Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За какво да внимаваме при избора на мартеница

2
Снимка: Радио ВИДИН
 

Една седмица остава до първи март, когато по стар български обичай, всички ще се закичим с мартеници, за да сме здрави, румени, засмени. Базарите за мартеници във Видин, Враца и Монтана са отворени още от началото на февруари, но обикновено същинският пазар на мартеници започва в последните дни преди празника. За какво трябва да внимаваме при избора на мартеници, ако искаме да се доближим максимално до автентичността на обичая, според който полът и възрастта имат значение за това каква мартеница да изберем. Има правило и къде да я закачим, обяснява Светослава Виткова от Камарата на занаятчиите, която от 27 години прави и продава само автентични български мартеници:


"Гледам да е естествен материала, за да може да се доближи максимално до истинската, автентична българска мартеница. Някои мартеници се правят по-бързо, други се правят по-бавно. Тези, които са за дома, семейни мартеници, отнема и повече материал и повече време, за да се направят. Иначе гривничките - доста по-лесно, защото става само усукването на конеца, което е много важно. Много държа хората да знаят, като тръгнат да избират мартеница нека да гледат - има ли усукан конец, значи купуват мартеница, ако си купят само нещо, което има бял или червен конец - това не е мартеница. Няма ли го усукания конец да знаят, че нищо не са направили, просто са си дали парите на вятъра", обясни госпожа Виткова.


Купете или си направете мартеница, за да може на първи март да подарите не просто мартеница, а здраве и усмивка. 


Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50