Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Аз съм Българка" - красива плетеница от минало, настояще и бъдеще

Снимка: Радослав Първанов


Третата част на  фотоизложбата "Аз съм Българка!" ще бъде официално открита на 11 май в Пловдив. Автор на проекта е младият фотограф Радослав Първанов, който от няколко години издирва и запечатва с фотообектива си красотата на българското момиче, облечено в носия. 

Радослав Първанов живее в Габрово, но корените му са от оряховския край, а детството му е минало покрай голямата река. Затова преди година решава да включи в проекта си и сюжети от Северозапада. 

"Изложбата е естественото продължение на първите две части, които създадох от 2014-та година досега. Със специален кастинг събрах фолклорните модели, които да снимам за третата част- трудно начинание в тази Ковид година, но се случи..."

Повече от 10 хиляди изминати километри, стотици кадри, снимки на красиви момичета в над  30 красиви кътчета на страната ни, неуморна работа от ранната пролет до късната есен на пандемичната 2020-та година и много, много часове за селекция и обработка на заснетите кадри - това е равносметката на Радослав Първанов. За него да показва красотата на България и българката девойка е родолюбива мисия. Фотомоделите му са девойки с отношение към фолклора, традициите и културно-историческото ни наследство. Желанието на фотографа е да покаже младите момичетата, които живеят в настоящето с българските традиции, здраво стъпили върху темелите на родовата памет, момичетата, които ще предадат любовта си към Род и Родина и на своите наследници. 

"Посланието на тази наша доброволческа идея, превърнала се в мисия, е да уважаваме това, което имаме и това, което сме, без значение колко е старо то, защото благодарение на него ни има нас. Благодарение на всичкия този опит, знание, традиции, нашата идентичност, нашите корени, вярата, животът, който водим, стъпва на  тези традиции...Те трябва да са основата, морал и гориво, което да храни ценностната ни система, за да може след време да ни нарекат достойни хора, които са работили за Родината си тук- в Родината си и да оставят наследството си чисто и неопетнено, да създадат нови неща, които да послужат като стабилна основа за нашите наследници...."

Фотомоделът, който ще представя Видин в третия фото разказ за България, е Петя Петрова, която е един от организаторите на инициативата "Да възродим традициите" в село Гомотарци. За място на снимките Радо избира емблематични за Видин места- Стамбол капия, катедралния храм "Свети Димитър",  "Конака" и "Кръстата казарма". Първите снимки са на брега на Дунав край село Гомотарци- защото това е мястото, към което Петя е насочила част от своята ангажираност във фолклорна тематика. Фотосесията завършва на крепостта "Баба Вида". В изложбата и филма, който я съпътства, ще бъдат включени снимките при крепостта. 

Присъстват и сюжети от Оряхово- снимани са Паметникът на свободата на италианския скулптор Арнолдо Дзоки, читалището, в което е творил Дико Илиев, останките от крепостта "Камъка" и Римската чешма, с която са свързани спомените за жарките лета на  Радослав Първанов. 




Третата част на авторския проект "Аз съм българка" ще бъде официално представена в Балабановата къща в Старинен Пловдив от 18 часа в Деня на светите братя Кирил и Методий. Нито датата, нито мястото, са случайно избрани. Тази година отбелязваме 170 години от първото честване на този ден у нас, по инициатива на Найден Геров, което се е случило именно в Пловдив.
Повече чуйте в звуковия файл. 

Очакван ли е успехът на проекта "Аз съм Българка", в какво се крие красотата на българските девойки, какво ни разказват носиите от различните фолклорни области и - тази част от разговора с Радослав Първанов очаквайте в предаването "Неделник" тази седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00