Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Снимка: Бягай с усмивка

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов:


"Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии, по-специално вродени цепнати на устната и на небцето. Това е един от най-често срещаните вродени дефекти. Около един на 700 случая се пада. Миналата година ми се родиха близнаци, от които единият се роди с цепнатина на устната и на небцето... Започнах да търся информация в интернет, в книги. Оказа се, че има една асоциация в България, неправителствена организация. Тя се казва АЛА, асоциация за лицеви аномалии и те се занимават донякъде с лечението, тъй като то е мултидисциплинарно. Те извършват хирургическите интервенции, необходими в първата година от живота на детето. След това координират като цяло лечението на дечицата, тъй като там в зависимост от случая, може да се наложи ортодонтска намеса, може да се наложи логопед, намеса от психолог. Те държат регистър на всички пациенти. Правят обучителни семинари. Събират специалисти и следят развитието на всяко дете. Това го правят със средства от дарения. Аз разпознах две посоки, в които можем да помогнем. Първата е да не изпадат други хора в ситуацията, в която съм аз, т.е. да не са информирани, т.е да разпространим повече информация за това състояние, как се лекува, защото лечението е доста ефективно. Ако се предприемат необходимите мерки от родителите, над 90% е шансът детето да си възвърне пълната функционалност, т.е. да си говори, да има професия и т.н. Първият план, в който можем да работим, е за повече информираност и второто е да събираме средства. АЛА подпомага лечението. Една част от лечението, а именно хирургическите интервенции, те са покрити от здравната каса, но останалата част не е."


Стартът ще е в 10 часа на 23 май от площад "Христо Ботев".  Таксата за участие е 20 лева. Цялата събрана сума ще бъде дарена на АЛА.


Повече в звуковия файл.

Вижте още

Усърдно да изпълняваме Божиите заповеди

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. Още от първите векове се явили врагове, които разкъсвали и разграбвали Църквата, един от тези бил александрийският свещеник Арий. "Скъпи братя и сестри, поздравявам всички вас с..

публикувано на 13.06.21 в 08:00

Best Niya или какво е да си влогър на 10 години

Ния Бурдашка е на 10 години. Учи във видинското училище "Цар Симеон Велики", където наесен ще бъде в 4. клас. През свободното си време обича да танцува, да рисува и всичко друго, което децата харесват - игри, забавления и всякакви щуротии. Едно от любимите ѝ занимания е да гледа видеоклипове в YouTube и да създава такива, защото отскоро..

публикувано на 11.06.21 в 17:50

"Село назаем" привлича младите в Долни Вадин

Малко село на брега на Дунав в Северозапад за шеста година ще е "назаем". Долни Вадин, община Оряхово ще посрещне млади хора от големите градове през лятото. Те ще бъдат настанени в семейства в селото. Ще помагат на възрастните и ще опознават местните бит, история и занаяти. Инициативата "Село назаем" е на местното читалище "Съзнание- 1927",..

публикувано на 11.06.21 в 17:30

Силаги Тодоров: Традициите трябва да се спазват

В "Думата имат старейшините" ви срещаме със 68-годишният Силаги Тодоров. Той е родом от видинското село Кутово. От 3 години е в самодейният състав на местното читалище, но народните танци го съпътстват през целия му живот. Работил е над 20 години в завода за помпи във Видин и над 20 към общината. Запалва се по народните танци като ученик в..

публикувано на 10.06.21 в 16:30

Спасиха пострадал щъркел в Лом

Учител и ученик в СУ "Димитър Маринов" град Лом спасиха малко щъркелче. След часовете учителят по математика Борислав Чакъров си тръгва към вкъщи. По пътя е и седмокласникът Владимир Аврамов, тъй като живеят в една посока. Дочуват странни звуци от един храст под стълба, където е гнездото. Владимир открива източника на звука - малко щъркелче,..

публикувано на 10.06.21 в 16:06

Видин е вече по- цветен

Хиляди нови цветя грейнаха в паркове, жилищни квартали, дворове на детски градини и училища в община Видин. Кампанията се реализира в рамките на втория етап от програмата "Нашият Видин - по-красив от всякога". Деца от детска градина "Славейче" и средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в града засадиха цветя, заедно със заместник-кметовете..

публикувано на 10.06.21 в 16:01

Старите къщи- нова възможност за привличане на туристи във Видин

Старите къщи на Видин и техните истории и Дунавска променада, по-интересните къщи по брега нарека Дунав. Това са двата маршрута, които предлага на туристите Регионалният исторически музей във Видин. Издаден е и пътеводител на маршрутите. "Този пътеводител води нашите туристи по два маршрута, които показват красотата на нашия град. С този..

публикувано на 10.06.21 в 15:50