Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на Ботев- за подвига, свободата и родолюбието

Снимка: Радио Видин

На 2 юни, в 12.00 часа сирените в цялата страна известяват Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Той се отбелязва ежегодно в България, в деня на смъртта на Христо Ботев- 2 юни 1876 година и е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път денят се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола (Околчица) смъртта се почита от Ботеви четници. На 2 юни 1948 година е даден и първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Какъв е урокът по родолюбие, свързан с днешния ден, който трябва да помним винаги? Животът и дейността на Христо Ботев не подлежат на сравнение. Те са изпълнени с драматични събития и обрати. Оставил забележителна публицистика изпълнена с остър изобличителен език, Христо Ботев е безкомпромисен във времена, в които повечето хора са безучастни и мълчаливи. Той е роден в Калофер и първоначално учи в Карлово, където баща му е учител. По-късно се завръща в Калофер и през 1863 г. завършва калоферското училище. През октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Завръща се отново в Калофер, където започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци. Първото си стихотворение - "Майце си", Ботев публикува във вестник "Гайда", редактиран от П. Р. Славейков. 

"Ти ли си, мале, тъй жално пела,
ти ли си мене три годин клела,
та скитник ходя злочестен ази
и срещам това, що душа мрази?

Бащино ли съм пропил имане,
тебе ли покрих с дълбоки рани,
та мойта младост, мале, зелена
съхне и вехне люто язвена?!

Весел ме гледат мили другари,
че с тях наедно и аз се смея,
но те не знаят, че аз веч тлея, 
че мойта младост слана попари ..............."

През 1872 г. Христо Ботев е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но е освободен след застъпничество от Левски и Любен Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов. През май 1876 г., като част от Априлското въстание, Ботев организира чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от хората на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г., което е 2 юни по нов стил, в последния тежък бой на четата във врачанския балкан, Христо Ботев е убит. На какво ни учи днес подвигът на Ботев и загиналите герои за независимостта на България- разговаряме с Иванка Манкова, етнограф от Враца, която вече е пенсионер, но има специален труд, посветен на художествените образи на Христо Ботев в песните на хората от Врачанско.

"Младите поколения трябва да знаят, че свободата е дар, който се извоюва по някакъв начин. Свободата иска и саможертва, свободата иска и синовна преданост към род и към родина. Четниците, които са тръгнали под байрака на Ботьо Войвода, както го нарича народът ни, народният творец в песенното ни наследство, са тръгнали с ясното съзнание, че могат и да оставят живота си между камънаците на Врачанския балкан. Те са тръгнали за свободата на народа си. Това са хора, които са оставили семействата си, недогледани майки и бащи, прежалили децата си, така, както самия войвода на четата е оставил невръстната си рожба ... От позицията на годините можем да кажем, че свободата винаги е жадувана, дали ще е в най- чистите си измерения в днешно време или тепърва ни предстои да очистим някои елементи от нея, за да може не свободията, а свободата да остане, онази истинската свобода."- уточни етнографът Иванка Манкова от Враца.

Много учебни заведения в цялата страна днес продължават да носят с гордост името на патрона си- Христо Ботев. Учениците достойно изучават живота и делото на великия българин. Деница Каменова е педагогически съветник в СУ "Христо Ботев" в Козлодуй, където преди дни за учениците бе организиран специален урок по родолюбие.

"Нашето училище носи името на Христо Ботев и ние се надяваме да имаме негови последователи в лицето на нашите ученици. Това не се случва лесно и работата е още от първи клас, когато дечицата идват при нас и започваме да работим с тях, за да научат кои са нашите герои и дали има нови, съвременни герои между нас ... Наскоро направихме урок по родолюбие, като бяхме поканили Искрен Красимиров, който е наследник на един от четниците на Христо Ботев и представи на децата един моноспектакъл на тема "Ботев и героизма в името на България". Засегнахме темата за свободата, но по един нетрадиционен начин, защото обикновено уроците по история, както и той сам сподели, когато е бил ученик са били скучни и неразбираеми за децата или пък не толкова впечатляващи." 

За днешния 2 юни в СУ "Христо Ботев" в Козлодуй също са предвидени прояви, каза още педагогическият съветник Деница Каменова. Обединено училище "Христо Ботев" в Долни Цибър също днес отбелязва патронния си празник. За появите разказа директорът на училището Славчо Ташков:

"Всяка година отбелязваме този ден по тържествен начин. Тази година този ден ще премине с приповдигнато настроение, тъй като той съвпада с 60- годишнината от създаването на училището. Тържеството ще премине с официално откриване на деня, което включва приемане на строя, издигане на Националното знаме, поздрави към учениците, приветствие от директора и доклад за живота и дейността на Христо Ботев." 

На какво ни учи днес делото и подвигът на Ботев, и всички загинали за свободата и независимостта на България? Това попитахме видинчани:

"Патриоти има и добре, че има и такива, които отразяват събитията ... Имаше един обществен строй, който гонеше тези, които обичат родината си и ги наричаха националисти, а те са националисти ... Това е криворазбраната демокрация, някои го обръщат на свободия, която наричат "анархия". Няма по- голям демократ от анархиста. Самият Ботев е анархист, защото неговото предложение също е за република без централизирана власт, а на окръзи, както е в Швейцария."- коментираха видинчани.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България бе отбелязан и във Видин. Кметът на Общината д-р Цветан Ценков и представители на общинското ръководство поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в крайдунавския град. 

Повече можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26