Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как родовата терапия помага да сме по-здрави

Снимка: Радио ВИДИН


"Здравето в светлината на рода и родовата памет. Как да се справим с родовите травми?". Това е темата на една от лекциите, включени в тазгодишното издание на фестивала "Здравей, здраве" във Видин. Ще я представи Аида Марковска - родов терапевт и преподавател, оратор, изследовател на щастието, човек с богат и съществен опит в холистичния подход към здравето на човека във всички негови аспекти: 

"Родовата терапия представлява разглеждане в дълбочина на родовите връзки.  Изследваме какво се е случило с рода, с нашите малко по-далечни родини, освен със семейството, разбира се. Много често, когато говорим за рода, хората разбират майка си, баща си, най-много баба и дядо. Всъщност родът се състои от много повече хора и този род е преживял много и най-различни събития, които имат директно отражение върху нашата съдба, върху случките в нашия живот, върху нашето здраве, във всякакъв аспект. И ние, родовите терапевти правим едно дълбочинно разследване на рода, разбира се, с помощта на довереника, всъщност чрез него, и така стигаме до това какви са травмите, какво е преживял родът, анализираме ги, осъзнаваме ги, заедно с довереника и подаваме терапевтични подходи, като в случая тези подходи се базират на българската родова традиция, българските родови предания, обреди и българската орис, която ние изучаваме и знаем още от училище. Също така използваме много голяма част от класическата българска литература, приказките и други начини, за да осмислим това, което се е случило на предците ни и да се освободим от него по най-добрия начин за тях и за нас..."

Как родовата терапия може да ни помогне да сме по-здрави?

"Има много заболявания, които не се дължат нито на неправилния начин на живот, нито на мисленето ни, а на нашата лоялност и връзката ни с предците. Когато дойдат към нас тези заболявания - било ментални, било физически, осмислянето на тяхното съществуване в нашия живот като почит и лоялност към предходните поколения ни освобождава и от тези заболявания. Ако например наш предтеча, 4-6 поколения преди нас, е трябвало да се крие в тясно място, където да не мърда, да не шуми, да не издава звук, да не бъде разкрит, хванат, мъчен и т.н., а това се е случвало. Сега ние можем в негова памет и от лоялност към него да се разболеем от нещо, което ни приковава и не ни дава възможност да се движим..."

Чуйте повече в звуковия файл.
Вижте още

От месец във Видин няма въглища и пелети

Няма отоплителни материали във Видин или много трудно се намират, а цените, в сравнение с миналата година, са скочили почти двойно . Въглища, пелети и дърва за огрев във Видин почти няма  от преди месец, а причината е липса на доставки. Това обясни Валери Василев , управител на търговска база за отоплителни и строителни материали във Видин:..

публикувано на 22.10.21 в 15:03

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа . Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Награда "Най-добър актьор" за Стефан Милков от Драматичен театър Монтана

Стефан Милков от Драматичен театър Монтана е "Най-добър актьор" на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. Наградата е за представянето му с моноспектакъла "Чудомирщини" на режисьора Милослав Милославов.  Спектакълът е създаден от Театрална къща "Миларт", а монтанският театър го разпространява в областите от Северозапада...

публикувано на 21.10.21 в 16:22

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:..

публикувано на 21.10.21 в 15:32

Зарибяват "Дъбника" с един тон амур

6 сдружения и десетки граждани се включват в третата кампания по събиране на средства за зарибяване на язовир Дъбника до Враца. Целта този път е да се закупи 1 тон рибки амур и да се пуснат рибките в язовира.  "Тази събота ще обявим края на кампанията. Сумата, която сме събрали, е сериозна. Най- хубавото е, че се включиха 6 сдружения. Нещо,..

публикувано на 21.10.21 в 14:53

Онлайн обучението- изпитание за родители, ученици и учители

Вече са в сила новите временни противоепидемични мерки. А според заповедта на министъра на здравеопазването, в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население, се преустановява присъственият учебен процес. . Късно снощи и министърът на образованието издаде заповед, според която   от днес в 7..

публикувано на 21.10.21 в 14:15

Граждани предлагат да се обнови метален знак на Видин на един от входовете на града

Инициатива за обновяване на метален монумент на Видин на входа на града откъм село Иново, както и на постамента към нея обявиха в социалната мрежа Фейсбук,  в новата група "Видин-град с бъдеще" . Предложението е на Надежда Ташева, според която реализирането на идеята не изисква много средства: "Често пътувам в посока Иново и на..

публикувано на 21.10.21 в 10:48