Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 21 юли 2021 година

Снимка: Община Видин

Започна подготовката за видинския панаир. Теренът в бившето военно поделение в град Видин, където вече от няколко години се провежда традиционното изложение, се почиства и облагородява за предстоящото издание на събитието. 


Само около 10% от населението на област Видин е с напълно завършен ваксинационен цикъл, съобщи д-р Пепа Цветанова от Регионална здравна инспекция-Видин. 


Новите случаи на COVID-19 в Северозапада са 3, като те са отчетени в област Враца. В областите Видин и Монтана няма нито един регистриран новозаразен през изминалото денонощие. 

Площадите в селата Кобиляк, Мърчево, Мадан и Громшин в община Бойчиновци ще бъдат реконструирани по два проекта. Около 745 000 лева са осигурени по програмата за "Развитие на селските райони".

Лом и селата Замфир, Сливата, Орсоя, Добри дол са без вода за няколко дни. Причината е строително-ремонтни дейности по пускане в експлоатация на нов напорен водопровод в района на станции "Изток" и "Запад" в Добри дол, съобщават от община Лом. Създадена е организация за максимално бързо изпълнение на строително-монтажните дейности и възстановяване на водоподаването. 

Изготвят Стратегия за равенство и приобщаване на ромите във Видин. Документът е за периода до 2030 година. Организацията и начинът на изготвяне са обсъдени от Областния оперативен екип за планиране на политиките и дейностите за социално-икономическо приобщаване и участие на ромите.

Приключиха спасителните археологически разкопки по трасето на бъдещата магистрала край видинското село Слана бара. Проучвани са римски некропол и средновековно селище на терен от 30 декара.


Варенето на домашен сапун ще бъде вписано в Националната система "Живи човешки съкровища - България". Кандидатурата е подадена от Народно читалище "Просвета-1928“ - село Царевец, община Мездра. 


От Белоградчик стартира Националното турне "Танцово кино на път из България", като идеята му е да бъдат популяризирани съвременни танцови спектакли и филми сред все по-широки аудитории.  То е организирано от Фондация "Човек с шапка", а инициативата е част от проекта "Фокус Кино танц", осъществен с подкрепа на Национален фонд "Култура".

С пленер по живопис под наслов "Почит към Върбан Бояджийски" Община Мездра и Градската художествена галерия отбелязаха 90-годишнината от рождението на един от емблематичните мездренски художници от близкото минало.

Започна записването за международния фестивал "Надиграване в Кула". Шестото издание на фестивала ще е на 20 август. Организатори са  Община Кула и Народно читалище "Просвета 1882". Фестивалът е част от културните събития за традиционния панаир в Кула. 


Изложба "Зажънване на първи сноп" подреди библиотекарят в НЧ "Просвета 1897"- Долна Кремена, Милка Милева. 

Вижте още

Глоби за изпълнителите на ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград

Регионалната дирекция за национален строителен контрол -Софийска област, глоби участниците в ремонта на пътя Ребърково-Лютидол-Ботевград, съобщават от РДНСК. Санкциите са след проверка на дирекцията за строителен контрол н а 09.07.2021 г. В участъка на територията на Софийска област от км 8+750 до км 33+040, е установено, че строежът се изпълнява..

публикувано на 26.07.21 в 16:58

Без възможност за PCR тест в неделя във Видин

Слушател на радио Видин от село Дражинци сигнализира, че никъде във Видин, в неделния ден, не са успели да направят PCR тест за коронавирус на негова племенница, която се е завърнала от чужбина.  Илиян Стаменов се притеснява, че може да бъде наложена 14-дневна карантина на племенницата му. Той и семейството му са възмутени, че няма нито един дежурен..

публикувано на 26.07.21 в 15:19

По-малко безработни в Северозападна България през юни

10,8% е р авнището на регистрираната безработица през юни, по данни на Регионалната служба по заетостта в Монтана, за трите области – Монтана, Видин и Враца. Спадът на годишна база е с 3,6 процентни пункта – от 14,4% през юни 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0,5%. Регистрираните безработни през месеца са 18 687, което е с..

публикувано на 26.07.21 в 13:18

Близо 4000 се възползваха от мярката 60/40 в Северозапада през юни

3750 работещи от Монтана, Видин и Враца получиха средства по мярката 60/40. Финансовите стимули от държавата са изплатени за месец юни, уточняват от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП "Развитие на човешките ресурси" и финансовия механизъм "React-EU", за подпомагане на заетите лица в принудителен..

публикувано на 26.07.21 в 13:12

Ремонтират пътя за Вършец през Сумер

Започна текущ ремонт на третокласен път 162 за Вършец. Участъкът е в много лошо състояние, обясни за радио Видин кметът на общината Иван Лазаров: "Много компрометиран участък, много критичен. От дълги години кореспондираме с Областно пътно управление и подаваме сигнали, информация и искане за основен ремонт на този път, но е много сложна..

публикувано на 26.07.21 в 13:01

Приеха Програмата за управление на отпадъците в Ново село

Общинският съвет на Ново село прие  Програмата за управление на отпадъците за периода 2021 – 2027 г. Приетият документ е редактиран вариант на отхвърлената през юни Програма, поради липса на конкретика. В него има изготвен план за действие през целия период със срокове, очаквани резултати и индикатори за изпълнение на плана. Развита е подробно и..

публикувано на 26.07.21 в 12:39

Община Лом отдава търговски обекти под наем на търг

Публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на две търговски помещения и части от общински имоти, предназначени за разполагане на павилион и маси за консумация ще проведе Община Лом.  Всички обекти се отдават за срок от десет години. Помещенията, предназначени за търговска дейност се намират в сградата на общинския пазар в Лом, на..

публикувано на 26.07.21 в 11:29