Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години каменоделство в Кунино

Автор:
3
Снимка: Радио ВИДИН

Единственото по рода си в България училище по каменоделство и каменообработване  навършва 100 години. В училището се изучава специалността "Каменоделец", която е защитена от държавата. То е създадено в село Кунино, община Роман, заради наличието на варовикВдъхновител и създател на училището е роденият в Кунино Константин Томов, министър в правителството на Александър Стамболийски. Съдействие за създаването на учебното заведение оказва и чешкото каменоделно училище в Хоржице, откъдето в Кунино идва учителят-специалист и пръв директор Рудолф Браун.

Планирането за отбелязване на юбилея е започнало още през 2019-та година. Заради пандемията честванията на празника са под въпрос, обяснява директорът Яна Орлинова:
 
"Бяха планирани изключително много инициативи, които включваха изложби на бивши възпитаници, на ученици, гостуване във всички по-големи градове на България - в София, Враца, към чиято област се намиране. Да поканим Чешкото посолство, Министерството на културата, Президента да ни бъде патрон - велики мечти, как ще направим огромна серия от събития, така да отбележим подобаващо юбилея. Но от миналия март сме в пълен блокаж. Тоест сме в етап на стенд бай - да видим присъствено ли ще го правим, виртуално ли ще го правим. В края на краищата, ако се окаже че годината ще мине и ние няма да имаме право да събираме , много хора, при всички случай трябва да отбележим този знаменателен за нас юбилей. Ще направим всичко възможно, дори и онлайн да го отбележим. В тази юбилейна година нищо не мога категорично да кажа - това ще направим, онова ще направим. Колкото и да е трудно ще намерим подходящ начин да го отбележим."

В момента в училището се обучава стотния випуск. Над 3200 каменоделеца са завършили гимназията. Реализацията на всеки от тях е повече от успешна.  Основните дейности на каменоделеца са обработка на камък, изработване на промишлени, архитектурни и художествени изделия. Каменоделецът проектира и изпълнява скулптури като портрет, фигура, фигурални композиции, монументални произведения, релефи, както и архитектурни елементи и съоръжения като чешми, фонтани, паркова мебел и т.н., дори мемориални паметници. Наистина широк спектър дейности само с една професия.  
      
"Имаме "Каменоделство" и "Художник скулптура", в момента са 46 ученика от осми до дванайсети клас. Сегашния осми клас е стотния випуск на нашето училище. Преминаваме във второто столетие, очакваме нашия сто и първи випуск. Навлизаме в сто и първата година на нашето училище, така че гледаме смело в бъдещето и вярваме, че всичко ще се оправи, всичко ще бъде наред, професията ще е жива, както вечно жив е и камъкът.", каза Яна Орлинова и допълва, че училището е спечелило проект по европейска програма, чрез Министерството на културата за голям ремонт. А надеждите са ремонтът да се случи и догодина по време на откриването на обновената сграда и сто и първият рожден ден, и сто и първият випуск да бъдат посрещнати с фанфари и много гости. 

Чуйте целия разговор с Яна Орлинова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00