Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 април 2021 година

Снимка: Радио Видин

Връчиха наградата  на Българска телеграфна агенция "Бялата птица" за значим обществен принос за 2019 и 2020 година.  Статуетката за 2019 година бе връчена на Първа Детска Академия "Голдън Лайън" Видин, с основател Герго Гергов и видински Лайънс клуб, а наградата за 2020 година получи ръководството на Видинската болница "Света Петка" в лицето на директорът д-р Ивета Найденова. Наградите връчи лично генералният директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. 

850 заявления са подадени досега за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проекта "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". Предвижда се 3 400 домакинства да получат 4 152 отоплителни уреда на обща стойност 11 595 000 лева, стана ясно на среща за обсъждане на подхода, по който ще бъдат подменени печките на твърдо гориво. 

Четирима ще са тази година почетните граждани на Монтана. Това стана ясно след проведеното редовно заседание на общинския съвет днес. За почетното звание са предложени изпълнителният директор на многопрофилната болница в Монтана д-р Тодор Тодоров, Ташко Танов- основател на СК "Слава 83", д-р Георги Георгиев- виден общественик и  Светлин Лазаров, бивш кмет на село Смоляновци, избиран няколко пъти за общински съветник.


Традиционните "Ботеви дни" във Враца няма бъдат отменяни тази година. "Ботеви дни" ще има, но в по-ограничен вариант - без заря и големи концерти, за да се избегне струпването на много хора" - това съобщи кметът Калин Каменов на редовното заседание на местния парламент.

Митрополит Григорий ще донесе тази година благодатния огън от Йерусалим. Духовният водач на епархията е начело на българската делегация, която ще лети до светите места с правителствения "Фалкон". 

Новите случаи на COVID-19 в Северозапада са 110. Най-много са регистрирани в област Враца 37, в Монтана 56, докато във Видин 17. 1759 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 14 023 теста. 13 положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин през последното денонощие, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Във Видин новозаразените са 11, а в Грамада и Кула има по един случай.

Инспекцията по труда ще контролира работодателите чрез въпросници за самоконтрол. Над 60% от работодателите, при които иновативният метод е тестван, твърдят, че са предприели мерки да подобрят условията на труд.


Голям пожар угасиха около обяд огнеборците от Враца. Стихията лумнала на шестия етаж на жилищен блок "Вапцаров" 1, който се намира в района на Стария пазар. Притеснени  съседи видели пламъците и веднага сигнализирали на тел.112, а минути по-късно на мястото пристигнал екип на пожарната служба, който започнал потушаване на пламъците. По-късно на помощ се притекъл и втори екип.

Програмата "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" дава възможност на всички директори на училища от Северозападна България, от областите Видин, Враца и Монтана  да подават заявки за свободни позиции за начинаещи учители, обучени от организацията. Крайният срок за подаване на документи е 30 април.
 
Православният храм "Св. Успение Богородично" във врачанското село Софрониево е осветен в навечерието на Възкресение Христово. Инициативата е осъществена чрез дарение от местен жител.  

"Подари великденска вечеря, надежда и топлина на възрастен човек или дете в неравностойно положение" се нарича последната благотворителна инициатива на Младежки парламент Козлодуй. Изработили са сувенири. Със събраните средства ще бъдат закупени хранителни продукти.

Бюджетът на Община Ново село за 2021 година  бе приет с  10 гласа "за" и 1 - "против". Заседанието на Общинския съвет се проведе в салона на кооперация "Дунав" и на него присъстваха всички съветници, служителите от Общинска администрация, граждани. 


В община Ружинци  се подготвят, за да посрещнат празника Великден в едно по-приветливо място. Освен за традиционното почистване общинската администрация е помислила и това, храмовете да бъдат отворени, за да могат жителите на населените места да спазят традицията.


Гостуваща изложба "Великденски яйца от България - минало и настояще" ще бъде представена в Регионалния исторически музей във Враца. Тя е подготвена от Историческия музей във Велинград и е дело на главния уредник Георги Куманов и д-р Петър Русев. 


На официална церемония Община Мездра награди победителите в конкурса за детска рисунка на тема "Земята - нашият дом". В конкурса се включиха 213 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години. Рисунките на участниците в конкурса са подредени в обща изложба, която може да бъде разгледана на южната фасада на сградата на Общинската администрация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млад мъж загина при инцидент на горски път в Чипровци

Неправоспособен водач на джип е починал на място при произшествие на горски път в землището на град Чипровци . Сигналът за инцидента е постъпил на 11 август, около 21:00 часа. Загиналият е 21-годишен жител на Чипровци. Инцидентът е станал  същата вечер, около 20:30 часа, на стръмен горски път между местностите 3-те чуки и Даяница, в района на града...

публикувано на 12.08.24 в 11:45

Къща изгоря при пожар в Козлодуй, има задържан

54-годишен мъж е задържан за умишлено предизвикан пожар в къща в Козлодуй . Произшествието е от вчера, 11 август, около 21:00 часа. Къщата е напълно изгоряла при пожара. Задържаният е живял на семейни начала със собственичката на имота. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 12.08.24 в 10:05

Овладян е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица и доброволци..

публикувано на 12.08.24 в 09:10
Младежки център - Монтана

Дни на младежта се провеждат в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта, 12 август. До сряда са предвидени различни събития и образователни дейности.  Днес, от 09:00 до 12:00 часа, в сградата на Младежкия център, в парк „Огоста“,  ще се проведе лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя. Във вторник..

публикувано на 12.08.24 в 08:30

Ремонт прекъсва временно тока в населени места в област Видин

Днес, 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село..

публикувано на 12.08.24 в 08:00

Пожар в пресечена местност над Вършец

Пожар горя над Вършец. Огънят се бе разпрострял над квартал "Изток" в труднодостъпна местност.  Няма опасност за населението.  Четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Монтана и служители на горското стопанство в Берковица участваха вчера в гасенето на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Тъй като теренът е..

публикувано на 12.08.24 в 07:28

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09