Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спасиха пострадал щъркел в Лом

Снимка: СУ "Димитър Маринов"- Лом

Учител и ученик в СУ "Димитър Маринов" град Лом спасиха малко щъркелче. След часовете учителят по математика Борислав Чакъров си тръгва към вкъщи. По пътя е и седмокласникът Владимир Аврамов, тъй като живеят в една посока. Дочуват странни звуци от един храст под стълба, където е гнездото. Владимир открива източника на звука - малко щъркелче, ранено, очевидно изпаднало от гнездото. 

"Отдолу един огромен храст с тръни. Разтворихме тръните, Влади храбро влезе, за да извади това, което беше там. Видяхме, че е паднало щъркелче с голяма рана на гърба, със забодени по него тръни. Почистихме тръните и понеже сме свободни вече от училище, качихме се в моята кола и го закарахме във ветеринарната клиника при д-р Василева. Тя даде първа помощ на щъркелчето"- разказа Борислав Чакъров.

Щъркелчето е изпратено в клиника в Монтана, където са продължили с лечението, а на 4 юни вече е в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

"Нашето училище още същия ден е кандидатствало да осинови щъркелчето... Организацията предлага такава услуга- тя се грижи за животното, а ние помагаме с някакви парични средства, които не са големи. Вече сме одобрени и нашето училище фактически е осиновило щъркелчето и сега ще направим една кампания, за да съберем средства, които не са много- 240 лева на година, символична сума според мен, пращаме, за да се грижат за щъркела", допълни преподавателят.

"Като видях, че е в бодлите и като му видях гърба, аз първоначално му виждах само главата и не знаех, че е наранено. Като му видях гърба, ми стана жал. И господинът ми вика да отидем на ветеринар, ако съм свободен. Тръгнах, защото нямаше господинът как да кара и да държи щъркела", сподели Владимир Аврамов.

Владимир има три котки, за които грижи. Едната от тях намират на пътя ранена. И двамата спасители смятат, че не са направили геройска постъпка, просто са помогнали на живо същество. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Млади пианистки от Видин с престижни награди

Две възпитанички на преподавателя по пиано Ана Илиева получиха престижни награди в конкурса "Нашите деца свирят Бах", провел се в Благоевград. Като преподавател тя се гордее с отлично представяне на Анна Русева и на София Ангелова: "...За първи път след толкова години отидох на конкурса с Ани преди две години. Сега тя се включва  за..

публикувано на 15.06.21 в 17:00

Второкласници гостуваха в Радио Видин (ВИДЕО)

Ученици от 2-ри "а" клас на Средно училище "Цар Симеон Велики" град Видин, с класен ръководител Илиана Тодорова, гостуваха в Радио ВИДИН. По време на посещението си децата разгледаха материалната база отблизо, бяха запознати с работния процес и взеха участие в него. Първата задача, която получиха децата, бе да представят една новинарска емисия, а..

публикувано на 15.06.21 в 17:00
Хрисита Дакова

Най-добрата математичка в област Враца ще кандидатства "Архитектура"

Най-добрата математичка в област Враца е Хрисита Дакова, завършила тази година ППМГ "Проф д-р Иван Ценов"- Враца.  На матурата по математика получава максимален брой точки - 100 и това е най-високото постижение в област Враца. Математиката за Хрисита е приятно и любимо занимание и съвсем логично тя решава да кандидатства с математика:  "По..

публикувано на 15.06.21 в 14:40

Фондация осигурява безплатно море на семейства с деца

Безплатна почивка на море за семейства с деца, които нямат финансова възможност да заведат децата си на българското Черноморие  осигурява з а пета  поредна година фондацията "Ако си дал - България" . Базата, която се предоставя се намира в Поморие  - казва Стефан Чолаков, организатор на инициативата в помощ на родители и деца: " В момента..

публикувано на 15.06.21 в 13:50

"Да опазим реколтата от пожари!" призовават от пожарната

  Информационно-разяснителна кампания под надслов "Да опазим реколтата от пожари!" стартира Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин. Инициативата е във връзка с факта, че  през лятото се увеличават пожарите  в природата и земеделските масиви.  Най-честата причина за тях е човешката небрежност, показва  анализът на..

публикувано на 15.06.21 в 12:35

Облекчени условия за даряване на реконвалесцентна плазма искат лекари

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу COVID-19. През последната година този метод за лечение се утвърди у нас и се прилага много успешно от българските лекари, обясни председателят на сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма" д-р Павлина Михайлова: "За разлика от други страни, българските лекари..

публикувано на 14.06.21 в 17:37
кръв кръводаряване

Голяма част от кръводаряванията у нас са под натиск

Над 75% от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари. Това сигнализира Българската организация за доброволно кръводаряване по повод Световния ден на доброволния кръводарител - 14 юни. Заради тази порочна практика малка част от кръводаряването е наистина доброволно, коментира председателят на организацията..

публикувано на 14.06.21 в 15:41