Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестициите в екологосъобразни проекти

| обновено на 07.04.21 в 18:00

През следващите години България ще получи мащабна помощ от европейските фондове - от общия бюджет за новия програмен период  2021 - 2027 година и от средствата за възстановяването след пандемията. Това финансиране трябва да бъде насочено към модернизирането на инфраструктурата, от която зависи икономиката и качеството на живот. Особено значение придобива Европейският зелен пакт и  Инвестициите в екологосъобразни проекти. Във връзка с това Европейската комисия прие дълъг списък от политически инициативи, насочени към достигане на нулеви нетни емисии в борбата с глобалното затопляне до 2050 г. Целта е да се постигнат видими и ясни резултати за дългосрочна промяна. От проектите, които ще получат финансиране по поканата, ще се очаква да постигнат резултати с ясни ползи в десет области, сред които Околна среда с нулево замърсяване.


Зелената сделка или Зеленият пакт е философия, дискутирана доста активно в европейските институции вече от няколко години и в рамките на този мандат на Европейския парламент, успяхме да я сложим в определена регулаторна рамка, обясни Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, член на Комисиите по бюджетен контрол и регионално развитие:


"Основната цел на Зелената сделка се промени до някаква степен с оглед и на кризата, предизвикана от COVID 19 и в момента се насочи освен към едно устойчиво развитие на Европа и преход към по-чиста околна среда и по- екосъобразни инвестиции, проекти и индустрия, така и към икономическото възстановяване на Европа след кризата от COVID 19, което може да стане към една по-зелена икономика... Един от основните елементи, които включва  Зелената сделка е преминаването към една по-чиста форма на енергетика и промяна на енергийните източници... В дневния ред на Европа Зелената сделка е поставена като основен приоритет за следващите десетилетия. Тя е изведена и като една от основните цели, в предложените средства от пакета Следващо поколение ЕС за възстановяване на европейската икономика. Този пакет е в размер на 750 млрд. евро, които ще се отпуснат до държавите членки на база на национални планове и стратегии, изготвени от всяка една от тях. За България това предполага максимален обем от средства около 12 млрд. евро, които могат да достигнат до нашата държава..."


България е голям замърсител и затова част от средствата от Плана за възстановяване ще отидат за модернизиране на промишлеността. Замърсяването на въздуха също е голям проблем за много градове в страната, а конкретно Видин е един от градовете с най-високо ниво на фини прахови частици. С помощта на възможностите, които дава  Европейският зелен пакт Община Видин ще работи за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление, като един от основните източници на замърсяването му. Изпълняваният в община Видин проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“ се изразява в безплатна подмяна на печките на твърдо гориво с камини на пелети или с климатици. А нуждата от това тук е огромна, обясни ръководителят на проекта Цветанка Ценова:


"Замърсяването на атмосферния въздух в община Видин с фини прахови частици по данни на МОСВ е 260 тона годишно. От тях частта на битовото отопление е 238 тона годишно. На индустрията се падат едва 20 тона годишно, а на транспорта- 2 тона годишно. Превишаването на замърсяването на ден с фини прахови частици в община Видин достига до 1.7 пъти."

Освен екологичният ефект, тази смяна ще донесе още социално-икономически ползи, подобрено здраве и качество на живот на населението в общината.

В дневния ред на Европа изпълнението на екологосъобразни проекти е основен приоритет за следващите десетилетия, обясни още евродепутатът Цветелина Пенкова:


"Специално проекти, които са насочени към измерване на фините прахови частици и всички допълнителни ресурси, които са необходими, за да се намали този ефект към околната среда, ще могат да срещнат необходимото финансиране в рамките на средствата, отпускани от европейските институции. Със сигурност ще се инвестира в такива проекти. За жалост наблюдавам, че България все още няма много сериозна заявка точно за такъв тип проекти, което е странно, защото наистина от страна на Европа беше дадена ясна заявка, че голяма част от средствата оттук нататък ще бъдат отпускани много по-лесно точно за такива проекти... Това е шанс и към по-малките общини от Северозапада да сформират екипи и да кандидатстват, защото сега имат голяма възможност за финансиране."

Вижте още
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45

Децата и електронните устройства - опасности, митове и реалности

96% от българчетата гледат по няколко часа дневно телевизия, 83% използват смартфон, показва проучване на "Сова Харис". Резултатите бяха представени на организирана от СЕМ дискусия на тема "Децата и медиите". Едва 13 на сто от подрастващите четат книги за удоволствие, а родителите не са достатъчно запознати какво децата им гледат в интернет и по..

публикувано на 20.02.24 в 12:58

Жители на Видин и Враца се оплакват от лошо качество на водата и високи сметки заради "общо потребление"

От 1 януари цената на водата, която плащаме на ВиК- Видин е по- висока. Потребителите, които живеят в сгради етажна собственост и имат общ водомер, плащат допълнителни количества вода или т.нар. "общо потребление", когато е отчетена разлика между показанията на общия водомер и сумата от индивидуалните водомери. При някои проблемът е от години, на..

публикувано на 19.02.24 в 17:29
Мария Тодорова, кмет на община Чупрене

Кметът на община Чупрене към младите: Елате при нас!

Екипът на Радио ВИДИН гостува на едно малко бижу в Българския Северозапад. Така атрактивно представя Чупрене Мария Тодорова, която е кмет на общината от няколко месеца.  Село Чупрене е административен център на общината. Населеното място е разположено в подножието на Стара планина. В общината живеят 1700 души. Чупрене и Горни Лом са..

публикувано на 16.02.24 в 12:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Спорът за МВнР е заради институционални връзки с външните партньори

Въпросът относно името на следващия външен министър, който раздели партньорите във властта, не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение, обяви Николай Денков.  От Продължаваме промяната заявиха, че не са променили позицията си за това кой трябва да бъде дипломат №1, но финалното решение ще..

публикувано на 15.02.24 в 10:00

Подават ли си ръка предприемачите в Северозапада?

Без реално практикуване в света на бизнеса едва ли някога човек може да стане успешен предприемач. Най-добрата комбинация, обаче е когато бъдещият предприемач инвестира известно време, за да научи част от нещата и да се подготви за трудните препятствия, които предстоят. Но ако няма заложбите, дори да учи, няма да може да се справи. Уникалните..

публикувано на 14.02.24 в 10:45