Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е важен учителят в живота ни?

Учителят Христина Николова: Винаги съм приемала учениците си като нещо много ценно

Снимка: Радио Видин

В условията на епидемична обстановка започва новата учебна 2021/2022 година в училищата на територията на цялата страна. За разлика от миналата, тази ще бъде присъствена, поне засега обещаха от МОН. Да си учител в днешно време е едновременно предизвикателство и изпитание. Учителската професия е една от най- трудните и изисква много постоянство и упоритост. През 21 век, в богатата информационна среда, в която се развиват днешните ученици, става все по- трудно привличането на вниманието им и предизвикване на интерес у тях към науката. Колкото и да се усъвършенстват технологиите, обаче те не могат да заменят непосредственото човешко общуване. Учителят трябва да бъде преди всичко човек. Той трябва да вдъхва доверие, да бъде съпричастен с вълненията и потребностите на своите ученици, но в същото време да бъде и взискателен. Постигането на този баланс е изключително трудно и изисква много усилия, търпение, постоянство. Как се постига това и колко е важно присъствието на учителя в живота на човека? 

На 15 септември в студиото на радио Видин гостува дългогодишният начален учител Христина Николова от видинското СОУ "Цар Симеон Велики", която днес, на първия учебен ден от новата учебна година вече е пенсионер.

"Независимо от това, че днес, на 15 септември аз не съм в училищния двор сред моите колеги и моите ученици, аз съм не по- малко развълнувана от тях. Вълнувам се най- вече за моите бивши четвъртокласници, които изведох през тази последна учебна година от моя професионален път. Те навлизат в нов етап от живота си и аз съм не по- малко развълнувана и не мога да изляза извън вълненията, които всеки учител изпитва на тази прекрасна дата- 15 септември, когато училищният двор се изпълва с глъч и с детски усмивки ... Връзката винаги е по- особена, а аз винаги съм приемала моите ученици като нещо много ценно. Това са деца- личности, които трябва да разбереш ... Първият учебен ден винаги носи една тържественост, едно съпричастие, една готовност на учениците да се влеят в този свят храм на българското образование, каквото е българското училище и да станат част от тази общност. Дистанционното обучение по никакъв начин не може да замени живата връзка с учителя, с учениците и дистанционното обучение не носи онази полезност, каквато има присъствието на учителя в час ... Започнах да работя като учител в далечната 1979 година в едно селско училище на 60 км от Видин. 42 години ме делят от това време, като повечето спомени са избледнели. Все още помня моят първи ден в училище като преподавател- беше мрачен, есенен и дъждовен ден, но аз виждах светлината в очите на моите деца и интереса, с който ме гледаха. Спомням си голямата топлина и обич, с които ги приех в класната стая."- сподели дългогодишният учител Христина Николова.

Попитахме видинчани колко е важен учителят в живота ни и спомнят ли си любимия учител днес:

"Днес липсва уважението към учителя. Всичко идва от възпитанието, ако родителят научи детето да уважава учителя би било много по- добре. Разбира се, че професията е и призвание, децата са палави и буйни, който не може да ги изтърпи да не се захваща ... Огромна е ролята на учителя естествено, стига учителите да са подготвени професионално. Да не се окаже, че в един момент ученикът знае много повече от тях, защото има много такива случаи ... Докато системата е "парите следват ученика" положението ще е много лошо."- коментираха видинчани.

В "Посоките на делника" на 15 септември разговаряхме и с млад учител от Видин, който след обучението си се завръща отново в родния си град. Ивета Ангелова е преподавател по английски език и тази учебна година ще е първата в професионалната и кариера във видинско училище.

"Честно казано аз все повече наблюдавам тенденция мои приятели и познати да се връщат насам, особено покрай ситуацията с пандемията. Аз лично преди година и половина дойдох във Видин, уж за малко и така стана, че останах за повече време и установих, че тук се чувствам много по- добре отколкото в по- голям град ... Още, когато бях в 10-ти клас и преподавах долекарска помощ към БЧК на ученици- това всъщност е първото ми влизане в класна стая като учител. Тогава установих, че това ми харесва. Още от тогава работя по въпроса да завърша и да стана учител ... Чувствата ми са смесени- хем се вълнувам, хем ми е притеснено, защото осъзнавам каква огромна отговорност е преподавателската професия, но повече е вълнението."- каза Ивета Ангелова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00