Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Врачанският музей с опит за разплитане на мистерията около Христо Ботев и четата му

С доклад на тема "Мистерията около Христо Ботев и неговата чета - опит за разплитане" днес завършват традиционните "Зимни четения" на историческия музей във Враца. По темата има много неизяснени неща, които в името на паметта на тези национални герои трябва да бъдат уточнени, казва авторът на доклада - уредникът Нели Стоянова:

"Въпреки че си мислим, че нещата са ясни, но когато човек се зарови в свидетелствата, в изворите установява колко много неща просто са приети априори в историята ни с времето, по едни или по други причини, като че ли е установено негласно, че те не трябва да се бутат,  а в същото време много неща остават неизяснени..."

В своя доклад Нели Стоянова се спира на темата за родното място на Ботев, за броя на Ботевите четници, за лобното място на революционера и кой е физическият му убиец: 

"За съжаление, има доста доказателства и логични разсъждения, които не бива да изключваме, за това че има голяма вероятност Ботев да е бил убит от хора от неговото близко обкръжение, тоест от българи, от четници. Затова съм се опитала да приведа аргументи с извори, със свидетелства, с изследвания през годините по въпроса, със сведения от общо трите комисии, официални, национални, които са били формирани и за разкриване на лобното място, и за обстоятелствата около смъртта на Ботев. Съответно 1901-ва, след това 1927 година има комисия, в която основен свидетел е Никола Обретенов, за чиито свидетелства има също доста повдигнати въпроси през времето, и последната такава е още през 1953 година, което вече е доста отдавна. И мисля, че  би могло да се помисли по въпроса да се внесе още яснота покрай тези обстоятелства поне в научните среди, защото нали знаете, че е много важно това, което историците разработват, имат достъп до съответно извори,  свидетелства и т.н., а вече, за да придобие една теза гражданственост, особено по такива много важни национални въпроси, трябва да мине време и психиката на народа да е подготвена за това." 

Последният доклад от 32-то издание на "Зимните четения" ще бъде представен днес, от 17:00 часа в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев" във Враца.

Вижте още

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири следствие на очакваното снеготопене и валежи, съобщават от МЗХ. Предприети са спешни мерки за осигуряването на свободни обеми. "Язовирите на Напоителни системи на територията на страната в момента разполагат с необходимия ретензионен обем за поемане на високи вълни. В настоящия момент средният..

публикувано на 14.04.21 в 16:15

Книга за времето, когато въздухът ухаеше на изкуство

Излезе от печат книгата "Толкова някога и след това" на известния скулптор и почетен гражданин на Монтана Теодоси Антонов. Книгата е своеобразна хроника на живота в Националното училище за изящни изкуства и Националната художествена академия в края на 50-те години на миналия век. Герои в нея са известни български творци, с които Теодоси Антонов първо..

публикувано на 14.04.21 в 16:05

Ролята на мобилните приложения в борбата с COVID-19

Където и да отидете, телефонът е винаги с вас. А в него се съхранява огромен обем лични данни. И така, какво ще кажете, ако смартфонът ви се проследява от приложение, чиято цел е забавяне на разпространението на COVID-19? В момента се разработват повече от десет подобни приложения в Европа. Приложения, които може да ви предупреждават да спазвате..

публикувано на 14.04.21 в 10:30
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града. Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев. "Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега..

публикувано на 13.04.21 в 15:05
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино.  Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:30