Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 септември 2021 година

Снимка: Радио Видин

В Центъра за спешна медицинска помощ във Видин отмениха обявената за днес гладна стачка заради неизплатени допълнителни средства за работа в ковид условия на санитарите. След проведена среща между санитари, синдикати и ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин бе постигнато споразумение - 11-те санитари ще получат  полагащите им се пари.


Актуализация на бюджета на Община Видин и промяна на поименния списък за капиталови разходи за 2021 г. приеха общинските съветници на редовно заседание днес. Общинските съветници разрешиха формиране за учебната 2021/2022 г. на група в детска градина, която е под нормативно определения минимум. Одобрено бе и преместването на Диетично-социалната кухня и Домашният социален патронаж. Приет бе и отчетът за касово изпълнение на бюджета на Община Видин за 2020 година, отчетите за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз на Община Видин, отчет на капиталови разходи и отчет за състоянието на общинския дълг. Внесените за разглеждане проект на Наредба за организация на движението в Община Видин и предложение за реорганизация на числеността на ОП "Регионално депо за битови отпадъци" бяха върнати за допълнително обсъждане в постоянните комисии. Определено бе кметът на Община Видин да вземе участие на предстоящото заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от "Водоснабдяване и канализация", на което да гласува "против" съгласуването на бизнес плана на ВиК – Видин. Заместник-председателят на Общинския съвет  Николай Цветков бе упълномощен да участва като делегат на извънредното Общо събрание на акционерите на МБАЛ "Св. Петка" АД, което ще се проведе на 4 ноември.


Ръст на новозаразените с COVID 19 в Северозапада. Във Видин положителните проби са 22, във Враца - 48, в Монтана 53 души са заразени с вируса. 1998 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната при направени през изминалия ден 24 787 теста, показват данните на Единния информационен портал.


Близо 30% от педагогическия персонал в училищата в област Враца е ваксиниран срещу коронавирус с две дози, съобщи в навечерието на новата учебна година началникът на Регионалното управление на образованието Лорета Колева. 


Приблизително 7000 ученици ще прекрачат училищния праг в област Видин. Всички учебни заведения са готови да посрещнат своите ученици на 15 септември, макар и в по-особени условия, условия на епидемия, каза Галя Павлова, временно изпълняващ длъжността началник на РУО - Видин


74 първокласници, в три паралелки, ще учат в Основно училище "Иван Вазов" във Видин. В две от паралелките ще има целодневна организация на учебния ден, по желание на родителите.


В две училища в Монтана ще има маломерни паралелки през учебна 2021/2022 година. Това реши Общинския съвет в Монтана на редовното си заседание. 


Детската градини и училището на територията на община Кула са готови за старта на новата учебна 2021/2022 година.


Графити върху електрически табла в Белоградчик изрисува млада художничка. Инициативата е на местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Художествените изображения имат възпитателна цел и са на различна тематика от сферата на екологията и опазването на околната среда, фолклор, образование, спорт и др.


Кръстовден е. Българската православна църква чества днес, 14 септември, Въздвижение на Господния кръст. 


На 14 септември се отбелязва професионалният празник  на служителите от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР. Професията на огнеборците е трудна, но и благодарна, каза за Радио Видин комисар Стилиян Пешев, директор на Регионална дирекция“Пожарна безопасност и защита на населението”-Видин.


Две деца са загинали, а 9 са били ранени при пътно-транспортни произшествия във Врачанско през лятната ваканция. 


Премиера на спектакълът "Чудният свят на Ани" бе представена тази вечер в театъра в Монтана. Автор и режисьор на пиесата е Ирина Димитрова.


Концертът "Пътуване по музикални ноти" ще представи Симфониета Видин в Монтана, на 16  септември (четвъртък), от 19:00 часа в Младежкия дом.


Консултациите за определяне на състава на Районна избирателна комисия – Видин за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент на 14 ноември  2021г. бяха насрочени от областния управител на Видин Огнян Асенов на 19 септември 2021 г. /неделя/ от 11:00 часа в Конферентния център на Областна администрация – Видин, ул. “Дунавска“ №6, гр. Видин.


Поради извършване на ремонт на пътя в румънската част преди ГКПП Дунав мост Видин - Калафат, от 20.09.2021 г. до 04.10.2021 г., превозните средства от България към Румъния ще преминават през лявата лента на пътното платно. 

Община Монтана ще отбележи Деня на независимостта с изложба и прожекция на филм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34