Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Искат по-добра защита на мобилните работници по време на кризи като тази с COVID-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на европейските правила в областта на свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС, включително в условията на пандемия. 

Резолюцията насочва вниманието към правата и интересите на работниците в ЕС, към необходимостта от подобряването на условията на труд и социалните им права, във всички държави-членки, като същевременно акцентира и върху необходимостта да се заздравят възможностите, които единият пазар предоставя, без това да означава увеличаване на бюрократичната и административна тежест за малкият и среден бизнес. Евродепутатите настояват Комисията и държавите-членки да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират по-добра защита на мобилните работници по време на кризи като тази с COVID-19. Докладчик по темата е българският евродепутат Радан Кънев от Европейската народна партия (ЕНП).

"Това ключово право на европейските граждани, правото да работят във всяка държава-членка при работодател, когото те изберат, но и правото на малкия бизнес- да работи трансгранично, да предоставя услугите си на цялата територия на Европейския съюз, да бъдат осъзнати като нещо положително... Когато започнах да работя по доклада, с тази основна цел, стигнахме заедно с екипа ми до извода, че за да преодолеем тези противопоставяния трябва да се фокусираме именно върху човека, върху работника и проблемите, с които той се сблъсква, както и върху малката фирма и проблемите, с които тя се сблъсква. Защото дебатът беше станал токсичен поради факта, че той се беше отклонил от самата цел. Той не гледаше интереса на работещия човек, независимо дали е нает или е предприемач, а гледаше интереса на големите бизнеси и интереса на крупните синдикати в източните и в западните държави. И така и ни застигна COVID кризата, която постави пред този доклад неизброимо количество нови въпроси и предизвикателства. Защото изведнъж видяхме, че трудовата мобилност изобщо не е гарантирана. Извън въпроса, че с нея се злоупотребява политически, се оказа и че имаме безкрайно много проблеми пред реализацията на това право, включително и проблеми, опиращи до нарушение на същностни, социални, дори човешки права на хората, които са избрали за себе си да бъдат мобилни работници", заяви българският евродепутат Радан Кънев.

Ива Методиева не среща трудности при намирането на работа в чужбина:

"Аз съм работила с английски език, намирала съм си работа най- вече чрез интернет. Работила съм и в сферата на туризма. Мога да кажа, че няма никаква дискриминация. Даже хората в Европа са много отворени да се срещат с хора от различни други култури. Езиковата бариера е голямо нещо..."

Мирослав Кънев живее и работи в Германия:

"Работа се намира лесно, но не е толкова платена. Има си дискриминация. Ако работиш с повече немци, първо гледат тях после за нас- българите. В заплащането има разлика. Ако си квалифициран, взимаш повече пари. Ако си като общ работник, вземаш много по- малко... Преди "короната" се търсеха сезонни работници, след като стана пандемията, спряха да наемат сезонни работници..."

Резолюцията на Европейския парламент засяга въпроси като необходимостта от преразглеждане на карантинните изисквания за работниците в стратегически производствени вериги за доставки; ролята на Европейския орган по труда в защита на правата на мобилните работници и за разследване на случаите на отказан достъп до пазара на труда и дискриминация по отношение на условията на труд на база националност, и др. Подчертана е нуждата от засилване на координацията между социалните системи на страните членки по отношение на трудовата мобилност, включително чрез създаването на цифров европейски социалноосигурителен номер, който да даде по- голяма правна сигурност на мобилните работници по отношение на трудовите им права. 

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

обновено на 13.09.21 в 09:51

Проф. Терзиев: Необходими са реформи в средното образование, за да преодолеем функционалната неграмотност на учениците

Вече почти десетилетие Европа работи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. И въпреки че за постигането му са включени на практика всички ресурси, е повече от очевидно, че интелигентният растеж има водеща роля, а образованието и науката са категорично и безусловно свързани с него. За необходимостта от качествено образование ,..

публикувано на 04.08.21 в 17:40

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24

Атидже Алиева-Вели: България трябва да се възползва възможно най-скоро и най-ефективно от средствата за възстановяване и устойчивост

Европейският парламент прие резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване, представени до момента от държавите членки на Европейската комисия. Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, който трябва не само да смекчава отрицателните последици от пандемията от..

публикувано на 07.07.21 в 10:50