Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как родовата терапия помага да сме по-здрави

Снимка: Радио ВИДИН


"Здравето в светлината на рода и родовата памет. Как да се справим с родовите травми?". Това е темата на една от лекциите, включени в тазгодишното издание на фестивала "Здравей, здраве" във Видин. Ще я представи Аида Марковска - родов терапевт и преподавател, оратор, изследовател на щастието, човек с богат и съществен опит в холистичния подход към здравето на човека във всички негови аспекти: 

"Родовата терапия представлява разглеждане в дълбочина на родовите връзки.  Изследваме какво се е случило с рода, с нашите малко по-далечни родини, освен със семейството, разбира се. Много често, когато говорим за рода, хората разбират майка си, баща си, най-много баба и дядо. Всъщност родът се състои от много повече хора и този род е преживял много и най-различни събития, които имат директно отражение върху нашата съдба, върху случките в нашия живот, върху нашето здраве, във всякакъв аспект. И ние, родовите терапевти правим едно дълбочинно разследване на рода, разбира се, с помощта на довереника, всъщност чрез него, и така стигаме до това какви са травмите, какво е преживял родът, анализираме ги, осъзнаваме ги, заедно с довереника и подаваме терапевтични подходи, като в случая тези подходи се базират на българската родова традиция, българските родови предания, обреди и българската орис, която ние изучаваме и знаем още от училище. Също така използваме много голяма част от класическата българска литература, приказките и други начини, за да осмислим това, което се е случило на предците ни и да се освободим от него по най-добрия начин за тях и за нас..."

Как родовата терапия може да ни помогне да сме по-здрави?

"Има много заболявания, които не се дължат нито на неправилния начин на живот, нито на мисленето ни, а на нашата лоялност и връзката ни с предците. Когато дойдат към нас тези заболявания - било ментални, било физически, осмислянето на тяхното съществуване в нашия живот като почит и лоялност към предходните поколения ни освобождава и от тези заболявания. Ако например наш предтеча, 4-6 поколения преди нас, е трябвало да се крие в тясно място, където да не мърда, да не шуми, да не издава звук, да не бъде разкрит, хванат, мъчен и т.н., а това се е случвало. Сега ние можем в негова памет и от лоялност към него да се разболеем от нещо, което ни приковава и не ни дава възможност да се движим..."

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Инспектор от ИАРА- Монтана с награда за добри постижения

Грамота за цялостен принос и постижения в работата си получи Валери Спасов- инспектор "Рибарство и контрол" в ИАРА Монтана. Наградата му беше връчена на среща на ИАРА в Бургас по повод 10-годишнина от преместването на централата от София в Бургас. На церемонията, на която присъстват служители от цяла България Валери Спасов е награден. "Целта..

публикувано на 08.12.22 в 16:43

Видински съд ще реши длъжен ли е "Булгаргаз" да дава обществена информация

Видинският административен съд трябва да излезе с решение дали държавното дружество "Булгаргаз" правомерно е отказало да предостави достъп до информация с мотива, че не е задължен по ЗДОИ (Закон за достъп до обществена информация) субект. Делото е образувано по жалба на Гражданско сдружение "БОЕЦ". На 7 септември тази година неправителствената..

публикувано на 08.12.22 в 16:41

Доброволци залесяват в Кула

В Кула ще залесяват дръвчета от видовете кедър, липа и бук. Определено е и мястото- крайпътен кът за отдих.  "За трета поредна година "Северозапазване" продължаваме кампанията "Засаждаме бъдеще в Северозапада", като тази година ще засадим около 30 дръвчета на 12 декември, от 13 часа, на обект, който ни е даден от Общината- крайпътен кът за..

публикувано на 08.12.22 в 16:39

Контейнери за едрогабаритни отпадъци ще има във Видин и селата

Общо 120 контейнера за едрогабаритни отпадъци ще бъдат разположени във Видин и селата от общината. Четирикубиковите контейнери ще бъдат поставяни около съдовете за смет на определени места в града и в началото и края на малките населени места. По този начин се цели да бъде предотвратено образуването на нерегламентирани сметища, обясни  Емилиян..

публикувано на 08.12.22 в 15:55

Проблеми на дърветата в градска среда

Дърветата са белите дробове на всяко едно населено място, а във все по-замърсения свят, в който живеем, те страдат. Страдат и от човешка намеса, и от климатичните промени. Кои са потенциалните проблеми, с които ще се сблъскваме при отглеждането на дървета в градска среда и има ли начин да противодействаме- разговаряме с доц. д-р Момчил Панайотов -..

публикувано на 08.12.22 в 12:57

Молитвен дом сплотява хората в Краводер

Молитвен дом отвори врати във врачанското село Краводер . Хората там взимат участие в построяването на христовата евангелска църква с доброволен труд и с дарение. Голяма част от дейностите по изграждането на храма са приключили, като до момента за материали са дадени около 7000 лева. Остават довършителни работи, за които са нужни още средства...

публикувано на 08.12.22 в 11:24

В "Музикална зона" на 18 декември 2022 слушаме "Пентатоникс" и "Бетховен за трима"

В края на октомври излезе най-новият коледен албум на вокален квинтет "Пентатоникс" със заглавие Holidays Around The World . В него се съдържат 12 класики за празника, в които участват звезди от цял свят като Меган Трейнър, Леа Салонга, "Кингс сингърс", Хиба Таваджи, Ланг Ланг, Шрея Гошал и др. Песните са с различни аранжименти и създават..

публикувано на 08.12.22 в 09:00