Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 14 септември 2021 година

Снимка: Радио Видин

В Центъра за спешна медицинска помощ във Видин отмениха обявената за днес гладна стачка заради неизплатени допълнителни средства за работа в ковид условия на санитарите. След проведена среща между санитари, синдикати и ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин бе постигнато споразумение - 11-те санитари ще получат  полагащите им се пари.


Актуализация на бюджета на Община Видин и промяна на поименния списък за капиталови разходи за 2021 г. приеха общинските съветници на редовно заседание днес. Общинските съветници разрешиха формиране за учебната 2021/2022 г. на група в детска градина, която е под нормативно определения минимум. Одобрено бе и преместването на Диетично-социалната кухня и Домашният социален патронаж. Приет бе и отчетът за касово изпълнение на бюджета на Община Видин за 2020 година, отчетите за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз на Община Видин, отчет на капиталови разходи и отчет за състоянието на общинския дълг. Внесените за разглеждане проект на Наредба за организация на движението в Община Видин и предложение за реорганизация на числеността на ОП "Регионално депо за битови отпадъци" бяха върнати за допълнително обсъждане в постоянните комисии. Определено бе кметът на Община Видин да вземе участие на предстоящото заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от "Водоснабдяване и канализация", на което да гласува "против" съгласуването на бизнес плана на ВиК – Видин. Заместник-председателят на Общинския съвет  Николай Цветков бе упълномощен да участва като делегат на извънредното Общо събрание на акционерите на МБАЛ "Св. Петка" АД, което ще се проведе на 4 ноември.


Ръст на новозаразените с COVID 19 в Северозапада. Във Видин положителните проби са 22, във Враца - 48, в Монтана 53 души са заразени с вируса. 1998 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната при направени през изминалия ден 24 787 теста, показват данните на Единния информационен портал.


Близо 30% от педагогическия персонал в училищата в област Враца е ваксиниран срещу коронавирус с две дози, съобщи в навечерието на новата учебна година началникът на Регионалното управление на образованието Лорета Колева. 


Приблизително 7000 ученици ще прекрачат училищния праг в област Видин. Всички учебни заведения са готови да посрещнат своите ученици на 15 септември, макар и в по-особени условия, условия на епидемия, каза Галя Павлова, временно изпълняващ длъжността началник на РУО - Видин


74 първокласници, в три паралелки, ще учат в Основно училище "Иван Вазов" във Видин. В две от паралелките ще има целодневна организация на учебния ден, по желание на родителите.


В две училища в Монтана ще има маломерни паралелки през учебна 2021/2022 година. Това реши Общинския съвет в Монтана на редовното си заседание. 


Детската градини и училището на територията на община Кула са готови за старта на новата учебна 2021/2022 година.


Графити върху електрически табла в Белоградчик изрисува млада художничка. Инициативата е на местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Художествените изображения имат възпитателна цел и са на различна тематика от сферата на екологията и опазването на околната среда, фолклор, образование, спорт и др.


Кръстовден е. Българската православна църква чества днес, 14 септември, Въздвижение на Господния кръст. 


На 14 септември се отбелязва професионалният празник  на служителите от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР. Професията на огнеборците е трудна, но и благодарна, каза за Радио Видин комисар Стилиян Пешев, директор на Регионална дирекция“Пожарна безопасност и защита на населението”-Видин.


Две деца са загинали, а 9 са били ранени при пътно-транспортни произшествия във Врачанско през лятната ваканция. 


Премиера на спектакълът "Чудният свят на Ани" бе представена тази вечер в театъра в Монтана. Автор и режисьор на пиесата е Ирина Димитрова.


Концертът "Пътуване по музикални ноти" ще представи Симфониета Видин в Монтана, на 16  септември (четвъртък), от 19:00 часа в Младежкия дом.


Консултациите за определяне на състава на Районна избирателна комисия – Видин за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент на 14 ноември  2021г. бяха насрочени от областния управител на Видин Огнян Асенов на 19 септември 2021 г. /неделя/ от 11:00 часа в Конферентния център на Областна администрация – Видин, ул. “Дунавска“ №6, гр. Видин.


Поради извършване на ремонт на пътя в румънската част преди ГКПП Дунав мост Видин - Калафат, от 20.09.2021 г. до 04.10.2021 г., превозните средства от България към Румъния ще преминават през лявата лента на пътното платно. 

Община Монтана ще отбележи Деня на независимостта с изложба и прожекция на филм.

Вижте още

Община Георги Дамяново с нови 6 почетни граждани

На 22 септември Георги Дамяново отбелязва празника на общината. На тържествена сесия почетния знак получиха шестима души. Четирима от тях са лекари и наградата им е за   помощта, която оказват на жителите на общината. Двама получиха признанието посмъртно. Тържествената сесия откри председателят на общинския съвет д-р Мирослав Паньов...

публикувано на 22.09.21 в 17:18

Видин и Монтана с най-малко поставени ваксини, Враца е в средата на класацията

Общият брой на ваксинираните жители на областите Видин и Монтана срещу COVID-19 са по-малко от имунизираните във Врачанско - това показват данните на здравното министерство към 21 септември. Повод за анализа стана отчетът на РЗИ Враца, откъдето обявиха, че към 21 септември над 50 000 жители на областта разполагат със защита срещу вируса,..

публикувано на 22.09.21 в 15:45

Двоен празник отбелязват днес в Долна Кремена

Двоен празник отбелязват днес в мездренското село Долна Кремена - 113 години от обявяването на Независимостта на България и Деня на селото. "Поради наложените ограничения, празничните прояви ще минат по- скромно" , поясни кметът Румен Серафимов. Сред проявите за двойния празник е и изложбата "История разказана в снимки" за бита на Долна Кремена в..

публикувано на 22.09.21 в 14:38

Населението на община Мездра продължава да намалява

Жителите на община Мездра по постоянен адрес са общо 20136, а в общинския център те са 11411, сочат последните данни на общинската администрация. Най-голямото село Зверино е с 1543 жители, следвано от Моравица с 666 души, Боденец 542, Игнатица 486 и Долна Кремена с 481. С най-малък брой жители по постоянен адрес е село Кален, където..

публикувано на 22.09.21 в 11:55

Награждават почетните граждани на община Георги Дамяново

С почетния знак на община Георги Дамяново ще бъдат наградени шестима души. Това ще стане на официална сесия на Общинския съвет от 10:30 часа в заседателната зала. "Заради ковид-мерките на нея ще присъстват само общинските съветници, кметовете на селата и номинираните”, съобщи Лорета Ценова, пресаташе на Община Георги Дамяново...

публикувано на 22.09.21 в 09:26

Нормално започна новата учебна година в общините Кула и Бойница

В СУ "Васил Левски“ в град Кула учебната година започна присъствено, но в безпрецедентна ситуация. За първи път тази есен не учебния процес е на преден план, а безопасността и здравето на ученици и учители.  На 15 септември за първи път прага на училището прекрачиха едва 12 първокласници. Първолаците и тези до четвърти клас включително няма да..

публикувано на 22.09.21 в 09:00

7 от новозаразените с COVID-19 във Врачанско са в болници

7 от новите заразени с коронавирус 37 жители на област Враца са били приети в лечебни заведения. Най-възрастна сред тях е 96-годишна жителка на село Мраморен , която е постъпила в МБАЛ "Христо Ботев". Четирима са новите заболели в Белодробната болница във Враца, а по един в Първа частна болница и МБАЛ - Бяла Слатина. Най-младият от тях е на 44 г. от..

публикувано на 22.09.21 в 08:55