Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

4
Снимка: Радио ВИДИН

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания. 

"Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия към управление и опазване на тези видове и местообитания, каза лекторът Николай Ненчев- директор на природен парк "Врачански Балкан".

Около 140 природни местообитания на територията на Европа са идентифицирани като такива и над 600 растителни и животински видове. 

"Тук не санкционираме, а по- скоро стимулираме. Т.е., ако вие нарушите режима в природен парк "Врачански Балкан", режима на дадена зона, който е разписан, вие и естествено бъде установено вашето нарушение, тогава ще бъдете санкционирани. НАТУРА 2000 е финансов инструмент, тя ви разписва дадени режими, свързани с конкретен вид, свързани с конкретно местообитание и ви стимулира във финансов план, за да ги спазвате."

Зоните са определени по две директиви- директивата за дивите птици и директивата за местообитанията, отразени в нашето законодателство в Закона за биологичното разнообразие през 2002 година. Директивата за дивите птици е приета на 2 април 1979 година, а директивата за запазване на природните местообитания на 21 май 1992 година.

България се намира на предпоследно място с малко над 5% защитените територии. Ако към тях прибавим и зоните по НАТУРА 2000 страната ни става на едно от водещите места в Европа. Съхраняваме уникално биологично разнообразие и по тази причина защитените зони от мрежата НАТУРА 2000 обхващат значителна част от територията на страната- 34,2 процента. Определянето се случва на базата на научни критерии с национални проучвания. Данните за защитените зони се изпращат до Европейската комисия и тя преценява дали са достатъчни и ако не са, каквито два случая вече има, дава срок на държавата- членка да допълни списъка, със защитени зони, които не са обявени за защитени, а би следвало да бъдат, каза Николай Ненчев- директор на природен парк "Врачански Балкан" и допълни:

"На много места защитените територии и зони съвпадат. Примерно, защитената територия природен парк "Врачански Балкан" съвпада със защитена зона "Врачански Балкан" по директивата за птиците и защитена зона "Врачански Балкан" по директивата за местообитанията. Което по друг начин казано означава, че Европа не се интересува от законодателството на всяка една от държавите по отношение на опазване на защитените си територии, а се интересува от опазване на защитени видове и местообитания, важни за Европейския съюз, включени в европейската мрежа НАТУРА."

Зоните по НАТУРА 2000 съхраняват дивата природа на страната ни, което е неоценим ресурс за бъдещето, създават висока добавена стойност на продукти и услуги, които са произведени по съответния природосъобразен начин в границите на тези зони.

Мрежата от защитени зони от НАТУРА 2000 включва 120 защитени зони за опазване на дивите птици покриващи 23,1% от територията на България; 234 защитени зони за опазване на природни местообитания, покриващи 30,3% от територията на страната. 

Информационната среща във Видин е по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.


Галерия

Вижте още

Уникални находки разкриват археолозите край Видин

Уникални находки откриха археолозите, които провеждат спасителни проучвания край село Синаговци по трасето на бъдещата магистрала към Видин. На терен при тях бяха ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин, които изучават профилирано история.  Архeологическият обект е  на терен от 70 декара. Разкриват се находки от пет..

публикувано на 23.06.21 в 17:00

Малко кръстовище създава големи проблеми на шофьорите във Видин

Граждани сигнализират за зачестяване на пътнотранспортните произшествия на кръстовището на улиците " Княз Дондуков" и "Васил Левски" във Видин. В края на миналата седмица там стана катастрофа с 4 автомобила, а в началото на тази се удариха кола и мотор. Всяка седмица тук става поне по една катастрофа, твърдят хора от съседните блокове.  Актьорът..

публикувано на 23.06.21 в 13:27

Ще бъде ли подпомогнат летния туризъм заради кризата с COVID-19?

Туризмът е един от най- засегнатите сектори от пандемията. Той отговаря за около 10% от икономиката на ЕС, като в него са заети около 27 млн. души. Европа посрещна 66% по-малко международни туристи през първата половина на 2020-та и 97% по-малко през втората половина на същата година. Вследствие на кризата под въпрос бяха поставени около 6 млн...

публикувано на 23.06.21 в 10:30

23-ма отличници изпрати математическата гимназия във Видин

23 са отличниците от общо 75 абитуриенти на Випуск 2021-ва година във Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" . Младите зрелостници получиха днес на официална церемония своите дипломи за завършено средно образование. Трима от отличниците са с успех над 5,90. Официалната церемония започна с химна на България. Директорът на..

публикувано на 22.06.21 в 16:02
архив

Дни преди жътвата- във Видинско посевите са добри

Почти 431 хиляди дка пшеница са засети  през есента на 2020 г. във Видинска област Засети са още малко над 19 хиляди дка ечемик, малко над 1000 декара тритикале и почти 27 хиляди декара с рапица. Дни преди жътвата, състоянието на есенните посеви е добро. Н е се наблюдава наличие на вредители над прага на вредност.. Председателят на Видинския..

публикувано на 22.06.21 в 15:30

Видинска ученичка победител в Национално състезание по речи и дебати на английски език

Тея Тошева от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин е победител в Национално състезание по речи и дебати на английски език.  Турнирът се организира всяка година от фондация "БЕСТ", подкрепена от Българо-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт. Състезанията са в пет дисциплини: дебати, ораторска реч,..

публикувано на 22.06.21 в 14:10

Пациенти и творци: Да подкрепим д-р Благоев и отделението по неврология във Видин

Пациенти и български творци се обединиха около дарителска кампания в подкрепа на неврологичното отделение на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за нова апаратура и за обновяване на отделението, което близо година бе затворено заради недостиг на специалисти. Кампанията стартира преподавателят в Софийския университет..

публикувано на 21.06.21 в 17:46