вяра в нищо ... Хубава е идеята, съгласни сме, нека да я направят, да украсят и всичко да е красиво ... Хубаво е да има, но и да има някакъв начин това нещо да се контролира, да се поддържа, да не му се посяга, да се охранява."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00