Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Капернаумският разслабен

В шестата неделя след Петдесетница - на Разслабения, която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Бог е церител на душите и телата на човеците и ни дава пълното свидетелство чрез днешното евангелско събитие, че Бог ни обича, милва и спасява, и желае на всекиго доброто. 

В днешното евангелско четиво се разказва за още едно чудесно изцеление - на разслабления. След като се отдалечава от гергесинската страна, където Спасителят изцелява бесноватите, Той се връща в Капернаум. Донасят при Него един разслаблен. Иисус Христос прави едно от поредните чудеса – изцелява с Божествена сила болния, като казва: "Дерзай, чедо, прощават ти се греховете". Чудесното изцеление е награда за вярата, която е проникната от мисълта за величието на Христа, от дълбокото осъзнаване на собственото недостойнство и греховност, от смирената преданост на всеблагата воля на Човеколюбеца. Като откликва на това вътрешно разположение на разслабления, Господ му прощава греховете. Христос изцелява болния заради вярата на тези, които го носят. Господ не веднъж извършва чудеса без вярата на страдащия, каквито са случаите с възкресяване на мъртъвци. Дори близките на мъртвите не проявявали някаква вяра. За Наинската вдовица не се казва, че проявила вяра, а само, че плакала над умрелия си син. Но в мига, в който се приближил към нея, Господ и казал решително "не плачи". В нея пламнала вярата в Неговото могъщество. И Марта и Мария не вярват много, че Той ще възкреси брат им Лазар, след като е умрял от четири дни.

Само началникът на синагогата Иаир имал силна вяра, като се приближил до Спасителя и Му казал: "дъщеря ми умира, но ела и сложи ръка върху нея и тя ще оживее". Така Христос изцелява много болни не заради тяхната вяра, а заради вярата на близките и приятелите им. Такъв е случаят със слугата на стотника в Капернаум. Изцелява го заради вярата на стотника. Изцелява много глухонеми, бесновати заради вярата на техните близки.

Всичко, което не виждат и не признават тогавашните хора, да видим и признаем ние чрез Църквата, които сме получили благодатта да узнаваме истината. Да се научим да ценим благото, защото всяко благо е от Бога. Да възхвалим Всеподателя Господа, Животворящия Източник на вечна радост, която ще ни отвори очите да съзерцаваме истината в цялата и пълнота в Иисус Христос. Да Го признаем и прославим като Син Божий, Единственият Спасител на човешкия род и Едничкият Човеколюбец. На Него слава подобава с Отец и Свети Дух – Троица Единосъщна и Неразделна, сега и винаги, и веки веков. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия"настъпва най-плодородният сезон от годината. Градинските зеленчуци и овощните дръвчета радват стопаните си с узряващи плодове. От сърце желая на всеки трудолюбив градинар изобилие и благословение за труда му! Нека погледнем към някои илюстрации в това отношение, които Бог е нарисувал пред очите ни. Раждането на един плод е най-естественият процес за едно растение. То е свързано с природата му. Така естествено роден, трябва да бъде и плодът на нашия християнски живот.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около..

публикувано на 22.09.21 в 16:05

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на..

публикувано на 22.09.21 в 15:05

Видинчани отбелязаха Деня на Независимостта

Днес се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. В знак на признателност, представители на институции, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк в центъра на Видин. Зам.-кметът Борислава Борисова припомни историческите събития отпреди 113 години и подчерта тяхната важност..

публикувано на 22.09.21 в 12:55

Състоянието на ЕС: какво не успяхме да свършим

По време на годишния дебат за Състоянието на Европейския съюз членовете на ЕП отправиха редица въпроси към председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен относно най-неотложните предизвикателства пред ЕС. Дебатът за състоянието на Европейския съюз Манфред Вебер (ЕНП, Германия) изтъкна социалните и икономическите последици от кризата с COVID-19..

публикувано на 22.09.21 в 10:50

Пътешествие в мистичния свят на древните организират в Белоградчик

Спектакъл- възстановка на древни обреди в светилището на пещера Лепеница ще потопи присъстващите в Мистичния свят на древните в свещената територия на Белоградчишките скали. Събитието ще се проведе за първи път днес. Организатори са Клуб Аргонавти, Академия Орфика с академик Цветан Гайд и Инициативен комитет Белоградчишки скали , каза за Радио..

публикувано на 22.09.21 в 10:10
Буквар

Първи буквар за деца- билингви

 "Четем с Ася и Явор" е името на  първия буквар за ученици с различен от българския майчин език.  Букварът е предназначен за деца, чийто майчин език е различен от българския и за такива, които имат затруднения с четенето в началното училище. Смята се, че 20 % са такива ученици, казва Павлина Радославова от "Заедно в час": "Букварът е..

публикувано на 21.09.21 в 17:00