Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Великденски послания" ни връщат 100 години назад

Снимка: Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца
Пътуване във времето със 100 години назад ни предлага Изложба на пролетни и великденски картички. Каква е основната идея на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца и как картичките ще ни върнат назад във времето, обясни Калина Тодорова от Краеведския отдел на библиотеката:

"Ние по традиция, по време или преди големите християнски празници - Цветница и Великден, правим изложби. Тези изложби последните години са свързани с една наша интересна колекция от пощенски картички. Тази колекция се обогатява през годините и ние показваме по различен начин и новите попълнения, като включваме и част от старите. Тази година решихме за Великден да спазим традицията и да покажем една подборка от 21 пощенски картички - избрани, любими, и да направим и една онлайн такава изложба, за да може да се разглежда и след това. Освен че спазваме традицията, решихме и по нов начин да направим едно предизвикателство към младите и да ги върнем 100 години назад с нашите разкази за празника - акцентите в празника в стара Враца и пощенската картичка като послание, като носител на един празничен благослов, благопожелание към най-близките... Ние заедно и чрез тези картички и тяхната история ще разкажем и една прекрасна любовна история от средата на XX век, свързана с Военния клуб, с баловете, както във Враца, така и в Северозапада, защото част от любовната история започва в Плевен, която предполагам, че също ще е интересна на младите. Тя е свързана също с една от картичките ни - ръчно рисувана картичка, която ни е дарение от Валентина Петрова, заедно с любовни писма между нейните баба и дядо...  Може би този нетрадиционен начин на представяне великденската ни изложба ще предизвика интерес, то е своего рода и една краеведска разходка, която да започне от всичките приготовления за празника и да завърши с люлките и с хората в различни местности, да завърши в балната зала, както Пролетните балове са завършвали".

Носете си плик и пощенска марка, за да може посланието ви да достигне до желания от вас човек. Организаторите ви очакват утре, 23 април, от 13:00 часа пред Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца за виртуална разходка през времето, пространството, бита, обичаите и картичките. 

Чуйте повече в звуковия файл.
Вижте още

Наивистична творба се появи върху стена в центъра на Белоградчик

В продължение на няколко дни жителите на Белоградчик наблюдаваха как върху стената на една от сградите в центъра на града трима души рисуват "странни"  фигури. Оказа се, че това са трима художници наивисти, които работя над пано. Росен Рашев - Орошпака от Враца, Румен Малчев от Ямбол и Стоян Бушкилов от Сандански са авторите на наивистичната..

обновено на 05.05.21 в 17:31

Обучават безработни във Видин

Над 300 безработни ще бъдат включени в обучителен курс за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, организиран от Бюрото по труда във Видин. Тази сутрин започна приемът на заявления от безработните, които желаят да се обучават. Една от най-предпочитаните специалности е "Помощник строителство", показа анкета на Радио..

публикувано на 05.05.21 в 15:30

Излезе книга за магията на българския фолклор

Змейове, самодиви, караконджули и други митични същества оживяват в дебютната книга на Жасмина Бушева - Кацарска "Как се раждат самодивите". В нея са събрани разкази на фолклорна тематика и богата информация за български народни вярвания, обреди и легенди.  Жасмина Бушева е родена в град Брегово. След това животът я отвежда в Краков, Велико..

публикувано на 05.05.21 в 14:33

Павлина Герина: 1500 са практикуващите акушерки в България

5 май се отбелязва като Международен ден на акушерката. Целта е да се популяризира дейността на медицинските работници в тази сфера и да се повиши информираността на обществото за жизненоважните грижи, които те полагат за майките и техните новородени деца.  Около 1500 са практикуващите акушерки у нас.  Заради проблемите в..

публикувано на 05.05.21 в 14:05

СУ "Иван Вазов " Вършец с апел за помощ

Тренировъчна база "Спа център"  се изгражда в Средно училище "Иван Вазов " Вършец. В момента се извършва ремонтът, за който средства са осигурени от МОН. Необходимо е обаче и оборудване за тренировъчния спа-център, сумата за който възлиза на 56 хиляди лева. Амбицията на учителския колектив е  училището да се превърне в център на..

публикувано на 04.05.21 в 15:20
Куче водач -

Нова специалност се открива в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица

В Лесотехническата професионална гимназия в Берковица се открива нова специалност, свързана с обучението на кучета - "Специализирано обучение и селекционно развъждане на кучета" по професия "Кинолог". Това е единственото училище в страната, което предлага такава специалност. В Берковица има традиции в това отношение. Повече от 40..

публикувано на 04.05.21 в 14:00
Доброволците, които пакетират продуктите

"Подари Великденска трапеза на човек в нужда" - 1338 пакета за хората от врачанските села

Благотворителната инициатива "Подари Великденска трапеза на човек в нужда" раздаде 1338 пакета с хранителни продукти на хората от над 20 села в община  Враца. Над 2200 дарители - като фирми и граждани  се включиха в помощта с продукти или пари. За пръв път се провежда такава мащабна благотворителна акция - казва организаторът 32-годишната Мая..

публикувано на 04.05.21 в 13:30