Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 юли 2021 година

Снимка: Община Видин

Започна подготовката за видинския панаир. Теренът в бившето военно поделение в град Видин, където вече от няколко години се провежда традиционното изложение, се почиства и облагородява за предстоящото издание на събитието. 


Само около 10% от населението на област Видин е с напълно завършен ваксинационен цикъл, съобщи д-р Пепа Цветанова от Регионална здравна инспекция-Видин. 


Новите случаи на COVID-19 в Северозапада са 3, като те са отчетени в област Враца. В областите Видин и Монтана няма нито един регистриран новозаразен през изминалото денонощие. 

Площадите в селата Кобиляк, Мърчево, Мадан и Громшин в община Бойчиновци ще бъдат реконструирани по два проекта. Около 745 000 лева са осигурени по програмата за "Развитие на селските райони".

Лом и селата Замфир, Сливата, Орсоя, Добри дол са без вода за няколко дни. Причината е строително-ремонтни дейности по пускане в експлоатация на нов напорен водопровод в района на станции "Изток" и "Запад" в Добри дол, съобщават от община Лом. Създадена е организация за максимално бързо изпълнение на строително-монтажните дейности и възстановяване на водоподаването. 

Изготвят Стратегия за равенство и приобщаване на ромите във Видин. Документът е за периода до 2030 година. Организацията и начинът на изготвяне са обсъдени от Областния оперативен екип за планиране на политиките и дейностите за социално-икономическо приобщаване и участие на ромите.

Приключиха спасителните археологически разкопки по трасето на бъдещата магистрала край видинското село Слана бара. Проучвани са римски некропол и средновековно селище на терен от 30 декара.


Варенето на домашен сапун ще бъде вписано в Националната система "Живи човешки съкровища - България". Кандидатурата е подадена от Народно читалище "Просвета-1928“ - село Царевец, община Мездра. 


От Белоградчик стартира Националното турне "Танцово кино на път из България", като идеята му е да бъдат популяризирани съвременни танцови спектакли и филми сред все по-широки аудитории.  То е организирано от Фондация "Човек с шапка", а инициативата е част от проекта "Фокус Кино танц", осъществен с подкрепа на Национален фонд "Култура".

С пленер по живопис под наслов "Почит към Върбан Бояджийски" Община Мездра и Градската художествена галерия отбелязаха 90-годишнината от рождението на един от емблематичните мездренски художници от близкото минало.

Започна записването за международния фестивал "Надиграване в Кула". Шестото издание на фестивала ще е на 20 август. Организатори са  Община Кула и Народно читалище "Просвета 1882". Фестивалът е част от културните събития за традиционния панаир в Кула. 


Изложба "Зажънване на първи сноп" подреди библиотекарят в НЧ "Просвета 1897"- Долна Кремена, Милка Милева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34