Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Къдроглав пеликан е забелязан край язовир Дъбника

Снимка: РИОСВ- Враца

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/- Враца взе участие в 45-тото ежегодно среднозимно преброяване на водолюбивите птици. 

"За поредна година екип от нашата инспекция съвместно с представители на Българско дружество за защита на птиците и природен парк "Врачански Балкан" обходихме общо 16 точки по поречието на река Искър в участъка от село Люти брод, община Мездра до село Чомаковци, община Червен бряг, в това число и две точки от язовир "Дъбника" край Враца. Благоприятните температури оказаха влияние върху броя и видовия състав на зимуващите в района птици. По обходените маршрути от екипа бяха преброени над 1 050 представители на 10 вида водолюбиви птици, сред които сива и бяла чапла, голям корморан, голям гмурец, зимно бърне, лиска, зеленоглава патица. Като и тази година най- много се оказаха кормораните, зеленоглавите патици и лиските. Сред изброените видове сивата чапла, бялата чапла, зеленоножката, големия гмурец са защитени видове", разказа какви птици наблюдаваха екипите Ирина Маринова- младши експерт в направление "Биологично разнообразие, защитени територии и зони" в РИОСВ-Враца.

Особен интерес за наблюдателите тази година се оказа присъствието на къдроглав пеликан на язовир Дъбника край град Враца, а по поречието на река Искър бяха наблюдавани зеленоножка, както и скален и морски орел в полет. Експертите констатираха и наличието на екземпляри от други видове птици, които също са защитени, съгласно Закона за биологичното разнообразие- обикновен мишелов, дългоопашат и голям синигер, черешарка, сива сврачка и други. Обобщените данни показват, че видовият състав се запазва относително постоянен, а числеността на видовете зимуващи водолюбиви птици в наблюдавания район се увеличава.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 година и е едно от най- масовите събития в областта на природозащитата. То се осъществява едновременно в повече от 100 страни, включващи около 25 000 влажни зони в цяла Европа, Северна Африка и Близкия Изток, с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици, оценка за състоянието на популациите на птиците и състоянието на местата, където те зимуват. Събраните в резултат от преброяването данни ще бъдат предоставени на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International. 

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44