Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първокласни вълнения

Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на 15 септември вълненията около първия учебен ден на първокласниците са големи. Децата с нетърпение очакват да станат ученици, а празничното настроение е обхванало и родители, и учители. 

30 първокласници изпрати детска градина "Желязко Попниколов" във Видин на тържество на 1 юни. Децата се подготвят за училище в две направления- обща и специална подготовка, каза директорът Васка Здравкова:

"Общата подготовка включва психичното, емоционалното поведение на децата... Специалната подготовка вече, която се дава на децата, това е по образователните направления, които имаме в детската градина. Там вече те добиват едни познания, умения, които са им необходими в първи клас."

Детска градина "Желязко Попниколов" във Видин ще започне новата учебна година в условията на извънредна епидемична обстановка. При хубаво време децата ще бъдат посрещнати в двора, на тържество, без родители. Малчуганите в детската градина не трябва да носят маски.

"Не е възможно те да престояват с маски. В тези насоки, които имаме, е казано, че при изключително извънреден случай или по настояване на родителя, детето може да бъде с маска, но смятам, че не е подходящо за малки деца да бъдат с маски. Вече ние- персоналът, ще бъдем вътре в детската градина с маски и ще спазваме всички мерки, които трябва да бъдат за опазване здравето и живота на децата и работещите в детското заведение", допълни Васка Здравкова. 

Мерките предвиждат многократно миене на ръцете на децата с топла вода и сапун. Родителите се допускат до външната врата. Около 20 деца ще приеме в първа група детската градина. Основната сграда е с четири групи, една е филиалната група в село Градец. 

Биляна Иванова се готви да изпрати първокласник. Синът й Стилиян, е завършил  детска градина в "Желязко Попниколов" и ще бъде ученик в първи клас, а дъщеря й Ани, на 2 години и половина, от днес тръгва на детска градина.

"Много е щастлива, ще е в същата детска, въпреки че си мислеше, че брат й ще е с нея. Вече разбра, че той е първокласник и няма как да са заедно", разказа Биляна Иванова.

Стилиян ще бъде в първи клас в ОУ "Иван Вазов" във Видин. Още от юли са започнали покупките на дрехи, учебни помагала и пособия. 

"Сега, на последната родителска среща, изясниха учебните помагала. Вече сме наясно по кои предмети с кои ще работят, платени са и те, и всички очакваме 15 септември..."



За семейството подготовката на бъдещия първокласник излиза около 300 лева. За първия учебен ден Биляна Иванова пожела на всички деца успех:

"Смело напред, нека поемат новите знания с интерес и дано тази година е целодневно обучение в училищата."

Стилиян е подготвен за първи клас- може да смята до 10, събира и изважда, познава буквите и може да ги изписва, може да прочете и кратки думички. Въпреки че ваканцията свърши, не съжалява и очаква с радостно вълнение 15 септември.

"В училище всичко ще е ново. Ще рецитирам стихотворение на първия учебен ден- "Първокласник". Репетираме с мама и баба", споделя развълнувано малчуганът.

На 15 септември първокласникът ще бъде посрещнат не от един, а от двама учители- Петър Младенов и Аничка Петкова. И двамата ще преподават на учениците от 1 "а" клас на основно училище "Иван Вазов" във Видин. В училището за първи път се предлага такава форма на обучение. 

"Децата ще започнат с двама класни ръководители, т.е. те ще имат възможност да се срещнат с два различни стила, защото всеки един преподавател е различен сам по себе си. Всеки от нас ще преподава уроците и след това ще има задачата да изпълни часовете за самоподготовка на децата. Разделили сме си учебните предмети... Детето вечерта се прибира без да носи вкъщи още задължения за семейството," каза класният ръководител Аничка Петкова.

Тя е привърженик на философията, че да си готов за училище не означава да знаеш да четеш, пишеш и смяташ, а да си готов да правиш всичките тези неща, т.е. да имаш добра мотивация.

При по- тежък сценарий и затягане на мерките заради коронавируса, двамата учители могат да разделят класа на две, да осигурят дистанция между тях и да работят в реална учебна среда. За учениците в първи клас маските са задължителни само в общите помещения като коридор и тоалетна. Като майка Аничка Петкова споделя, че за малкото дете е по- добре маската да не стои дълго на лицето. 

Заради коронавируса тържеството тази година ще бъде малко по-кратко. Децата ще влязат в класната стая без родителите, а там ще ги очаква изненада:

"Нашата тема е космос и се надяваме с децата да откриваме много отговори на въпросите защо, как и къде. Ще се опитаме да направим една магия в класната стая, така че децата на 16-и да искат бързичко да дойдат. Целта на точно този първи учебен ден, на това тържество, което правим за тях, е да бъде незабравимо и да ги накара да не се страхуват от училището."

Своя осми випуск Аничка Петкова ще посрещне с усмивка и лъчезарен поглед. На децата пожела:

"Да носят любопитството си! На родителите пожелавам огромно търпение, пожелавам им спокойствие, защото притесненият родител предава притеснението и на детето си! На колегите пожелавам здраве, търпение и много положителни емоции, за да направим учебната година вълшебна за всички първокласници."

Училищният праг на 15 септември за първи път ще прекрачат 74 първокласници, 550 ще са учениците в ОУ "Иван Вазов"..

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00