Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Подготовката на ЕС за поредната вълна от COVID-19

Снимка: Радио Видин

От избухването на пандемията от коронавирус Европейския съюз (ЕС) пое водеща роля в координиране на отговора срещу заплахата. Това е планът за възстановяване NextGenerationEU (NGEU), който бе подписан между страните членки в края на миналата година. Това е нещо повече от план за възстановяване. Това е уникален шанс да излезем по-силни от пандемията, да преобразим нашите икономики, да създадем възможности и работни места за Европа, в която искаме да живеем. NextGenerationEU е временен инструмент за възстановяване в размер над 800 милиарда евро, който има за цел да се помогне за поправяне на непосредствените икономически и социални щети, причинени от пандемията от коронавирус. Европа след COVID-19 ще бъде по-екологична, по-цифровизирана, по-устойчива и по-добре пригодена към днешните и бъдещите предизвикателства. Разполагаме с всичко, за да постигнем това, каза в изявление президента на европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

"NextGenerationEU ще осигури 800 милиарда евро по текущи цени, за да прекроим нашия континент в продължение на десетилетия напред. Да изградим по-устойчива, по-дигитална и по-издържлива Европа. За да финансира NextGenerationEU, Европейската комисия - от името на Европейския съюз - ще взема заеми на пазарите при по-благоприятни условия, отколкото много държави членки биха могли да получат и ще преразпределя сумите.  Комисията набра 20 млрд. евро при първата си транзакция по NextGenerationEU, чрез издаване на 10- годишна облигация. Това е най-голямото издаване на институционални облигации в Европа. Много съм доволна, че това привлече много силен интерес от широк кръг инвеститори.  Облигацията беше презаписана седем пъти и цената на облигацията беше на много атрактивни условия. Ние плащаме по-малко от един процент лихва върху него. До края на тази година очакваме да бъдат емитирани над 100 милиарда облигации и банкноти. Това ще ни позволи да финансираме всички планирани грантове и заеми за държавите-членки тази година и това показва, че NextGenerationEU е огромна възможност за нас. Трябва да инвестираме тези пари добре, за да извадим най-доброто от тях."

Освен планът за възстановяване, на местно ниво всяка държава въвежда ограничителни мерки при появата на нова вълна от пандемията. ЕС прави всичко възможно да осигури  необходимите ваксини за имунизация на всички страни членки. Беше създаден и европейски зелен сертификат за свободно движение на ваксинираните. В момента в България се разраства четвъртата вълна и делта варианта на вируса. При необходимост мерките ще бъдат затегнати, обясни д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин:

"Това е задължителното носене на маски в закритите помещения. Също така и посещаемостта в обектите с обществено предназначение, има се предвид питейните заведения, дискотеки, барове, закрити до 50 процента. Също така носенето на маски в транспорта, влаковете, автобусите. Това са в общи линии по-важните противоепидемични мерки в този момент. При увеличаване на случаите несъмнено мерките ще бъдат променени, в смисъл ще бъдат по-затегнати."

Малко над 10 хиляди жители на област Видин до сега са със завършена имунизация, което ни подрежда на едно от последните места по брой ваксинирани в Европа. Потърсихме мнението на видинчани за имунизацията срещу коронавируса:

"Навсякъде по граници ще се минава с въпросните сертификати и трябва да се ваксинираме. Аз съм на това мнение, че може да се пребори пандемията само с ваксини... На този етап не, някак си не вярвам на тези ваксини... Аз бих се ваксинирал и ще се ваксинирам."

Дългосрочният бюджет на ЕС заедно с NextGenerationEU - временния инструмент за стимулиране на възстановяването, ще бъдат най-големият пакет от стимули, финансиран някога в Европа. Възстановяването на Европа след COVID-19 ще бъде подпомогнато с над  2 трилиона евро по текущи цени. Това ще бъде една по-екологична, по-цифрова и по-устойчива Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Есетровите риби в Долен Дунав изчезват

Нов доклад подчертава критичната ситуация, пред която са изправени популациите на есетровите риби на границата между България и Румъния. Анализът документира 395 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 година. Докладът се фокусира  основно върху бракониерството на есетровите риби, каза..

публикувано на 29.08.24 в 16:50

Ловно-рибарското сдружение в Белоградчик разсели фазани и подготвя зарибяване

Общо 1087 фазана са разселени на ловните територии на дружинките на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик. Фазаните са 90-дневни. Голяма част от тях оцеляват и създават популацията на територията на дружинките. От втората седмица на август започна ловът на прелетен дивеч. Може да се ловува пъдпъдък, гургулица, гривяк. Заради сушата е..

публикувано на 29.08.24 в 16:45
Балът в с. Бърдарски геран

Бърдарски геран се готви за Бал на банатските българи

За поредна година в белослатинското село Бърдарски геран ще се проведе Бал на банатските българи . Събитието се провежда вече около 10 години и е повод хора от близо и далеч да се срещнат в родното си място. По време на бала, който е тази събота, 31 август, участниците обличат характерните за банатските българи носии, като по този начин пазят..

публикувано на 29.08.24 в 15:00

Общински служители ще санкционират нарушители с неприсъствени фишове във Видин

Служители на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин ще поставят неприсъствени фишове на неправилно паркирани автомобили от 1 септември .  Уведомленията могат да бъдат издавани при отсъствието на шофьора, като ще бъдат поставяни на предното стъкло на превозните средства. Глобите ще се налагат по Закона за движение по пътищата и..

публикувано на 29.08.24 в 14:00

Възможен ли е туризмът в малките населени места от Северозапада

Северозападът има какво да покаже, а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите, казва Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които представят..

публикувано на 29.08.24 в 13:00

Колоездачи от 5 държави стартират по 700-километровия маршрут "Дунав ултра: Следващо ниво"

Общо 100 колоездачи от 5 държави ще стартират тази събота от Видин, за да изминат най-дългия туристически веломаршрут в страната - "Дунав ултра" . 11-ото издание на най-популярното многодневно колоездачно приключение в България ще премине под името "Дунав Ултра: Следващо ниво". Какво ще предложи то на участниците, обясни организаторът Борис Бегъмов..

публикувано на 29.08.24 в 10:50

В "Музикална зона" на 29 август 2024 слушаме Даниела Белчева

Бих я нарекла българската Мини Рипъртън. И на двете изпълнителки гласовете са изключително нежни и приятни. Обичат да възпяват любовта. Положителният им светоглед прави песните заредени с много светла енергия, въпреки ранната болест и смърт на Рипъртън. Дани Бел чрез музика споделя не просто своите преживявания, но донася нови усещания от света на..

публикувано на 29.08.24 в 09:00