Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: по -силна - за теб!

"Еразъм плюс" в помощ на училищното образование с нови иновативни педагогически практики и инструменти в страните на ЕС

Снимка: Erasmus+


Появата на КОВИД 19  показа  необходимостта от нови иновативни педагогически практики и инструменти в сферата на училищното образование  в страните в Европа. Доброто образование е в основата на приобщаващи и устойчиви общества.
ЕС безспорно дава голяма подкрепа на страните - членки по отношение на образованието, най-вече с програмата "Еразъм +" - смята евродепутатът Асим Адемов:

" Искам да Ви благодаря, че обръщате внимание на програмата "Еразъм +" , защото тя е много успешна и се явява символ на европейската интеграция. Ние от комисия по култура и образование направихме така, че да се увиличи бюджетът на програмата, който ще бъде над 26 млрд евро и ще подкрепи мобилността и ученето във всички страни на ЕС и извън него."


 ОУ " Любен Каравелов" Видин е едно от европейските училища, което се възползва успешно от възможностите на "Еразъм +" като завърши успешно участието си в международния проект "Семената на разказвачите" и получи знак  за качество от френската национална агенция "Erasmus+" за "Пример на добра практика ".

Проектът се финансира по "Еразъм +" на ЕС и  включва иновативни педагогически практики инструменти в сферата на училищното образование , нещо, което се оказва  голямо предизвикателство към преподаватели и ученици.
За успеха на проекта допринася партньорството - с  училища от Португалия, Франция, Белгия и Италия, които със своята експертиза допринасят за успешното създаването на интелектуалните продукти.

Темата "Семената на разказвачите"  е избрана не случайно, идеята е учениците да се научат да разказват самостоятелно, без помощни материали. И още една причина има - четивната грамотност е доста ниска сред учениците в европейските страни.  
Целта е -  развитие на четивната и функционалната грамотност  -  казва директорът Галина Нетова:


"Имаме специален сайт, Seeds of teelers.eu.  Съдържанито на сайта е достъпно на български, английски, италиански, поргугалски и френски ....Желаещите могат да видят създаденото педагогическо ръководство за преподаване на разказваното, ние сме го нарекли "Ръководство на ораторското майсторство в училище". Създадохме библиотека с 300 приказки и 60 от тях са на български език. Това е първата библиотека с такива мащаби, онлайн и на толкова езици, която е достъпна за ползване.."

Към проекта интерес имат колеги от България и от целия свят, на заключителното събитие учители споделят, че са имали възможност да приложат вече някои от продуктите в часовете си.
 Видеата, които създават децата,  трябва да са авторски без заемки от други места, което дава възможност за творческа работа и развихряне на въображениета на децата. По време на пандемията работят онлайн и правят всичко в домашни условия, - казва Колетка Павлова, начален учител:


"Доста трудна работа беше по създаването на тези видеа, но резултатът е страхотен. децата мног осе забавляваха и ефектът - свободно да разказват е постигнат. .."

Сияна Борисова е третокласничка, тя  участва в проекта като разказва приказката "Дядовата питка": 

 
"...Научих се да разказвам по-добре и по-свободно и да не се притеснявам от публиката.."

Магдалена Димитрова е третокласничка и участва в проекта с две български народни приказки, разказва гии  ги създава като видео  с техниката "Театър на сенките":

"Направих Театъра на сенките като гледах от една книжка за "Дядо и ряпа" как да ги нарисувам...нарисувах ги на черен лист и ги изрязах, после ги залепих, взех кутия, залепих черен лист върху нея и написах "Дядо и ряпа" . Направих дупки, за да могат героите да се хващат за кръста  и да дърпат ряпата..."

Работата в проекта е предизвикателство за участниците в него, и това се случва благодарение на "Еразъм +" -  казва Красимира Иванова, начален учител :

" Работейки по този проект ние учехме децата, но учехме и себе си. Интересното беше и това, че на децата много им хареса и на родителите също. Поставили сме си за цел това, което научихме да го прилагаме в работата си."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31