Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученичка от Видин получи лаптоп за постиженията си

Едуард Тодоров и Радина Кирилова, ученичка в 11 клас в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин
Снимка: личен архив

Радина Кирилова от Видин получи лаптоп в подкрепа на своите многобройни успехи в училище. Постиженията на ученичката от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" са забелязани от Едуард Тодоров, видинчанин, който прави подобни дарения на видински ученици, които се представят отлично в различни олимпиади и състезания. А конкретният повод за тази награда е участието на Радина в Национално състезание в конкурс по писане, в който нейният разказ е избран да бъде включен в сборник с разкази:
   
"Едни от най-големите ми успехи са на Националното многоезично състезание - тази година се класирах на второ място в страната с английски и френски... Преди две години се класирах на трето място в страната в състезание по английски език, на първо място в състезание за превод от английски език... С учителите ми се трудим доста и след това резултатът е изключително удовлетворяващ... Наградена съм с лаптоп, аз избрах тази награда. Имах нужда от малко и компактно устройство, което да мога да нося навсякъде със себе си... Това ме мотивира да продължавам и да участвам в още конкурси... Много по-продуктивна съм и дава резултат."
 
Философията на дарителя е простичка - на талантливите деца са им необходими морална подкрепа и съдействие, както и помощ в материално изражение. Самият Едуард Тодоров, който е от Видин и дълги години е живял и работил в САЩ, знае колко е необходимо в нужния момент някой да те подкрепи. За успехите на Радина  се информира от социалните мрежи. Жестовете на доброта и подкрепа са онова нещо, което дава радост и смисъл на живота, убеден е Едуард и допълва, че видинските деца заслужават това, защото са невероятно талантливи и позитивни:

"Исках не само да я наградя, но и да я насърча за огромните постижения в творческото писане, литературата и изучаването на чужди езици, но и за огромния труд и постоянство, които тя полага... Срещнахме се, питах я дали има някакви мечти, малки или големи и тогава тя спомена, че една от мечтите ѝ е да си вземе нов лаптоп... Така дойде и моята идея да я наградя с лаптоп... За нас беше важно да ѝ върши работа... Чувствам се щастлив, когато правя добринки и те осмислят моя живот..."Повече може да чуете в звуковия файл.

 

Вижте още

Михаела Филева и Максим Ешкенази с концерт във Видин

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. "С Максим Ешкенази се познаваме отдавна и работим по един негов проект със Софийска филхармония, да възпитава подрастващи към..

публикувано на 12.05.21 в 16:49

Молитвата е връзката ни с Твореца

В ежедневието си човек отправя постоянно молитви - било за здраве или за успех, за прошка, за услуга. Когато се молим към Господ Бог, можем да го правим навсякъде, не само в храма.  "Човек се моли да няма болести. За някой, който не е добре, да може да се оправи. За доброто на семейството. Всяка вечер изреждам имената на..

публикувано на 12.05.21 в 15:57

Нощ на литературата в Монтана

За втора година Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се включва в Десетото издание на европейската инициатива "Нощ на литературата". Събитието ще се проведе на 12 май от 18 часа, като в четенето ще се включат известни личности от града, каза Анелия Иванова-Тодорова, директор на библиотеката: "В библиотеката сме избрали четци - г-жа..

публикувано на 12.05.21 в 15:05

Ролята на Европа в борбата със световната пандемия

Пандемията от COVID-19 се стовари върху целият свят, като не пропусна дори най-развитите държави. Страните по света за първи път се изправят срещу такова изпитание. Всяка държава, организация или съюз впрегна своите сили в борбата срещу вируса. Ролята на Европа в борбата със световната пандемия е значителна, без нейната решителната намеса светът..

публикувано на 12.05.21 в 10:30
СУ

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова: "Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава..

публикувано на 11.05.21 в 17:10

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се..

публикувано на 11.05.21 в 14:50
Децата от квартал

Видински деца събират пари в помощ на болно дете

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция - казва 12- годишната Ванеса: "Събираме пари за благотворителност за момченцето Криси. Той е на 3 години, болно от невробластом. Трябват му 100 000 лв и..

публикувано на 11.05.21 в 13:50