Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 май 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. Поради големия зрителски интерес, тази вечер са предвидени два концерта на Михаела Филева, Максим Ешкенази и Симфониета Видин.


На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците. За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.


От 1 юни електронните рецепти са задължителни, напомнят от Националната здравноосигурителна каса. Софтуерите на аптеките трябва да бъдат актуализирани за изпълнение на електронни предписания, както и магистър фармацевтите да бъдат обучени за работа с аптечните програми. Здравната каса няма да заплаща отпуснати лекарствени продукти, по издадени рецепти на хартиен носител.


Областните управители на Видин и Враца насрочиха консултации за определяне състава на Районни избирателни комисии за произвеждане на избори за народни представители на 11 юли 2021 г., съобщиха от областните администрации. Консултациите ще се проведат на 14 май 2021г. /петък/ от 11 часа в Конферентния център на Областна администрация - Видин и от 16:00 часа в Заседателна зала на Областна администрация – Враца. 


Намаляват случаите на заразени с COVID-19 в Северозапада. 10 положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин през последното денонощие, по данни на Регионалната здравна инспекция. 

Безплатни очни прегледи за деца и възрастни ще се проведат във Видин, съобщават от общинска администрация. Те се организират в рамките на инициативата "Зрението е всичко! Прегледай се!".

На територията на РИОСВ - Монтана са регистрирани 27 пункта за изкупуване и търговия на градински и лозов охлюв.

Регионален поход от Козлодуй до Околчица, с участие на ученици и поклонници от областта, ще замести традиционния поход по стъпките на Ботевата чета, който тази година трябваше да се проведе за 75-и път, но заради пандемията от COVID-19 беше отложен.

През юни започва асфалтирането в Община Видин, съобщават от местната управа. Около 2 500 000 лв. са средствата, които ще се вложат в планираните ремонтни дейности по уличната инфраструктура. Започна ремонта на най-проблемните участъци от градските улици в Мездра, съобщават от общинска администрация. Служители на Общинско предприятие (ОбП) "Чистота" са започнали аварийно изкърпване с плътна асфалтобетонна смес на компрометирани участъци от градската улична мрежа.

Обсъдиха Плана за интегрирано развитие на община Белоградчик

С първа копка бе даден старт на модернизацията на стадиона в село Николово, община Монтана, съобщават от местната управа. Кметът на Монтана Златко Живков представи параметрите на проекта "Спортни дейности за млади хора- Бъдеще за всички в трансграничния регион" по програма Interreg България – Сърбия.

Несъответствие между предлагането и търсенето на работна сила в област Монтана, показва проучване, представено на заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Работодателите срещат затруднения при намирането на персонал за някои професии като оператор в дървообработването; сервитьор-барман; помощник в строителството; леяр; монтьор на електронна техника и др. Това налага необходимостта от съобразяване на план-приема в системата на средното професионално образование с нуждите на пазара на труда, отчетоха членовете на комисията. В по-дългосрочен план при специалистите с висше образование, най-търсената квалификация е: икономика; информатика и компютърни науки; архитектура, строителство и геодезия; електротехника, електроника и автоматика; общо инженерство; администрация и управление; химични технологии.

Рязко увеличение на катастрофите и пътния травматизъм отчетоха от полицията във Враца.

Обявиха победителите от Великденската работилничка в Монтана. 

Млади червенокръстци от Мездра събраха близо 2000 лева за абитуриенти.

Храмов празник отбелязва енорийската католическа общност във Видин днес. Патрон на църквата е Христос Спасител, а за празника в града пристигна монсеньор Страхил Каваленов, епископ на Никополската епархия, в чийто диоцез попада цяла Северна България. Католическата общност във Видин наброява малко над 200 души. 

Учениците от ОУ "Иван Вазов" в гр. Видин се включват в тренировки с ултрамаратонеца Краси Георгиев, "Заедно в час" и Chair Up, за да развият ценни умения, физическа активност и да подкрепят първото издание на благотворителното събитие "Предизвикай се с кауза".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28