Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За и против НВО след 4 и 10 клас

Снимка: Радио ВидинДа бъдат отменени националното външно оценяване за четвърти клас изцяло и националното външно оценяване за десети клас за тази учебна година. Това е предложението на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Около 80 на сто от директорите подкрепят отпадането на външното оценяване след четвърти клас. Това показва национално проучване на синдиката.Външното оценяване след 4 клас мери само обучението, но не и социализацията и възпитанието на учениците, смята Юлиян Петров- председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа":


"Позицията на синдикат "Образование" е, че това външно оценяване след 4 клас трябва да отпадне. В случая първо поради специфичната ситуация, но оттам насетне бихме искали да отправим послание към бъдещите законотворци за промяна в Закона, т.е. политиката в начален етап трябва да се преосмисли и НВО няма никакъв смисъл, има само статистически характер... Да се преразгледа спецификата на работа в начален етап..."


 
От синдикат "Образование" неведнъж са изтъквали аргументите, че изпитът, според тях, е неефективен, стресира ненужно учениците, а най- точното мерило за успеваемостта в училище са традиционните оценки.

 

Добре е да бъде отложено НВО за 4 клас, тъй като това затруднява и децата и родителите, смята Мариела Горанова- директор на ОУ "Иван Вазов" Мездра:


"По- добрият вариант беше приложен миналата година за 4 клас, в началото септември- октомври да бъде проведено такова оценяване, но може би по- добре е да бъде отложено, това стресира децата определено."


НВО за 4 клас е заложено в образователната система и представлява логичен завършек на началното образование, смята Нина Иванова- директор на ОУ "Епископ Софроний Врачански"- Видин:


"Педагогическата ни колегия е свикнала да работи в трудни условия, НВО не е нищо друго освен един финал с един изпит както някогашните изпити по време на Възраждането... Според мен ние трябва да го изпълним..."


Има всякакви предложения за облекчаване и отпадане на НВО, но засега няма промяна в становището на МОН, казва Илияна Кръстева- директор на СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово :


"Родителите се опасяват, че е стресово... Дават се и по- меки и по- гъвкави варианти за НВО, но то е залегнало в закона и трябва да се проведе...Няма време просто, то наближи..."Да останат НВО след 4 и 10 клас е мнението на началника на РУО- Видин Веселка Асенова :


"Смятам, че НВО след 4 и след 10 клас не бива да отпадат, тъй като ще покажат нивото на учениците в определен етап... Трябва да има такова външно оценяване , да видим къде се намираме... Не бива да се притесняваме от НВО..".
 

По новия Закон за предучилищното и училищното образование сегашните десетокласници трябва да са първите, които ще се явяват на национално външно оценяване в десети клас.

Вижте още

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири следствие на очакваното снеготопене и валежи, съобщават от МЗХ. Предприети са спешни мерки за осигуряването на свободни обеми. "Язовирите на Напоителни системи на територията на страната в момента разполагат с необходимия ретензионен обем за поемане на високи вълни. В настоящия момент средният..

публикувано на 14.04.21 в 16:15

Книга за времето, когато въздухът ухаеше на изкуство

Излезе от печат книгата "Толкова някога и след това" на известния скулптор и почетен гражданин на Монтана Теодоси Антонов. Книгата е своеобразна хроника на живота в Националното училище за изящни изкуства и Националната художествена академия в края на 50-те години на миналия век. Герои в нея са известни български творци, с които Теодоси Антонов първо..

публикувано на 14.04.21 в 16:05

Ролята на мобилните приложения в борбата с COVID-19

Където и да отидете, телефонът е винаги с вас. А в него се съхранява огромен обем лични данни. И така, какво ще кажете, ако смартфонът ви се проследява от приложение, чиято цел е забавяне на разпространението на COVID-19? В момента се разработват повече от десет подобни приложения в Европа. Приложения, които може да ви предупреждават да спазвате..

публикувано на 14.04.21 в 10:30
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града. Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев. "Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега..

публикувано на 13.04.21 в 15:05
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино.  Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:30