Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 юли 2021 година

Снимка: Радио Видин

Жълт код за високи температури в 21 области обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 29 юли. В късния следобед във Видин температурата достигна 37 градуса. Заради горещото време в Монтана оросяват улиците. Пред сградата на общината се раздава минерална вода. 


Здравното министерство промени заповедта за влизане у нас от "червена зона". Различното от предишната заповед е, че българските граждани, освен сертификат за ваксинация, ще могат да представят и сертификат, че са преболедували COVID-19. Заедно с това ще трябва да представят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. Българските граждани, които не представят нито един от изискваните документи, се допускат в страната, но подлежат на 10-дневна карантина. Новата заповед влиза в сила от днес, 29 юли, и ще важи до края на август.

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството.


За първото полугодие на 2021 година РЗОК – Монтана е платила 7 613 000 лв. в извънболничната помощ. Най-голяма част от тези средства - над 2 милиона и 800 000 лв., е за първична извънболнична медицинска помощ. 430 000 лв. са за работа на първа линия. Изплатените средства на личните лекари за поставени ваксини срещу COVID- 19 са в размер на 27 400 лв. 


216 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Новите случаи в Северозапада са 8, като най-много са те в област Враца - 5, следвана от Монтана с 2 нови случая и област Видин с 1 новозаразен.

Покачване на цените на водата се очаква в следващите години, според новия бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" Видин за периода 2022-2026 г.. Цените за петгодишния регулаторен период отразяват актуалните и бъдещи икономически реалности, включително непрестанно увеличаващите се цени на електроенергията, на горивата и др. Цените са прогнозни и предстои да бъдат разглеждани и обсъждани в контекста на поставените пред ВиК операторите цели, преди да бъдат утвърдени и влязат в сила от 01.01.2022 г..



Избран е изпълнителят, който ще изгражда новото спортно игрище в село Неговановци, община Ново село. Проектът се реализира по Програмата за развитие на селските райони. Стойността на спортната площадка е малко над 97 хиляди лева. Строителните дейности трябва да приключат до 7 май 2022 година.


Клетки за паркиране, намиращи се в близост до кръстовища и пешеходни пътеки, затрудняват видимостта на пресичащите и шофьорите във Видин. Според Общината клетките са разчертани според действащата нормативна уредба. 


Община Видин работи по нова програма за овладяване на популацията на бездомните кучета, както и в посока осиновяване на бездомни кучета и ще обнови каталога за осиновяване на такива кучета, каза Светла Ангелова - началник Отдел "Екология".


Утвърден е План приемът след 7. клас за новата 2021 - 2022 учебна година в Средно училище "Христо Ботев“ Белоградчик. Ще бъдат сформирани две паралелки - професия "Предприемачески" и професия "Монтьор на транспортна техника".


Дамският Лайънс клуб "Вида" – Видин дари 300 книги на библиотеката към читалище "Светлина- 1922" в град Дунавци. 


Урок, посветен на 1340 години от създаването на българската държава, се проведе в мездренската библиотека.


Община Ново село има спечелен проект към фонд "Социална закрила" за оборудване и обзавеждане на два от центровете, в които са настанени деца.


Лятна кампания за деца, родители и библиотеки организира Първата частна библиотека в село Комарево, община Берковица. Инициативата е озаглавена "Предизвиквам те да четеш" и цели да засили интереса към четенето при децата.


Общински куклен театър - Монтана  гостува във Видин с две представления, включени в програмата на фестивала "Дунавски вълни". Преди обяд актьорите представиха  "Една приказно блатна история". Второто представление ще се играе тази вечер пред детската публика в квартал "Нов път". От 19:00 часа на лятната сцена в крепостта  "Баба Вида" ще гостуват и актьорите от Драматичен театър Монтана със спектакъла "Да докоснеш небето" по разказа на Леон Митрани. Режисьор на комедията е Альоша Бехар, а в ролите зрителите ще видят актьорите Тихомир Иванов и Стефан Милков.


Третиране срещу комари ще бъде извършено утре, 30 юли, от 21:00 часа, в Козлодуй, съобщават от Общината. Обработката ще бъде извършена в близост до река Дунав, на труднодостъпни канали, каналът до помпената станция, каналът за пречиствателната станция и мястото до понтона.


Общинският съвет в Кула реши да награди по случай 19 август- Ден на община Кула, граждани с изявени заслуги. Наградите ще бъдат връчени  на тържественото заседание на Общински съвет- Кула на 19 август от 11:00 часа в салона на Община Кула.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45