Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 януари 2021

Снимка: РБ- Монтана

17 години от смъртта на писателя Йордан Радичков отбелязаха в Монтана. На паметника на писателя венци и цветя поднесоха ученици от СУ "Йордан Радичков", Регионалната библиотека "Гео Милев" и общината.

Без тържество, но с поздравления отбелязаха Бабинден във Видин. Парична помощ  в размер на 500 лв. за нуждите на Акушеро-гинекологичното отделение във видинската болница МБАЛ "Св. Петка" получиха директора на болницата д-р Ивета Найденова и на старшата акушерка Наташа Кирова.

Подаръци за Бабинден получи екипа на Акушеро-гинекологичното отделение в болницата в Мездра. Кметът Иван Аспарухов, заместникът му Нели Минева и председателят на Общинския съвет  на БЧК Наталия Христова-Горанова поздравиха акушер-гинеколозите и специалистите по здравни грижи. 

В Деня на родилната помощ, в многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана се роди  42-рото по ред бебе от началото на годината.

Общо 86 бебета са се родили през 2020 година в АГО на болницата в Козлодуй, съобщават от общинската администрация. Поради епидемичната обстановка в страната тази година показният обичай във връзка с Деня на родилната помощ или Бабинден, който отбелязваме днес, няма да се проведе. 

Във видинското Ново село отбелязаха обичания за селото празник Бабинден по нетрадиционен начин, заради условията на пандемия. 

Отбелязваме Деня на прегръдката. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение във видинската болница, е важно да се прегръщаме, но с мярка.

482 са новите случаи на коронавирус при направени 8057 теста за коронавирус у нас. Новите заразени с коронавирус във Врачанско са 20, съобщават здравните власти. 9 са новите случай на коронавирус в област Монтана за последното денонощие. 2 нови случая на коронавирус са регистрирани за последното денонощие в област Видин, по данни на Регионална здравна инспекция – Видин. Новозаразените са от община Видин и пробите им са взети във видинската PCR лаборатория.

Само един от фармацевтите във Видин досега е пожелал да бъде ваксиниран. 

Желаещите да си поставят ваксина срещу коронавирус в Монтана могат да се запишат при личния си лекар. Във Видин личните лекари също правят списъци с имената на пациенти, които желаят ваксина срещу COVID-19. "Ние отдавна правим такива списъци", каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Видин д-р Емил Мушанов. Той допълни още, че личният лекар преценява дали даден пациент е подходящо да се ваксинира. Специалистите по веригата също ще преценяват съотношението полза - риск от дадената ваксина.

Проект на здравното министерство предвижда изграждането на модерни медицински центрове в поне десет района в страната. Болниците ще бъдат идентични, за да осигуряват равен достъп и еднакво качество на здравеопазване. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Новият щам на коронавируса вече е в България. Затова решението дали и кога да се разхлабят мерките се отлага за края на януари. Това съобщиха здравните власти по време на днешния брифинг за разпространение на коронавируса. Според тях, ако противоепидемичните мерки бъдат разхлабени, случаите на заразени с COVID-19 ще се увеличат значително, а с това и смъртността. 

Община Видин стартира нова социална услуга "Асистентска подкрепа".

Отличиха най-добрите  участници в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди.

Симфониета Видин стартира поредицата от концерти "Подиум на младия диригент", с която ще даде път на новите надежди в класическата музика. В първото издание тази вечер гостува Велян Ванков. Освен като диригент, той ще се изяви и като солист на виола, обясни директорът на оркестъра Мирослав Кръстев. Велян Ванков прави диригентския си дебют в началото на 2019. В момента е част от основния състав на "Симфониета "София". Гостуването му на видинска сцена е от 18.00 часа в зала Филхармония.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39