Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа фотоволтаична инсталация в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Фотоволтаична инсталация е изградена в частен двор, почти в идеалния център на селото. Тя е от типа малки електроцентрали с мощност до 30 киловата.

Вече е построена и втора инсталация от типа малки електроцентрали с мощност до 30 киловата. Намира се в двора на Иван Базов и предстои нейното включване в националната мрежа. Очаква се изграждането и на трета в двора на църквата "Успение Богородично" - сключен е договор между църковното настоятелство и строителната фирма.

Идеята на Иван Базов да даде под наем част от голямото си землище за строежа на инсталацията идва след разговор с две фирми. Те търсят съдействието на Видинската митрополия, където работи той, за оползотворяването на слънцето, огряващо големите и често запустели църковни дворове за производство на чиста енергия. Наемът, който ще получават местните църковни настоятелства, ще бъде в размера на една минимална работна заплата годишно. Ще отпадне грижата за поддръжка на част от двора. Ще се осигури и видеонаблюдение. Последното е особено важно като се има предвид, че търговията с крадена църковна утвар е третата по големина незаконна мрежа в света.

Около шест месеца е отнело снабдяването с необходимите документи - урегулиране на поземления имот, издаване на виза за проектиране, становище на ЧЕЗ за присъединяване, технически проект и разрешително за строеж от Общината.  Самото изграждане на панелите е отнело само два-три дни. Последвало е монтиране на външен електромер, който  отчита създадената енергия и включването в мрежата на ЧЕЗ.

Общо 20 инсталации ще бъдат изградени във Видинската епархия. Иван Базов също е коментирал, че в община Ново село са сключени договори между църковните настоятелства и фирмите, изграждащи фотоволтаичните инсталации за нови такива в църквите в Неговановци и във Винарово. В съседната община Брегово, интерес са проявили в селата Връв, Косово и Гъмзово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00