Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Институтът за пазарна икономика анализира причините за бедността и неравенствата

Пандемията показа слабите страни на социалната политика

Снимка: Радио Видин

Пандемията показа слабите места на социалната политика, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Институтът проучва причините за бедността и неравенството на възможностите и дава оценка на ефективността на социалните помощи и услуги в България. Според изследването има дефицити в някои от социалните услуги и липса на ефективност  при повечето социални плащания.  Резултатите показват ниския ефект от системата за социална защита върху неравенствата, липсата на адекватни инструменти за подкрепа на най-нуждаещите се и предизвикателствата пред социалните услуги на местно ниво. Нужни са промени за социалните помощи, чието изплащане е обвързано с доходния критерий, каза за изследването старши анализаторът Петър Ганев:

"Това е едно събирателно събитие на анализи, становища и данни, които сме публикували през последната година. Не е просто едни доклад, който се представя, а по-скоро събирателно събитие, затова и са покрити различни теми. Това, което се опитахме да поставим във фокуса е, че тъй като пандемията даде различен поглед върху икономиката и социалната политика в страната, много рязък удар и ефект имаше върху много групи, в това число и най-уязвимите и беше интересно да проследим дали реагират нашите социални програми на такъв шок. Това, което видяхме в общия случай, е очаквано. Обезщетенията, особено осигурителните такива, които са през НОИ, реагираха много бързо, с ръст на обезщетения за безработица, моментален, тъй като имаше ръст и в безработицата, но чистите социални програми, като да кажем месечните помощи, те почти не реагираха, те са толкова малки и както сума, и  като покритие и толкова рестриктивни, че първо нямат кой знае какъв ефект върху бедността и неравенствата в страната и отделно те не успяват да реагират на такъв тип събития, които със сигурност водят до влошаване на състоянието на много домакинства. На практика това, което достигна да хората, беше или както казахме автоматичните механизми, които са по-скоро в обезщетенията, в осигурителната система, като това за безработица или нови мерки, нови програми, които трябваше да измислим, тъй като нямахме такива готови - тип подпомагане на бизнеса и 60/40 за запазване на работни места. По патронажна грижа имаше допълнително средства по европейските проекти, насочени за топъл обяд и т.н."

Според  Петър Ганев при старите програми, при които критерий са доходите, няма нито ефект, нито промяна. Затова вниманието трябва да се насочи към тях и да бъдат променени, за да имат по-голямо покритие и по-голям ефект върху бедността. Реформа трябва да има за месечните помощи, както и за тези за отопление, които са ориентирани към най-бедните. Нужна е правилна оценка на потребностите на местно ниво и общ модел за някои от услугите, коментира икономистът Петър Ганев. 

Социалната политика, насочена към деца, лица от уязвими групи, възрастни хора в нужда, е сред приоритетите в управленската програма на Общината Видин,  отбеляза заместник- кметът по хуманитарните дейности и социалната политика Борислава Борисова:

"Спазвайки законовите разпоредби, новия закон за социалните услуги, в началото на 2021 година направление "Социални услуги и здравни дейности" бе трансформирано в общинско предприятие "Социални дейности", което съвместно с Община Видин развива 22 на брой социални услуги с делегирани от държавата дейности, съответно за деца и възрастни в неравностойно положение, с капацитет общо 364 места, а реално са обслужвани много повече от 380 лица. Към тях можем да причислим и потребителите на проект "Топъл обяд" в община Видин, където безплатна храна получават в момента 500 лица с много ниски доходи... Социална услуга е  и домашния социален патронаж. Капацитет е 200 места, но в момента 95 потребители получават храна от патронажа, като той е общинска дейности и издръжката му е от общинския бюджет. Диетично-социална кухня предлага храна на пенсионери по болест от град Видин и в зависимост от заболяванията, личният лекар определя вида на диетата  и към момента от там получават храна 83 лица в нужда."

По програмата  "Асистентска подкрепа" 186 потребители получават почасово социална и здравна помощ. За тях се грижат  62-ма социални асистенти. Програмата е финансирана от Министерството на труда и социалната политика  и голяма част от хората, включени в нея са с удостоверения от ТЕЛК. Общината се възползва и от всички възможности, които се предлагат от националните програми за заетост в партньорство с Бюрото по труда, каза още Борислава Борисова и допълни, че още над 530 души в общината получават подкрепа по механизма за лична помощ. Тя коментира също, че без държавата общините не могат да се справят сами със социалния сектор. 

Потърсихме и мненията на видинчани дали социалната подкрепа от държавата или общините достига до хората, които се нуждаят:

"Не мога да кажа, че това, което се прави е достатъчно. Трябва да се помисли най-вече за възрастните... Не достига до всички. Много хора останаха неосведомени... В тази държава има, аз го наричам скрит глад."

Вижте още

Никола Филипов: Служебният кабинет няма правомощия за пенсионна реформа

Социалната политика е прерогатив на редовните правителства, посочи Никола Филипов по повод повишението на пенсиите, предвидено от 1 октомври. "Важна тема, която остана на заден план заради политическите драми. Да се повишат пенсиите звучи добре, прекрасно е. Всяка една партия, която покачва пенсиите, си дава вид, че мисли за възрастните хора...

публикувано на 29.07.21 в 12:50
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Пенсионната реформа трябва да е насочена към младите

Държавната пенсионна система в България се намира в състояние на практически фалит. Държавният фонд "Пенсии" не може да бъде спасен. Неговите проблеми са хронични и се коренят в неговата фундаментална структура, посочват икономистите от Експертния клуб за икономика и политика и от Българското либертарианско общество . Πo-виcoĸaта пeнcиoннa..

публикувано на 29.07.21 в 10:30
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Пенсионната система е фундаментално нестабилна

Предложеното увеличение е обективно , но пенсионната система е фундаментално нестабилна , каза в "Посоките на делника" икономистът Георги Вулджев. "В дългосрочен план е сериозно натоварване на бюджета и социалните разходи, което е въпросително колко може да си го позволи НОИ с оглед на факта, че дефицитът се увеличи още повече заради..

публикувано на 29.07.21 в 10:20

Достатъчни ли са усилията на Северозапада за развитие на туризма?

Атракциите са тези, които привличат вниманието на туристите и именно те са част от първоначалната мотивация туристът да посети дадена дестинация. Те могат да се категоризират като природни- това са плажове, планини, паркове, изкуствено създадени- сгради, паметници, религиозни сгради, спортни съоръжения и такива за конференции, или културни- музеи,..

публикувано на 28.07.21 в 11:23
Пламен Стефанов

Пламен Стефанов: Политическата власт винаги овладява Прокуратурата

Въпросът за съдебната реформа е политически, не правен, каза в "Посоките на делника" юристът от Видин Пламен Стефанов . "Съдебната реформа е политически, не правен въпрос. В България има действащо законодателство, което с изключение на някои нормативни актове от последните десетина години, е сравнително добро, обслужава добро както гражданско-правната,..

публикувано на 27.07.21 в 10:35
Радан Кънев

Радан Кънев: Правовата държава в България се влошава

Остават предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България, се казва в доклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия в частта за страната ни. В него се допълва, че все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на..

публикувано на 27.07.21 в 10:30

Адв. Велислав Величков: Главният прокурор е системна грешка в съдебната система

В следващите седмици ще стане ясно каква законодателна програма за съдебна реформа ще предложат в новия парламент партиите, ще постигнат ли консенсус относно въпросите за премахване на политическите и корпоративни влияния във ВСС и пълната безконтролност на главния прокурор, ще имат ли смелост да поставят въпроса за персонална смяна в тези..

публикувано на 27.07.21 в 10:30