Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 13 май 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. Поради големия зрителски интерес, тази вечер са предвидени два концерта на Михаела Филева, Максим Ешкенази и Симфониета Видин.


На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците. За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.


От 1 юни електронните рецепти са задължителни, напомнят от Националната здравноосигурителна каса. Софтуерите на аптеките трябва да бъдат актуализирани за изпълнение на електронни предписания, както и магистър фармацевтите да бъдат обучени за работа с аптечните програми. Здравната каса няма да заплаща отпуснати лекарствени продукти, по издадени рецепти на хартиен носител.


Областните управители на Видин и Враца насрочиха консултации за определяне състава на Районни избирателни комисии за произвеждане на избори за народни представители на 11 юли 2021 г., съобщиха от областните администрации. Консултациите ще се проведат на 14 май 2021г. /петък/ от 11 часа в Конферентния център на Областна администрация - Видин и от 16:00 часа в Заседателна зала на Областна администрация – Враца. 


Намаляват случаите на заразени с COVID-19 в Северозапада. 10 положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин през последното денонощие, по данни на Регионалната здравна инспекция. 

Безплатни очни прегледи за деца и възрастни ще се проведат във Видин, съобщават от общинска администрация. Те се организират в рамките на инициативата "Зрението е всичко! Прегледай се!".

На територията на РИОСВ - Монтана са регистрирани 27 пункта за изкупуване и търговия на градински и лозов охлюв.

Регионален поход от Козлодуй до Околчица, с участие на ученици и поклонници от областта, ще замести традиционния поход по стъпките на Ботевата чета, който тази година трябваше да се проведе за 75-и път, но заради пандемията от COVID-19 беше отложен.

През юни започва асфалтирането в Община Видин, съобщават от местната управа. Около 2 500 000 лв. са средствата, които ще се вложат в планираните ремонтни дейности по уличната инфраструктура. Започна ремонта на най-проблемните участъци от градските улици в Мездра, съобщават от общинска администрация. Служители на Общинско предприятие (ОбП) "Чистота" са започнали аварийно изкърпване с плътна асфалтобетонна смес на компрометирани участъци от градската улична мрежа.

Обсъдиха Плана за интегрирано развитие на община Белоградчик

С първа копка бе даден старт на модернизацията на стадиона в село Николово, община Монтана, съобщават от местната управа. Кметът на Монтана Златко Живков представи параметрите на проекта "Спортни дейности за млади хора- Бъдеще за всички в трансграничния регион" по програма Interreg България – Сърбия.

Несъответствие между предлагането и търсенето на работна сила в област Монтана, показва проучване, представено на заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Работодателите срещат затруднения при намирането на персонал за някои професии като оператор в дървообработването; сервитьор-барман; помощник в строителството; леяр; монтьор на електронна техника и др. Това налага необходимостта от съобразяване на план-приема в системата на средното професионално образование с нуждите на пазара на труда, отчетоха членовете на комисията. В по-дългосрочен план при специалистите с висше образование, най-търсената квалификация е: икономика; информатика и компютърни науки; архитектура, строителство и геодезия; електротехника, електроника и автоматика; общо инженерство; администрация и управление; химични технологии.

Рязко увеличение на катастрофите и пътния травматизъм отчетоха от полицията във Враца.

Обявиха победителите от Великденската работилничка в Монтана. 

Млади червенокръстци от Мездра събраха близо 2000 лева за абитуриенти.

Храмов празник отбелязва енорийската католическа общност във Видин днес. Патрон на църквата е Христос Спасител, а за празника в града пристигна монсеньор Страхил Каваленов, епископ на Никополската епархия, в чийто диоцез попада цяла Северна България. Католическата общност във Видин наброява малко над 200 души. 

Учениците от ОУ "Иван Вазов" в гр. Видин се включват в тренировки с ултрамаратонеца Краси Георгиев, "Заедно в час" и Chair Up, за да развият ценни умения, физическа активност и да подкрепят първото издание на благотворителното събитие "Предизвикай се с кауза".


Вижте още

Коалиция обжалва решение на РИК Монтана

Коалиция от партии обжалва решението на РИК Монтана за разпределението на членовете в СИК в община Монтана. Възражението е поддадено към Централната избирателна комисия, съобщи говорителят на РИК  Ивайло Георгиев : "До 10 юни при кметовете на общини се проведоха консултациите за определяна и разпределение на броя и състава секционните избирателни..

публикувано на 17.06.21 в 17:27

Мартин Минков: Има промяна в тона между Северна Македония и България

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещение у нас. Той се срещна със служебният премиер Стефан Янев и президентът Румен Радев. Акцент във визитата е задълбочаването на двустранния диалог и перспективата за постигане на напредък в процеса на европейска интеграция на западната ни съседка. "Има смекчаване на тона и стремеж към..

публикувано на 17.06.21 в 17:24
Буря към гр.Видин

Снимката на 17 юни 2021 година

Тунел под прохода "Петрохан" ще има , обеща на място министърът на екологията Асен Личев. На място той запозна журналисти с проблема. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещение у нас. Той се срещна със служебният премиер Стефан Янев и президентът Румен Радев. В ход е полицейска операция за недопускане на управление..

публикувано на 17.06.21 в 18:05

Безплатен транспорт за Черешова задушница във Видин

Безплатен транспорт до гробищните паркове е осигурен за видинските граждани на 19 юни, когато е втората за тази година задушница, наричана Черешова, съобщават от общинската администрация.   Организиран е безплатен транспорт по линия № 6, със следния маршрут:  кв. "Селище" – 120 апартамента – ж.п. гара – музей "Конака" – бл. "Лотос" – бл. "Палма"..

публикувано на 17.06.21 в 16:36

Монтана посреща четири делегации от побратимените градове за духовния си празник

Монтана поддържа контакти с 13 общини от Европа и Азия. За празника са потвърдили участие и двама посланици, съобщи кметът Златко Живков : "Двете делегации на Пирот и на Ниш Медиана от Сръбска страна, другата ни партньорска община е Каракал от Румънска и Апиняно от Италия, където също имаха избори и има променена политическа обстановка...

публикувано на 17.06.21 в 16:25

Приключиха заниманията по интереси в Зверино

"Заниманията по интереси"  се проведоха за трети финален ден  в НЧ "Факел-1926" с. Зверино. Участие в заниманията взеха  трети клас при СУ "Свети Климент Охридски" с учители Димитрина Драганчева и Наталия Владимирова. Днес децата видяха как се претворява шевицата в днешно време.  Росица Христова от Зверино представи пред учениците изложба..

публикувано на 17.06.21 в 15:59

Чистят гробищните паркове в Дунавци

Дни преди Черешова задушница в Дунавци почистват гробищните паркове. Над 100 декара е площта, която обхващат. В момента приключва косенето на единия, каза кметът Димо Скорчев: "Трагично беше положението, но времето не позволяваше. Не само времето, но и ресурсът работна ръка също ни беше ограничен и в момента докосяваме единия гробищен..

публикувано на 17.06.21 в 15:49