Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Състоя се награждаването на участниците в конкурса "Мечтите на Венци Станев"

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

10
СУ "Цар Симеон Велики" Видин - наградените в конкурса "Мечтите на Венци Станев"
Снимка: радио ВидинСУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова:


"Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава традиция и устойчив стремеж към качество и успехи... За нас училището е дом на приятелството и взаимната подкрепа, тук срещаме една усмихната различност, която ни прави по-добри и по-търпеливи... Честит празник!"


СУСъстоя се  церемония по награждаване на участниците в конкурса "Мечтите на Венци Станев". Конкурсът се провежда за ученици от област Видин във възрастова група 16 - 19 години. Победителите в конкурса съобщи и награди Нели Станева, съпругата на Венци Станев:


"...Благодаря на всички, които ни подкрепиха... Благодаря на Вас, скъпи ученици и на Вас, учители, които направихте възможно да се реализира една от мечтите на Венци - да се твори, да се постигат успехи и когато ги постигнем да се върнем и да ги приложим тук, където сме родени. Вие доказахте, че мечтите не умират!"


 
Чрез конкурса се цели да бъде запазена мисията и житейската мечта на Венцислав Станев - да засили интереса на учениците към иновативно мислене, опознаване на нови светове, да активизира въображението на младите хора да попиват новото и да връщат наученото - на своето училище, на своя роден град, на своята родина.


В категория "Математически умения" първото място спечели Виктор Витанов, 10 клас, ППМГ "Екзарх Антим Първи" Видин:


"Представял съм се и на много други състезания и обикновено взимам първите места, така че я очаквах наградата..."


Виктор и Радина, спечелили първите мяста в конкурсаВ конкурса за есе победителите са двама -   Радина Кирилова от ГПЧЕ "Йордан Радичков" - Видин, както и Антония Каменова, 12 клас от СУ "Цар Симеон Велики" - Видин:


"Аз съм страшно благодарна за възможността да участвам и да правя това, което най-много обичам, да пиша... Изненадана съм и страшно щастлива... Да, радвам се, бях много удовлетворена от резултатите... Човек не трябва да се отказва от това, в което вярва."


Грамоти получиха всички участници в конкурса, ученици от всички училища в област Видин.


 А класираните  на второ място  получиха предметни награди.


Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Укрепват основите на синагогата във Видин

Подготвителни дейности за разкриване и укрепване на основите на синагогата се извършват по проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда в туристически обект "Културен център Жул Паскин". Допълнителни бетонови стени ще укрепят съществуващите основи от каменна зидария, обясни ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков:..

публикувано на 04.08.21 в 17:16
Факсимиле от първия брой на вестника

Вестник "Видин" на 30 години

Вестник "Видин" отбелязва 30 години от своето основаване. На 13 август 1991 година излиза първият брой на вестника "с волята да защитава правото на хората от Видинския край да бъдат информирани" и със своя вестникарски кодекс за добротворчество, гражданска доблест и обществен морал, написан от издателя Николай Асенов. Главното изискване,..

публикувано на 04.08.21 в 16:32

"Аида" открива "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

С операта "Аида" от Джузепе Верди този петък, 6 август, започва шестото издание на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Тази година се навършват 150 години от създаването на тази емблематична опера, която много често се поставя на открито, разказа един от солистите на Софийската опера и балет - сопраното Габриела..

публикувано на 04.08.21 в 16:20
Витко Пантев

Спомен за Витко Пантев

В "Памет нашенска" ще ви разкажем за  Витко Пантев, кметски наместник на село Вълчек, община Макреш, който наскоро си отиде от този свят . За него разказва съпругата му Людмила Пантева, с която са били заедно 52 години. Витко Пантев е широко скроен човек, който привлича хората със своята енергия и ентусиазъм, със своята отдаденост към хората, със..

публикувано на 04.08.21 в 14:25

Тревните площи в парковете на Видин съхнат

Видин като крайдунавски град се слави със своята Градска градина край реката и с красивите си паркове, със  зеленината  и редките дървесни видове.  За съжаление,  зелените тревни площи във всички паркове отдавна не са тучно зелени, а изсъхнали. Парк "Рова" не прави изключение, за него ни се обади наш слушател, Илиян Стаменов от Дражинци:..

обновено на 04.08.21 в 13:54

Как се прилага новата общоевропейска система за цифровия COVID сертификат

На 1 юли започна прилагането на регламента на Европейския съюз относно цифровия сертификат за COVID-19. Той удостоверява, че дадено лице е ваксинирано, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало инфекцията. Целта на сертификата е да се улесни свободното и безопасно пътуване на територията на ЕС по време на пандемията. Повече от 200..

публикувано на 04.08.21 в 13:30
Николай, Александър, Слав от ППМГ - Видин в Несебър,

Трима видински математици участват на международен турнир

Трима ученици от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  Видин ще вземат участие в международния математически  турнир "Математика без граници", който се провежда в Несебър. Поради пандемията тази година турнирът ще се проведе без чуждестранно присъствие. Ще има само индивидуално състезание, без отборно, обясни  Камелия Иванова, преподавател по..

публикувано на 03.08.21 в 16:50