Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще бъдат ли подпомогнати туроператорите заради кризата?

Снимка: Радио Видин

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващото подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. От обединение "Бъдеще за туризма", което е най- голямата организация на туроператорите и туристическите агенти в България, алармират, че браншът е сериозно обезпокоен от липсата на информация кога ще бъдат отворени двете програми за подпомагане на засегнатите от кризата сектори на икономиката- мярката известна като 60/40 и мярката в подкрепа на работодатели, самоосигуряващи се лица и общински предприятия, както и на третата фаза на процедура "Подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки". 

Миналата седмица министърът на туризма в оставка Марияна Николова, на заседание при премиера Бойко Борисов обясни, че туристическият бранш има готовност за започването на летния туристически сезон. От туристическия сектор се обърнаха към Правителството и Народното събрание с въпрос, кога ще стартират въпросните процедури, при отнето право на работа и обективно жизненоважно значение на подкрепата за оцеляването на туроператорите и туристическите агенции до рестарта. Туроператорската дейност е най- пострадалият сектор на икономиката в условията на безпрецедентна криза и е единственият, който вече 13 месеца не е в състояние да работи, обясни за радио Видин Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма". 

"Към момента, благодарение на министър Николова, че ни се случи тази промяна, миналата година през месец юли с нейното идване, специално ние туроператорите ние имаме подпомагане от 61 милиона, които са ни дадени за ликвидност и за възстановяването на клиенти. От тези 61 милиона ни предстоят още 16 милиона да бъдат раздадени, защото не е приключила процедурата. Тя в момента е стопирана, поради ситуацията с правителството и ние нямаме представа какво ще ни се случи. Ако те зи 16 милиона не бъдат разпределени, ще бъде наистина голям крах, защото парите, които ние получихме са всъщност за оздравяване на фирмите и съответно за връщане пари на клиенти. Този транш, който очакваме е само за връщане на пари на клиенти. Ако това нещо се забави по някакъв начин или ако не получим парите, ще бъде наистина голяма трагедия, защото първо туроператори ще фалират и второ клиентите ще си загубят парите след една година чакане. Ще бъдем излъгани всички, като общество, което е най- страшното от цялата ситуация."- обясни Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма". 

Какво е състоянието на бранша в Северозападна България? Разчитат ли местните туроператори на помощи от държавата и как упражняват дейността си на прага на новия туристически сезон? Разговаряхме с Николай Антов, представител на туристическа агенция във Видин:

"Обикновено мерките, които се предлагат в Национален мащаб касаят само големите туроператори, тъй като праговете, които поставя приходната агенция и Световната банка за развитие са недостижими. Трябва да имаме определен оборот, за да можем да кандидатстваме за тези помощи. По този параграф ние, малките оператори оставаме извън класацията. След това стартира втори план с 4 процента от нашия оборот, който се оказа също много малък, за да можем да се вредим в класацията. Единственият ни шанс, който остана са безлихвените кредити, които отпускат някои от банките и слава богу някои колеги се възползваха от тях ... Наши туристи очакват да им бъдат възстановени сумите, които миналата година вложиха в пътувания, които така и не се реализираха и мога да кажа, че срокът за възстановяване наближава. Мои партньори, с които много се гордея, вече възстановиха всички суми, които дължаха на наши клиенти по техни програми. Чакам други наши партньори също да спазят този законов срок. Ние сме предвидили също възстановяване на сумите на клиентите, които се отказват да се възползват от нашите услуги през новия сезон."

Ще се отрази ли като цяло политическата обстановка в страната върху развитието на отрасъла и какво ще се случи с летния сезон, ако бъдат насрочени нови парламентарни избори през лятото- това попитахме още Николай Антов, представител на туристическа агенция във Видин:

"Не е тайна, че въпреки че туристическия бранш е най- потърпевш, вниманието към него е минимално и е само на приказки. Оставиха ни да се оправяме сами. Аз не се надявам на някаква промяна, защото колкото да е странно, нашето правителство слуша това, което му се нареди от ЕС."

Склонни ли са видинчани да пътуват това лято или все още са предпазливи, заради коронавируса? Това ги попитахме в анкета:

"Хората, които ходят в Гърция казват, че там условията са по- добри като обслужване, като цени и затова хората някак си бягат там, но ние като българи би трябвало да подкрепим сектора ... Ако са лоялни трябва да ги подкрепим, ако не са лоялни не трябва ... Моят национализъм по някога взима връх, защото с откраднатите пари построиха хотели и сега се чудят на кого да ги продадат, защото фалират ... Тук ще почиваме, в България. Винаги в България, тук е по- хубаво."- коментираха видинчани.

Преди дни от Национално сдружение Случаен превоз и Бургаска регионална туристическа камара в Бургас изпратиха до парламентарните групи на "Има такъв народ", "Да България" и "Изправи се мутри вън" писма, в които са описани най-спешните мерки, необходими за спасяване на летния сезон. Сред тях са инкриминирането на превоза на пътници с превозни средства до 8+1 места, които според действащите закони не попадат в лицензионен режим, а в същото време туристическият бранш ги използва изключително при обслужването на ВИП групи, екскурзоводски обиколки, журналистически турове, трансфери. Остава проблемът с визите за руските туристи, отмяната на ПСР-тест за туристи с ваксинация или документ за наличие на антитела и договарянето на транзитни автобусни зелени коридори с буферни зони в съседните държави. Освен това туроператорите напомнят и за предстоящия проблем с масово изтичащите през м. май застраховки "Отговорност на туроператора".     

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Оптимизъм за бъдещето на антична Рациария

Останките на римското селище Рациария , което е безценен паметник на културното наследство, но и символ на разрухата, една от най-тъжните страници на културния упадък на България, лежат на бреговете на река Дунав в северозападния край на страната. През есента на 2013 година Министерството на културата подпомогна финансово първите след близо..

публикувано на 17.06.21 в 10:35

Румен и Яна, които избраха Ново село пред големия град

В месеците, белязани от пандемията, все повече млади хора купуват къщи в Ново село. Други се връщат в домовете на своите бащи и деди. Прибират се през уикендите или летните отпуски, а някои като Румен и Яна избират живота на село и да работят от вкъщи.  Румен Джагаров  завършва архитектура. С Ново село са свързани и всичките му дипломни..

публикувано на 16.06.21 в 16:00

Какво ще покаже преброяването на населението през есента

Преброяването на населението през есента ще ни даде картината на демографските процеси в страната. Около 30 са въпросите в анкетната карта. Събраната информация ще е не само за броя на населението, а и за неговата материална осигуреност, както и за жилищата. Данните, които се очакват, са различни от тези, които Националният статистически институт..

публикувано на 16.06.21 в 15:38

Търси се модел за достъпно и ефективно правосъдие

Предлаганата реформа на съдебната карта в България без широко обществено обсъждане крие много рискове - около това становище се обединиха юристи и ръководители на институции на  среща  във Видин, на която бе обсъден  "Модел 4"  за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на..

публикувано на 14.06.21 в 13:39

Кметският наместник на село Ошане: Трябва държавна програма за подпомагане в пограничните райони

Ошане е малко село, встрани от главните пътища и в пограничен район. Какво е усещането тук за принадлежността ни към ЕС? Чувстват ли се хората в Ошане пълноправни жители на Общността или само знамето на ЕС на сградата на кметството над налепените на таблото отдолу некролози подсказва, че и това селце е в границите му? Имат ли същите права тук хората и..

публикувано на 11.06.21 в 16:00

Заради решението на екоминистъра - протести ще блокират Е-79 и Петрохан

Процедурата за оценката за въздействие върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан е спряна от екоминистерството . Причината е, че новият път и тунелът преминават през няколко защитени територии, съобщават от МОСВ. Решението е разписано на 31 май . Решението е незаконосъобразно, аргументираха се на..

публикувано на 10.06.21 в 10:35

Отклоняват тировете от околовръстния път на Видин

"Пътна полиция" отклонява от околовръстния път на Видин тежкотоварните автомобили , чакащи за Дунав мост 2. Временната организация на движение е по разпореждане на пътната агенция. Тировете се пренасочват по бившето трасе за ферибота, каза главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР..

публикувано на 09.06.21 в 16:00