Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 29 юли 2021 година

Снимка: Радио Видин

Жълт код за високи температури в 21 области обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 29 юли. В късния следобед във Видин температурата достигна 37 градуса. Заради горещото време в Монтана оросяват улиците. Пред сградата на общината се раздава минерална вода. 


Здравното министерство промени заповедта за влизане у нас от "червена зона". Различното от предишната заповед е, че българските граждани, освен сертификат за ваксинация, ще могат да представят и сертификат, че са преболедували COVID-19. Заедно с това ще трябва да представят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. Българските граждани, които не представят нито един от изискваните документи, се допускат в страната, но подлежат на 10-дневна карантина. Новата заповед влиза в сила от днес, 29 юли, и ще важи до края на август.

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството.


За първото полугодие на 2021 година РЗОК – Монтана е платила 7 613 000 лв. в извънболничната помощ. Най-голяма част от тези средства - над 2 милиона и 800 000 лв., е за първична извънболнична медицинска помощ. 430 000 лв. са за работа на първа линия. Изплатените средства на личните лекари за поставени ваксини срещу COVID- 19 са в размер на 27 400 лв. 


216 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Новите случаи в Северозапада са 8, като най-много са те в област Враца - 5, следвана от Монтана с 2 нови случая и област Видин с 1 новозаразен.

Покачване на цените на водата се очаква в следващите години, според новия бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" Видин за периода 2022-2026 г.. Цените за петгодишния регулаторен период отразяват актуалните и бъдещи икономически реалности, включително непрестанно увеличаващите се цени на електроенергията, на горивата и др. Цените са прогнозни и предстои да бъдат разглеждани и обсъждани в контекста на поставените пред ВиК операторите цели, преди да бъдат утвърдени и влязат в сила от 01.01.2022 г..Избран е изпълнителят, който ще изгражда новото спортно игрище в село Неговановци, община Ново село. Проектът се реализира по Програмата за развитие на селските райони. Стойността на спортната площадка е малко над 97 хиляди лева. Строителните дейности трябва да приключат до 7 май 2022 година.


Клетки за паркиране, намиращи се в близост до кръстовища и пешеходни пътеки, затрудняват видимостта на пресичащите и шофьорите във Видин. Според Общината клетките са разчертани според действащата нормативна уредба. 


Община Видин работи по нова програма за овладяване на популацията на бездомните кучета, както и в посока осиновяване на бездомни кучета и ще обнови каталога за осиновяване на такива кучета, каза Светла Ангелова - началник Отдел "Екология".


Утвърден е План приемът след 7. клас за новата 2021 - 2022 учебна година в Средно училище "Христо Ботев“ Белоградчик. Ще бъдат сформирани две паралелки - професия "Предприемачески" и професия "Монтьор на транспортна техника".


Дамският Лайънс клуб "Вида" – Видин дари 300 книги на библиотеката към читалище "Светлина- 1922" в град Дунавци. 


Урок, посветен на 1340 години от създаването на българската държава, се проведе в мездренската библиотека.


Община Ново село има спечелен проект към фонд "Социална закрила" за оборудване и обзавеждане на два от центровете, в които са настанени деца.


Лятна кампания за деца, родители и библиотеки организира Първата частна библиотека в село Комарево, община Берковица. Инициативата е озаглавена "Предизвиквам те да четеш" и цели да засили интереса към четенето при децата.


Общински куклен театър - Монтана  гостува във Видин с две представления, включени в програмата на фестивала "Дунавски вълни". Преди обяд актьорите представиха  "Една приказно блатна история". Второто представление ще се играе тази вечер пред детската публика в квартал "Нов път". От 19:00 часа на лятната сцена в крепостта  "Баба Вида" ще гостуват и актьорите от Драматичен театър Монтана със спектакъла "Да докоснеш небето" по разказа на Леон Митрани. Режисьор на комедията е Альоша Бехар, а в ролите зрителите ще видят актьорите Тихомир Иванов и Стефан Милков.


Третиране срещу комари ще бъде извършено утре, 30 юли, от 21:00 часа, в Козлодуй, съобщават от Общината. Обработката ще бъде извършена в близост до река Дунав, на труднодостъпни канали, каналът до помпената станция, каналът за пречиствателната станция и мястото до понтона.


Общинският съвет в Кула реши да награди по случай 19 август- Ден на община Кула, граждани с изявени заслуги. Наградите ще бъдат връчени  на тържественото заседание на Общински съвет- Кула на 19 август от 11:00 часа в салона на Община Кула.

Вижте още

Снимката на 27 септември 2021 година

По повод Световния ден на туризма- 27 септември, Община Враца се присъедини към инициативата на Природен парк "Врачански Балкан " за организирането на преход до природни забележителности. Туристическият маршрут включваше водопада "Скакля" и местността "Кривите". В Световения ден на туризма движение "Северозапазване " представи кампанията си по..

публикувано на 27.09.21 в 18:10

Лек спад на безработните в Северозапада през последния летен месец

Равнището на регистрираната безработица през месец август на територията на областите Видин, Враца и Монтана е 10.5%, сочат данните на Регионалната служба по заетостта в Монтана. Спадът на годишна база е с 2.8 процентни пункта – от 13.3% през август 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0.2 процентни пункта.  Регистрираните..

публикувано на 27.09.21 в 17:01

Лом отбелязва 165 години читалище и театър

С богата културна програма Народно читалище "Постоянство 1856" и местната общинска управа тържествено ще отбележат 165 години от създаването на читалището и театъра в Лом. Проявите започват на 27 септември 2021 г., понеделник, с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка от 11:00 часа. Кръгла маса на тема: "Известно и неизвестно за..

обновено на 27.09.21 в 15:45

Започва масово тестване за коронавирус във врачанския театър

Започва масово тестване за коронавирус във врачанския театър. Поводът за проверката на актьори и помощен персонал е предстоящия национален фестивал на малките театрални форми, които се очаква да бъде открит в петък, на 1 октомври. От Регионалната здравна инспекция потвърдиха, че правенето на PCR-тестове в ДКТ – Враца е превантивно, но и е..

публикувано на 27.09.21 в 14:42
Kрепостта - Кастра Мартис, гр.Кула

В Кула представиха кампанията за популяризиране на общината

В Световения ден на туризма движение "Северозапазване " представи кампанията си по популяризирането на Община Кула. През месец юли движението стартира снимки с дрон на десетки културно исторически обекти от община Кула, направени бяха клипове на крепостта "Кастра Мартис", църквата "Рождество Богородично" в село Големаново, етнографската къща в..

публикувано на 27.09.21 в 14:27

Монтана продължава сътрудничеството си с Алпиняно /Италия/ и Фонтен /Франция/

Алпиняно /Италия/ и Фонтен /Франция/ продължиха сътрудничеството си с Монтана.  На подписването на новия меморандум присъства и кметът на Монтана Златко Живков.  Монтана има 13 побратимени градове - един в Китай и останалите в Европа. Сред тях са Алпиняно и Фонтен. "Двата града вече 50 години поддържат връзки и сега продължиха сътрудничеството си",..

публикувано на 27.09.21 в 14:07
КОВИД 19

Девет новозаразени с COVID -19 във Врачанско, двама са в болница

9 са новите заразени с коронавирусна инфекция в област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Двама – мъж и жена от Мездра, на 42 и 63 години, са приети в мездренската болница в средно тежко състояние.  Останалите с положителни тестове се лекщуват в домашни условия. Сред тях има петима от община Враца: 54-годишен мъж от село Згориград,..

публикувано на 27.09.21 в 12:00