Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 юни 2021

Снимка: Радио ВИДИН

Ден на отворените врати се проведе в "Държавен архив" Видин. Поводът е Международния ден на архивите - 9 юни. Дарителите на документи от началото на 2021 година бяха наградени от видинския архив. На дарител, приятел и читател на архива за 2020 година бяха връчени грамоти. Награда получи и радио ВИДИН за подпомагане дейността на архива, за бъдат прослушани аудио документи.


За Деня на архивите в Монтана наградиха с грамоти Вероника Свиленова, Василий Миланов, проф. д-р Иван Гаврилов и доц. Борислав Великов. Международният ден на архивите премина под мотото: "Отчетност и прозрачност; отговорност и разнообразие;  сътрудничество". 


Предлаганият от Висшия съдебен съвет модел за реформа на съдебната карта в България ще има негативни последствия върху демографското развитие на видинския регион и ще ограничи достъпа до правосъдие. Около това мнение се обединиха ръководители на местни институции, които участваха в дискусия, организирана от Адвокатската колегия. 


Кметът на община Белоградчик, като пряко избран представител на местните граждани, изразява категоричното си несъгласие с частта на доклада, предвиждащ трансформирането на Районен съд -Белоградчик в Териториално отделение /ТО/ на Районен съд - Видин. Той изпрати становище до ВСС. 


Безопасността и организацията на движението във Видин бе тема на работната среща, по инициатива на областния управител Огнян Асенов.


111 са кандидатите за народни представители от област Видин за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли.


Във Видин бе проведен жребий на реда за представяне на партиите и коалициите в диспутите по регионалните радио и телевизионни центрове на БНР и БНТ в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. Ирена Николова, секретар на РИК Видин, бе изтеглена пак чрез жребий да определи подредбата на 23 политическите формации. Първа бе изтеглена "Партия на ЗЕЛЕНИТЕ".


Видинската пожарна започва информационно - разяснителна кампания "Да опазим реколтата от пожари!".


Питейната вода в В Монтана е чиста. Това увери кметът на общината Златко Живков след публикации в медиите и в  социалните мрежи, в които се твърди, че водата съдържа арсен. 


До 10 юни е срокът, в който кандидатите за преброители и контрольори трябва да заявят желанието си да участват в предстоящото през септември преброяване на населението, съобщиха от Националния статистически институт


Обявиха денонощни телефони, на които могат да се подават сигнали за нарушения или престъпления в област Монтана, свързани с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли, съобщават от пресслужбата на полицията.


В дните от 10 до 14 юни, при подходящи метеорологични условия, от 20.30 часа до приключване, но не по-късно от 06.00 часа, ще се извърши наземно третиране срещу комари на територията на община Лом.


Мобилен имунизационен кабинет ще бъде ситуиран във Видин в дните петък и събота. В петък имунизации могат да се правят в парка пред Художествената галерия, а в в събота ще кабинетът ще бъде на пазара до стадион "Георги Бенковски".


Два месеца след ремонта на детските площадки във Видин, родители сигнализират за повредени съоръжения, криещи риск за инциденти с играещите на тях деца.


На 16 юни ще се проведат изпитите от Национално външно оценяване по български език и литература за учениците от 7 и  10 клас,  а на 18 юни по математика за 7 и 10 клас.


Църковно настоятелство при храм "Св. св. Апостоли Петър и Павел", съвместно с кметство в Ребърково и НЧ "Просвета 1925" село Ребърково Ви канят да вземете участие в благотворителен концерт на 17.07. (събота) за набиране на средства за ремонт на храма. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48