Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как родовата терапия помага да сме по-здрави

Снимка: Радио ВИДИН


"Здравето в светлината на рода и родовата памет. Как да се справим с родовите травми?". Това е темата на една от лекциите, включени в тазгодишното издание на фестивала "Здравей, здраве" във Видин. Ще я представи Аида Марковска - родов терапевт и преподавател, оратор, изследовател на щастието, човек с богат и съществен опит в холистичния подход към здравето на човека във всички негови аспекти: 

"Родовата терапия представлява разглеждане в дълбочина на родовите връзки.  Изследваме какво се е случило с рода, с нашите малко по-далечни родини, освен със семейството, разбира се. Много често, когато говорим за рода, хората разбират майка си, баща си, най-много баба и дядо. Всъщност родът се състои от много повече хора и този род е преживял много и най-различни събития, които имат директно отражение върху нашата съдба, върху случките в нашия живот, върху нашето здраве, във всякакъв аспект. И ние, родовите терапевти правим едно дълбочинно разследване на рода, разбира се, с помощта на довереника, всъщност чрез него, и така стигаме до това какви са травмите, какво е преживял родът, анализираме ги, осъзнаваме ги, заедно с довереника и подаваме терапевтични подходи, като в случая тези подходи се базират на българската родова традиция, българските родови предания, обреди и българската орис, която ние изучаваме и знаем още от училище. Също така използваме много голяма част от класическата българска литература, приказките и други начини, за да осмислим това, което се е случило на предците ни и да се освободим от него по най-добрия начин за тях и за нас..."

Как родовата терапия може да ни помогне да сме по-здрави?

"Има много заболявания, които не се дължат нито на неправилния начин на живот, нито на мисленето ни, а на нашата лоялност и връзката ни с предците. Когато дойдат към нас тези заболявания - било ментални, било физически, осмислянето на тяхното съществуване в нашия живот като почит и лоялност към предходните поколения ни освобождава и от тези заболявания. Ако например наш предтеча, 4-6 поколения преди нас, е трябвало да се крие в тясно място, където да не мърда, да не шуми, да не издава звук, да не бъде разкрит, хванат, мъчен и т.н., а това се е случвало. Сега ние можем в негова памет и от лоялност към него да се разболеем от нещо, което ни приковава и не ни дава възможност да се движим..."

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00

Предизвикателствата при изграждането на система за възобновяема енергия до 30 kW

Въпреки че процедурата за производството на възобновяема енергия до 20 kW за собствено потребление е улеснена, има редица условия, които гражданите трябва да имат предвид при планирането. Процедурата за инсталации до 30 kW, също представлява интерес за еднофамилни, многофамилни сгради и малки обекти, особено с възможността за изкупуване на..

публикувано на 20.06.24 в 15:57

Врачанска двойка ще се венчае по стар български обичай

Млада двойка от Враца ще се венчае по стара българска традиция, пресъздавайки автентичната Северняшка сватба. Теодора Тодорова и Михаел Йорданов ще си кажат заветното "да" на 30 юни във Врачанския Балкан. Самата сватба ще е част от програмата на Националния фолклорен събор "Леденика" и ще се проведе в едноименната местност. Бъдещите младоженци са..

публикувано на 20.06.24 в 15:50

Група по колоездене е сформирана в училището в село Ковачица

Група по колоездене е сформирана в Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Ковачица , община Лом. Огнян Владимиров е ръководител на групата, учител по физическо възпитание и информационни технологии.  Групата по интереси се казва "Колоездене за бъдещето" и се реализира в периода от февруари до средата на юни.  "В групата по списък..

публикувано на 20.06.24 в 15:45