Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Великденски послания" ни връщат 100 години назад

Автор:
Снимка: Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца




Пътуване във времето със 100 години назад ни предлага Изложба на пролетни и великденски картички. Каква е основната идея на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца и как картичките ще ни върнат назад във времето, обясни Калина Тодорова от Краеведския отдел на библиотеката:

"Ние по традиция, по време или преди големите християнски празници - Цветница и Великден, правим изложби. Тези изложби последните години са свързани с една наша интересна колекция от пощенски картички. Тази колекция се обогатява през годините и ние показваме по различен начин и новите попълнения, като включваме и част от старите. Тази година решихме за Великден да спазим традицията и да покажем една подборка от 21 пощенски картички - избрани, любими, и да направим и една онлайн такава изложба, за да може да се разглежда и след това. Освен че спазваме традицията, решихме и по нов начин да направим едно предизвикателство към младите и да ги върнем 100 години назад с нашите разкази за празника - акцентите в празника в стара Враца и пощенската картичка като послание, като носител на един празничен благослов, благопожелание към най-близките... Ние заедно и чрез тези картички и тяхната история ще разкажем и една прекрасна любовна история от средата на XX век, свързана с Военния клуб, с баловете, както във Враца, така и в Северозапада, защото част от любовната история започва в Плевен, която предполагам, че също ще е интересна на младите. Тя е свързана също с една от картичките ни - ръчно рисувана картичка, която ни е дарение от Валентина Петрова, заедно с любовни писма между нейните баба и дядо...  Може би този нетрадиционен начин на представяне великденската ни изложба ще предизвика интерес, то е своего рода и една краеведска разходка, която да започне от всичките приготовления за празника и да завърши с люлките и с хората в различни местности, да завърши в балната зала, както Пролетните балове са завършвали".

Носете си плик и пощенска марка, за да може посланието ви да достигне до желания от вас човек. Организаторите ви очакват утре, 23 април, от 13:00 часа пред Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца за виртуална разходка през времето, пространството, бита, обичаите и картичките. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00