Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Пробуждане с хоро" за шести път

Снимка: Facebook/PROBUJDANESHORO

Инициативата "Пробуждане с хоро“ за шести път ще събере всички българи на планетата на хоро на 3 март - Националния празник на България. Тази година, съпричастни с пандемичната обстановка, организаторите от "Сдружение Азбукари" и Единение "Българи за България" пренасят празника изцяло в социалните мрежи. Целта на инициативата е, чрез българския фолклор и народни танци и песни, да обединят всички родолюбиви Българи у нас и по света, обясни Цветомир Николов от сдружението:
 
"Основната идея, когато започнахме с това събитие - чрез българското хоро, като символ на единението, енергията, силата на духа и тялото - всяка година на Националния празник да пробуждаме Българите в България и българските общности. Да събуждаме отново искрицата на родолюбието и патриотизма, чрез, може би, най-големия символ на българщината, какъвто може да бъде българския фолклор, българските хора, българските народни песни и танци. Тази година форматът ще е малко по-различен, предвид ограниченията, които са наложени, заради епидемичната обстановка. Затова решихме, че ще бъде форматът в онлайн среда, като ще представим една богата фолклорна програма в специално наета зала, която ще бъде излъчена на живо." 


Организаторите приканват всички българи да снимат клип, в който да се представят - кои са, откъде са, и да покажат как играят хоро. Дали ще е вкъщи, на работа или в гората, изборът е лично ваш. А също и да публикуват клиповете на Фейсбук страниците на "Сдружение Азбукари", на събитието "Пробуждане с хоро 2021" и на собствените си профили.


"Сдружение Азбукари" е неправителствена организация, подкрепяща интеграцията на деца и младежи със специални нужди. Работят и за развитието на надарени деца, които прославят страната ни зад граница със спортни, музикални и творчески постижения. 


Чуйте повече в звуковия файл. 

Вижте още
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41

В "Музикална зона" на 08 април 2021 слушаме Франко Корели

На днешния 8 април се навършват 100 г. от рождението на италианския тенор Франко Корели. Още с първото си стъпване на сцената "Ла Скала" се превръща в звезда. Изпълнението му докосва както обикновените зрители, така и изисканите ценители на операта. За 15 г. кариерата му е свързана с Метрополитън опера. Точно там е наречен „принцът на тенорите“...

публикувано на 08.04.21 в 09:00