Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанин обнови баскетболно игрище

| Интервю
2
Снимка: Радио ВИДИН



В началото на април ви срещнахме с видинчанина Мартин Цеков, който основа неправителствената организация "Видин наново", с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и неговите общности. Можем да кажем, че той вече го прави. 
Още тогава Мартин искаше да обнови баскетболното игрище, което се намира до Пазар капия в града. Днес той е готов с обновяването му. Тогава той каза:
"Уверен съм в себе си, защото вярвам, че всичко е възможно да се случи." Факт. 

"Какво ме вдъхнови? Аз от доста време си представям, минавайки и разхождайки се из града, ми рее погледът, постоянно гледам някакви места, мисля си как биха могли да изглеждат и особено бидейки свързан с баскетбола, като бивш спортист, тази площадка, точно на тази локация винаги съм си я представял като площадките, които съм виждал, за съжаление, извън България, защото площадките тук не са толкова много, но започва да има все повече и повече красиви обекти и практични, не само красиви... И да, представих си го, казах си, че във Видин трябва да има нещо такова. Ние сме малък град и нещо такова ще има много голямо влияние и въздействие върху децата, пък и върху хората."

Мартин е много щастлив, че най-после игрището е във вида, в който си го е представял винаги.



"Последната седмица нямам много време да си почина, дето се вика, да си изчистя вкъщи, да си изпера дрехите. Тялото ме боли на различни места дето не съм и предполагал, честно казано, но удовлетворението е голямо, няма какво да лъжа."

За изпълнението и реализирането на този проект, Мартин получава физическа подкрепа от своя баща и приятелите си.

"Без помощници не става. Дядо ми има един лаф: "Сам само в тоалетната". Разбира се, че имаше помощници - приятели, познати, хора, дори които не съм предполагал, че ще ми помогнат, ще се ангажират с нещо и ще ме подкрепят. Някои потърсих аз, някои ме намериха... За мое учудване, хората явно ги привличат добри идеи, някой като иска да направи нещо и действат и те, помагат, амбицират се. С такъв ентусиазъм са ми помагали всички, обаждат се на лични контакти, със собствени средства, това просто е страхотно."

Една от причините, поради която Мартин вярваше толкова много в реализирането на този проект е, че игрището има много добра основа - шлайфан бетон, ограда и кошове. 

"То беше като площадка, но не в това състояние, в което е сега и според мен, в това, което трябва да бъде. Процесът горе-долу беше да изчистим хубаво. Първо се занимавахме с кошовете - сменихме таблата и ринговете, след това изшкурихме с пичовете кошовете, боядисахме ги, засилихме конструкцията им, за да е още по-здрава. Аз проучих да купим нови кошове, обаче те са меко казано "боклуци", няма да издържат, има шанс да се счупят и да наранят някое дете. След това изчистихме хубаво терена - метене, миене, това черното под боята е грунт, минахме с грунт, след това две ръце синя боя, после вече детайлните неща, както казвам аз "ракетките за изпълнение на фалове", червена боя, облепване съответно на линиите."  
 


Накрая попитахме Мартин дали смята, че този проект може да послужи като вдъхновение за други подобни инициативи в града:

"Надявам се. Аз съм се убедил, че като направиш нещо никога не знаеш точно какъв ще е резултатът и ефектът върху хората, всеки го възприема по различен начин. Но гледайки по това тези дни, докато боядисвахме и облепвам, и съм по цял ден тук, хората минават и това, което ми прави впечатление, че много привлича и децата, нямат търпение вече да влязат... Повечето коментари са положителни, но често идваха хора, които доста скептично се изказваха, съобщението им беше: Защо Общината не прави нищо?" и така нататък. Искам да кажа нещо по този въпрос, защото то е малко двустранно. Разбираемо, от една страна сме огорчени от управлението, но ако нещо може да е послание от цялата тази дейност, на мен по-скоро би ми се искало да не е само до разчитане на Общината, в смисъл, трябва нещо да се действа. Ако имаш някаква идея. На мен това ми е идеята, че с неогромни средства, но с подкрепата на приятели, на семейството, баща ми ми е помагал, бащата на моя приятел ми е помагал, това са хора, които са възрастни вече и пак влагат, дори акъл, та трябва да се действа. Когато има някакво гражданско общество, тя Общината е отворена за такива неща. Да, има си кусури, но не може за всяко нещо да чакаш. Ето, става. За една седмица общо взето и бум - нова площадка. Всички се кефят и показваш на хората, че е възможно. Ако има още двама, трима човека, които тръгнат да правят такава инициатива, аз съм сигурен и гарантирам, че Общината ще обгърне идеята им и ще им помогне с каквото може."


Мартин Цеков имаше за цел да преобрази баскетболното игрище във Видин и успя. С общи усилия, но успя. Днес Видин се радва на чисто ново, модерно и красиво цветно игрище. Това е поредната история, която може да послужи на всички нас за пример, за това как, ако човек силно вярва, иска и работи за това, което мечтае - успява. А за всички, които ще играят баскетбол на новото игрище, припомняме да бъдат внимателни с него и да го пазят!


Повече по темата чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23