Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 19 април 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Видинчани са  недоволни  от процеса по подаване на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". В началото на работния ден пред Информационния център на Община Видин се образува огромна опашка от желаещи да участват в програмата.

18 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада за изминалото денонощие, 11 от тях са в област Враца, според Единния информационен портал. 

24 лица с положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин през почивните дни.

Партии и коалиции от Враца бяха глобени заради непочистени агитационни материали след парламентарните избори. 

5 317 пенсионери в област Видин ще получат финансова подкрепа в размер на 120 лв. от Агенцията за социално подпомагане. Това важи за хората от третата възраст, които получават пенсия в размер от 300,01 лв. до 369 лв. включително.

Комисиите към Общинския съвет във Видин заседаваха днес. Общински съвет Видин се събира след седмица.

Над 3 000 видинчани вече са подали данъчните си декларации. 80 % от тях са избрали да подадат формулярите си по интернет. 

Срокът за плащане  на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци и данък превозни средства за 2021 г. с 5% отстъпка, изтича на 30 април, напомнят от община Белоградчик. Условието е да се внесе пълния размер на дължимите суми.

Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по сигнал от общински съветник за ледената пързалка във Видин. Според прокурорското постановление:"Не се установява кметът на Община Видин да е извършил някакво нарушение или неизпълнение на служебните си задължения, или превишаване на властта и правата си по повод издаване на разрешение за поставяне на преместваем обект ледена пързалка..“

Израелският писател с видински корени - Вацко Сауф, отменя за неопределено време предвидените срещи с читатели в Северозапада.

Всяка книга, която се връща в библиотеката, преди да заеме мястото си на стелажите, се стерилизира в специална машина. 

Поредица от срещи с популярни автори организира Регионална библиотека "Христо Ботев" град Враца  в инициативата "Маратон на четенето".

Маратонът на четенето ще бъде закрит утре в детската градина на мездренското село Долна Кремена. 

Учителят по история и цивилизации в училище "Иван Вазов" Мездра Данаил Димитров изнесе беседа по повод 145 години от избухването на Априлското въстание.

18 творци изпратиха свои творби за участие в конкурса "Георги Тодоров" на Народно читалище "Просвета 1925" Мездра.

Вижте още

Почина Дени Каменов- първият избран демократично кмет на Видин

След дълга борба с онкологично заболяване днес почина Дени Каменов- първият избран демократично кмет на Видин след промените през 1989 г. Той е роден през 1944 г. във Видин. Работи като инженер във Видин 24 години, след което за периода 1991-1995 г. е кмет на Общината. От 1996 г. до пенсионирането си през 2004 г. е консултант и обучаващ на свободна..

публикувано на 15.05.21 в 14:50

Блъснаха дете на пешеходна пътека във Враца

Опитен шофьор блъсна и рани леко 12-годишно момиче на пешеходна пътека във Враца, съобщиха от полицията . Е.П. е била прегледана от екип от центъра за спешна медицинска помощ, а след като лекарите установили охлузвания по главата, я освободили. Инцидентът е станал вчера малко след 17.30 часа. Според полицията, виновен за инцидента е 60-годишният шофьор..

публикувано на 15.05.21 в 09:53

Назначават служебно РИК- Враца

Районната избирателна комисия, която организира парламентарния вот на 11 юли във Враца и областта, ще бъде назначена служебно от ЦИК. До там се стигна, след като представителите на шестте парламентарно представени в 45-ото Народно събрание партии и коалиции не се разбраха за ръководните позиции. Консултациите се проведоха в късния следобед в петък...

публикувано на 15.05.21 в 09:50

Отпада карантината за книгите в библиотеката във Враца

Всяка книга в библиотеката във Враца "Христо Ботев" ще бъде почиствана със специална UV машина за стерилизиране на книги "Book Sterilizer SK-8000".  Модерният апарат е инсталиран в отдел "Заемна за дома" и ще бъде на разположение на всеки, който желае да дезинфекцира отново книгите преди да ги занесе вкъщи. Машината обработва до 6 книги наведнъж..

публикувано на 15.05.21 в 09:38

Стихове на Вазов звучаха в мездренско училище

В мездренското ОУ "Св.св.Кирил и Методий" се проведе първият етап на конкурса за Вазови стихове, обявен от Община Мездра и Център за подкрепа за личностно развитие /ЦПЛР/. В рецитала взеха участие 21 ученици, които изпълниха част от "вечните" стихове на народния поет. Тричленното жури определи трима ученици, които ще представят училището в общинския..

публикувано на 15.05.21 в 09:33

Награди от международен конкурс за таланти на Обединената школа по изкуствата в Монтана

За пореден път своето вокално майсторство показаха възпитанички на Обединената школа по изкуствата "Добри Христов", с преподавател Марианна Цолова, участвайки онлайн в престижния 21 Международен конкурс "Musicland" – Македония.  Мила Емилова спечели златен медал и грамота за отлично представяне. В същия формат заслужено признание за таланта си..

публикувано на 15.05.21 в 09:10

39 са новите случаи на COVID- 19 в Северозапада

518 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 126 теста през изминалото денонощие. Положителните проби са 3,7 процента от всички изследвани, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.  За изминалото денонощие са починали 49 души с COVID- 19, като излекувани са отчетени 1 991.  Броят на ваксинираните у нас надхвърли 1..

публикувано на 15.05.21 в 08:27