Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Гюргич - райското кътче в Северозапада

9
село Гюргич
Снимка: личен архив
Село Гюргич се намира в община Ружинци, в полите на Западна  Стара планина, заобиколено отвсякъде с планински възвишения.
Това е едно място  в Северозападна България с магическо въздействие. Всеки, който  го посети,  може да се наслади на чист планински въздух, спокойствие  и красива гледка. Селото има древни исторически корени, предполага се, че е възникнало през 15 век. На запад на 2 км от селото се намира скалист връх, наречен Бабу, на който е имало крепост. Северно от селото в скалистия рид са върховете Косера и Калето. Южно от селото е разположен скалист рид, част от широка планина – Ошли гръб. От север е опасан с венец от скали: Бъчвата, Сокола, Викалеца, Типъц, Дудов камък, Силовит връх. Реката, която минава през селото, се нарича Гюргичка бара.
 
Днес в село Гюргич живеят 146 човека по постоянен адрес. През лятото селото се оживява, тогава си идват и внуците на възрастните жители и достигат до 200.

самодейците към НЧБойко Младенов е кметски наместник на село Гюргич първи мандат. Той е роден в селото, дълго време е живял в София, преди години се връща отново към корените си:
 
"Пред мен стоят важни цели, а именно - разкриване на работни места за младите хора, подобряване на инфраструктурата с цел подобряване жизнения стандарт на живот на местните хора... Надявам се нещата полека - лека да се получат... С нетърпение чакаме отварянето на еврофондовете и европрограмите... Аз откакто съм кмет се купиха вече 10 къщи от български граждани, най-вече от София, имаме две къщи продадени на англичани и една къща на полякиня... В момента нямаме къщи за гости... Имаме вече изготвен проект на община Ружинци за развитие на селския туризъм в нашия район."

В селото има и проблеми. Един от тях касае водоснабдяването на квартал "Дъбравка" в селото. Гюргич е водоснабден през 2007 , но този квартал остава без вода. Сега е направен проект за ВиК -мрежа в квартала - казва кметският наместник Бойко Младенов


"Кандидатствахме с проекта в МОСВ и се надявам да се реши проблема с питейната вода, имаме проект за подобряване на инфраструктурата, ще асфалтираме няколко  улици в селото. Имаме местен проект на община Ружинци  за отдаване на концесия на язовир " Гюргич" и така да се разкрият работни места... Оптимист съм и чакам развитие... В момента текат социални  програми - "Топъл обяд" за 30 човека, програма "Личен асистент" - 5 човека работят, очакваме програма за младежка заетост за лица до 29 години, там ще участват 3-ма човека, и програма за временна заетост, в която участват 5 човека..."

паметник на загиналите във войните, ГюргичКогато има синхрон във взаимоотношенията на кметските наместници и общинското ръководство нещата вървят, смята Бойко Младенов. Така се работи по проектите за разкриване на работни места, за социалните проекти и за инфраструктурата, свързана с отводняването и събирането на кофите за боклук:

"Когато постъпих на работа като кметски наместник реших да се запозная с инфраструктурата  в селото, нещата бяха доста занемарени... С помощта на общинската механизация и със съдействието на кмета г-н Александров  предприехме действия за отводняване на някои улици... Изкопахме отводнителни канали, отремонтирахме улиците... Сметоизвозващата кола не минава в половината село, защото не може да мине по тия улици..."

Така е отводнена улица "23 септември" след обилни дъждове и така се предотвратява наводняването на зеленчуковите ниви в този район.  А през 2013 година по инициатива на Бойко Младенов се възстановява пешеходния мост, който води до  старата чешма с изворна вода

Жителите на  село Гюргич освен личен лекар имат и лекар, който живее в селото и това им дава сигурност, че при всяка една болежка и здравен проблем могат да бъдат решени по най-бързия начин:

"Ние сме единственото село от тук до Враца, в което дядо Господ ни е дал един прекрасен човек , един прекрасен доктор - д-р Димитър Спасов, той от 1973 година е започнал тук и до ден днешен решава здравословните ни проблеми... Джипито ни е д-р Славчев от Дреновец.."

самодейците към НЧ

 Животновъдство е тежък отрасъл, може би затова хората, които отглеждат животни са малко на брой, а кравите в селото са само две - казва Бойко Младенов:
 

 "Моето лично виждане -земеделието намира реализация, тъй като в него по-малко е тежкият физически труд и има интерес към него, отколкото към животновъдството... Имаме един човек, който гледа 150 овце, двама, които от 20 до 30 кози гледат и имаме две кравички в селото..."

Транспортът си остава проблем за малките населени места, сред които попада и село Гюргич, то  се намира на 4 км от Е -79, на 70 км от Видин и на 40 км от Монтана, и доскоро транспортът е бил болна тема - казва Бойко Младенов. В момента има договорки с Автогара - Монтана и когато хората от селото трябва да пътуват, се обаждат на кметския наместник в село Гюргич, той от своя страна на  Автогара -Монтана и тогава автобусите минават през селото.
  параклис

През 1927 година се създава народно читалище "Просвета 1927 ". В момента към него  има няколко фолклорни групи - женска и детска, женска битова група за автентичен  фолклор  - разказва секретарят на читалището Пенка Асенова:


"Дейността на читалището е насочена преди всичко към опазване и популяризиране на фолклора. В селото няма училище, но ние работим с деца и техните родители, които работят и учат в околните градове, обичат и милеят за родното си село  и в почивните дни се връщат в Гюргич. Благодарение на тях към читалището функционират няколко групи, които успешно се представят на местно, регионално и национално ниво.."

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48