Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Празник на село" събира малки ферми от Северозапада

Снимка: Козеферма - Ягодово

Малки производители и ферми от Северозапада ще представят своите продукти на първия "Празник на Село". Той ще се проведе в берковското село Ягодово в рамките на три дни - от 30 юли до 1 август. Домакини са хората от местната козеферма "Каряна". Свежи напитки от домашни плодове, музика и танци ще съпътстват събитието. Поканени са производители на мед, продукти от мляко, вино, бира, билки.

"Главната идея е да поканим местни малки производители, които знаем, че със сигурност са им качествени продуктите. Искахме да има от всичко- да има краве продукти, да има овче, да има козе, да има вино и сме поканили само от региона хора. Идеята ни е да дойдат повече хора от София, за да се запознаят с този край и да видят, че има доста хубава и качествена храна, която могат да си купуват", каза Лилия Вълчева от организаторите.

В събота вечерта ще свири група JamБуре. JamБуре е уличен музикален проект, свирят заедно от две години и половина, правят  кавъри и авторска музика с инструменти-играчки. За всички желаещи да присъстват на събитието през целия уикенд ще бъде осигурена къмпинг зона, на която ще могат да разпънат палатките си.

Козефермата в село Ягодово е на Теодор Вълчев. Намира мястото преди 6 години, а преди това се учи как се гледат кози и как се правят сирена във ферма в Италия. Започнал е с 15 кози, в момента са над 110. 

"В момента работи с един човек, който му помага. Аз летата ходя да помагам също в производството", казва дъщерята на собственика Лилия Вълчева.

Трудности срещат при намирането на хора, които да работят:

"Просто няма хора за работа. Не искат или не им се работи такава работа на хората вече, не знам."

Програма на събитието:
30 юли / петък:
16:00 часа
- Откриване на празничната програма;
- Бар със свежи домашни напитки и сладолед, хапване и местни вкусотии за посетителите;
21:00 часа
- Прожекция на кратки клипове за участниците и техните занаяти;
21:30 часа
- Прожекция на филм за домакина на събитието козеферма "Каряна";
22:00 часа
- DJ set / Музика;
31 юли / събота:
10-20 часа
- Демонстрационни щандове на регионални производители и дегустации на продукцията;
- Бар със свежи домашни напитки и сладолед, хапване и местни вкусотии за посетителите;
18:00 часа
- Практични занимания и лекции свързани със занаяти и производство в региона / грънчарство, народни танци, доене, работилничка за домашен сапун/;
21:00 часа
- На сцената група JamБуре;
22:00 часа
- DJ set / Музика;
01 август / неделя:
10-18 часа
- Демонстрационни щандове на регионални производители и дегустации на продукцията;
- Бар със свежи домашни напитки и сладолед, хапване и местни вкусотии за посетителите.

Целия разговор с Лилия Вълчева може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Какво правим, ако виновният шофьор е без "Гражданска отговорност"

Собственици сме на моторно превозно средство (МПС). Ако то бъде увредено след пътнотранспортно произшествие (ПТП) с друго МПС, което няма застраховка “Гражданска отговорност”, ще се появяват следните въпроси- за какви щети мога да претендирам и кой ще ми ги плати. Как точно се предявява претенцията за обезщетение?  "Първо е важно да изясним..

публикувано на 28.09.21 в 15:40
чешмата край Ботево

Моля, пазете чисти чешмите!

Много често пътуващите по второкласния път покрай река Дунав спират на отбивка след село Ботево , където има чешма с бистра и студена вода. Това е и първата отбивка след Дунав мост 2, на която пътуващите спират, привлечени от течащата от два чучура вода.  Според хората тя е една от най-хубавите в района. За съжаление чешмата край село Ботево е..

публикувано на 28.09.21 в 14:30

Симфониета Видин отбелязва годишнини на именити български творци

Концерт, посветен на 80-годишнината на композитора проф. Михаил Пеков и на 70-годишнината на цигуларя Йосиф Радионов, ще представи тази вечер Симфониета Видин. Солисти ще са именитите цигулари проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов. Едно от произведенията, които двамата ще изпълнят - "Концерт за две цигулки", е посветено от проф. Пеков..

публикувано на 28.09.21 в 10:25

Вече 60 години пещера "Леденика" приема туристи

През септември се навършват 60 години от първото организирано посещение в пещерата "Леденика". Тя е най-посещаваният обект във Врачанския Балкан и е отворена през цялата година. Първата организирана група влиза в пещерата през далечната 1961 година. В началото на миналия век пещерата е използвана за хладилник, разказа за Радио Видин Огнян Пищиков,..

публикувано на 27.09.21 в 15:05

"Неделник" от 26 септември 2021 година

Тук е "Неделник" брой 378-и. За начало в него ще има ретро коли и "ретро" момичета с Иван Цолов и със Стефани Венциславова . Слушайте внимателно. Ще разберете много интерсни неща. Георги Костодинов - Гогата събра 25 годишният си труд в нова книга посветена на турлаците. Книгата се казва "Що е турлак, све е юнак". Защо всички улици в един..

публикувано на 26.09.21 в 13:45

Божията правда е да вярваме в Христа

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Нашият Господ Иисус Христос дошъл на земята да спаси човешкия род. Веднъж Той, Единородният Син Божи, Ангелът на вечния..

публикувано на 26.09.21 в 08:00

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30